Επιχειρήσεις: Το σχέδιο για αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων

0

Νέο τοπίο στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη αλλά και στις τράπεζες, φέρνουν τους επόμενους μήνες οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η ενεργοποίηση σημαντικών μέτρων -προκειμένου να μπει σε κανονικό δρόμο η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων ύψους 44 δισ. ευρώ- θα ξεκινήσει άμεσα, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους οι οποίοι βλέπουν ότι η αγορά «σέρνεται», οι εταιρείες και οι καταναλωτές που χρωστούν δεν πληρώνουν και τα NPL’s διογκώνονται με απίστευτους ρυθμούς.
Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης όχι μόνο προβληματικών, αλλά και υγιών και βιώσιμων επιχειρήσεων, το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τις τράπεζες «τρέχει» τη διαδικασία ώστε να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων. Μόνο εμπόδιο που εκτιμάται ότι θα λυθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, είναι η ψήφιση από τη Βουλή του «ακαταδίωκτου» για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών που θα προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων.

Το σχέδιο που αποκάλυψε η «ΗτΣ» προβλέπει τα εξης:

Κατά περίπτωση
Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια κάθε τράπεζα θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, με βάση φυσικά τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ. Θα εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα επιβάλλει λύσεις ανάλογα με την κατάσταση της εταιρείας, τη συνεργασία των επιχειρηματιών, το αν θα κρίνεται βιώσιμη ή όχι η εταιρεία. Οπως τονίζεται, για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις θα δίνονται ad hoc λύσεις.

Για τις μεσαίου μεγέθους θα επιλεγεί ο μηχανισμός που περιγράφεται στην μελέτη της Mc Kinsley ενώ στον «αέρα» είναι η ρύθμιση για τις πολύ μικρές εταιρείες με «κόκκινα» δάνεια.

Βασικό σημείο της διαδικασίας θα είναι η κατηγοριοποίηση των εταιρειών σε βιώσιμες και μη βιώσιμες. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά θα επιλέγεται ο τρόπος εξυγίανσης που θα περιλαμβάνει ακόμη και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Βεβαίως, πιο σκληρές θα είναι οι τράπεζες για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», τους μετόχους δηλαδή που δεν πληρώνουν σκοπίμως και οι οποίοι θα απομακρύνονται από την εταιρεία. Βεβαίως και με όσους επιλέξουν στρατηγικά να χρεοκοπήσουν την εταιρεία τους (strategic defaulters).

Τα τρία βήματα της αναδιάρθρωσης δανείων
Κρίσιμο σημείο στις διαδικασίες που έρχονται είναι η ιεράρχηση των λύσεων που προκρίνονται για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Η βάση θα είναι το τρίπτυχο «βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις – μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις – οριστική διευθέτηση».

Το πρώτο βήμα της διαδικασίας προβλέπει:

  • Πληρωμή μόνο τόκων για συγκεκριμένη περίοδο
  • Μειωμένες τοκοχρεολυτικές δόσεις και περίοδος χάριτος
  • Αναβολή πληρωμής δόσεων, τακτοποίηση καθυστερούμενου υπολοίπου και κεφαλαιοποίηση καθυστερήσεων

Το δεύτερο βήμα είναι:

  • Μόνιμη μείωση επιτοκίου ή συμβατικού περιθωρίου
  • Αλλαγή τύπου επιτοκίου, από κυμαινόμενο σε σταθερό
  • Παράταση της διάρκειας
  • Διαχωρισμός του δανείου σε βιώσιμο με εμπράγματη εξασφάλιση και στο υπόλοιπο στο οποίο δεν λογίζονται τόκοι έως μια μεταγενέστερη ημερομηνία αποπληρωμής. Στην ημερομηνία αυτή θα γίνεται επαναξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, τα εκτιμώμενα έσοδα, ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, πρόσθετη εξασφάλιση του δανειολήπτη, λειτουργική αναδιάρθρωση της εταιρείας.
  • Συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο.

Το τρίτο βήμα για οριστική διευθέτηση της εκκρεμότητας θα είναι ιεραρχικά και το τελευταίο καθώς θα προβλέπει:

  • Εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου, μετατροπή σε χρηματοδοτική μίσθωση.
  • Πώληση και ενοικίαση με τον δανειολήπτη να μεταβιβάζει στην τράπεζα την κυριότητα αποπληρώνοντας μέρος του δανείου.

Υπάρχει και η πρόβλεψη για αντικατάσταση του παλαιού δανείου με νέο μικρότερου υπολοίπου, κάτι που υποκρύπτει «κούρεμα» το οποίο φαίνεται πλέον να προκρίνεται και από τις τράπεζες, εφόσον βεβαίως υπάρξουν οι ρυθμίσεις για το ακαταδίωκτο.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.