Σύνταξη Ιουλίου : Ποιοί λένε αντίο στο ΕΚΑΣ

0

Τα πρώτα ψαλίδια στις συντάξεις και στα επιδόματα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα δουν οι δικαιούχοι  με τις συντάξεις Ιουλίου. Ετσι, αντίο” στο ΕΚΑΣ θα πουν από τον επόμενο μήνα όσοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ παίρνουν σύνταξη πάνω από 664 ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτική εγκύκλιο που εκδόθηκε από το ΙΚΑ, επισημαίνεται πως τροποποιείται το ύψος του εισοδήματος των συνταξιούχων που ελέγχονται για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2016 και ότι πλέον αναπροσαρμόζεται στο όριο των 664 ευρώ.

Η εγκύκλιος του ΙΚΑ τονίζει πως:

-Δεν προβλέπεται χορήγηση ποσού ΕΚΑΣ 30 ευρώ μηνιαίως με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια.
-Δεν χορηγείται το επίδομα σε συνταξιούχους λόγω γήρατος και επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου εάν δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ακόμα και αν πληρούν όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.
-Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω, ανεξάρτητα από την αιτιολογία του αιτήματος που κατέθεσαν στα ΚΕΠΑ, που δικαιούνται το ΕΚΑΣ σε ηλικία μικρότερη των 65 ετών, έχει αποσταλεί το αρχείο ΚΕΠΑ στην ΗΔΙΚΑΑΕ προκειμένου να συμπεριληφθούν στο αρχείο πληρωμής, εφόσον αυτοί πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.
– Θα χορηγηθεί μειωμένο κατά 1/3 το ποσό του ΕΚΑΣ σε όσους λαμβάνουν σύνταξη στην οποία συνυπολογίζονται και χρόνοι ασφάλισης σε χώρες του εξωτερικού.

ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Επίσης επισημαίνει πως οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου – συνταξιούχου – εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, δεν επιδρά στο ποσό του επιδόματος που δικαιούται.Ωστόσο, εάν ο συνταξιούχος λόγω αναπηρίας κατά το έτος αυτό κριθεί με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 80% και δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του, το επίδομα θα διακοπεί από την πρώτη του επόμενου μήνα από αυτόν που φέρει το μικρότερο ποσοστό.

Συνολικά χωρίς ΕΚΑΣ ή με χαμηλότερο ποσό επιδόματος θα είναι οι συντάξεις του μηνός Ιουλίου για 100.000 συνταξιούχους καθώς από την 1η Ιουνίου  ισχύουν νέα εισοδηματικά κριτήρια. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδίδεται σε ετήσια βάση μέχρι το 2019 (τελευταία χρονιά καταβολής του ΕΚΑΣ), θα αναπροσαρμόζονται τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια όσο και ποσά του επιδόματος.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.