Την παράταση του «νόμου Δένδια», δηλαδή την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών μικρών επιχειρήσεων σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, αναμένεται να προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας. Αιτία για τη νέα παράταση της ισχύος του νόμου αποτελεί όχι τόσο το μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν τον εν λόγω μηχανισμό ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, όσο το γεγονός ότι δεν υπάρχει διάδοχο θεσμικό πλαίσιο, παρά τη σχετική υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο.
Πρόκειται για την τρίτη και μεγαλύτερη παράταση που δίνεται στην εφαρμογή του άρθρου 60 του νόμου 4307/2014, η ισχύς του οποίου έληγε κανονικά στις 31 Μαρτίου 2016. Αρχικά δόθηκε παράταση του νόμου έως τις 3 Μαΐου, ακολούθησε μετά δεύτερη παράταση που λήγει στις 30 Ιουνίου και τώρα θεσμοθετείται η τρίτη παράταση, η οποία προβλέπεται ότι θα ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.
Υπενθυμίζεται ότι ο «νόμος Δένδια» και δη οι διατάξεις εκείνες που έχουν περιορισμό χρονικής εφαρμογής αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που την 31η Δεκεμβρίου 2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ και την 30ή Ιουνίου 2014 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες από επιχειρηματικό δάνειο ή δεν είχαν ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα λόγω οφειλών ή είχαν ενημερότητα επειδή είχε προηγηθεί ρύθμιση των οφειλών τους.
Το άλλο τμήμα του «νόμου Δένδια» που επίσης παρατείνεται εκ των πραγμάτων –και όχι ρητά– έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 αφορά, την έκτακτη διαδικασία ρύθμισης υποχρεώσεων με δεσμευτική δύναμη για το σύνολο των πιστωτών (άρθρο 62 του νόμου 4307/2014, το οποίο επίσης έληγε στις 31 Μαρτίου 2016), καθώς αφορά τους οφειλέτες που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 60.
Στην περίπτωση αυτή οφειλέτες μπορούν να ζητούν δικαστική ρύθμιση χρεών, εφόσον συμφωνούν πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50,1% του συνόλου των απαιτήσεων.