Οι πολυεθνικές και οι μεγάλες εγχώριες εταιρείες, στις οποίες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές το Δημόσιο, θα πληρωθούν κατά προτεραιότητα από τα χρήματα της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ.
Οι υπόλοιποι, περίπου 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα χρειαστεί να περιμένουν για να εισπράξουν όσα τους χρωστάει το Δημόσιο, αφού θα πρέπει να «βολευτούν» με ό,τι τυχόν περισσέψει. Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οι αποπληρωμές θα γίνουν με… συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ ή άλλων φόρων και χαρατσιών, παλαιών ή μελλοντικών.
Με τη διαδικασία αυτή, τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και δανειστών συμφώνησαν για το σύστημα παρακολούθησης και διανομής των ποσών που θα καταβληθούν, ώστε να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που το κράτος τούς χρωστάει πάνω από 7 δισ. ευρώ.
Οι δανειστές, θέλοντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις πληρωμές αυτές, έχουν βάλει ασφυκτικούς κανόνες και όρους στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην κρατάει τα χρήματα αυτά στα κρατικά ταμεία για να καλύπτει άλλες ανάγκες της (π.χ. πληρωμές μισθών και συντάξεων) όπως πράττει εδώ και ενάμιση χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 1,8 δισ. ευρώ από τους πιστωτές, η κρατική γραφειοκρατία δεν έχει επιτρέψει να ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει πληρώσει οφειλές 500 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Για τον Ιούλιο προβλέπεται η εξόφληση χρεών 800 εκατ. ευρώ και για τον Αύγουστο η εξόφληση ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.
Οπως προκύπτει από τη συμφωνία, εάν τα συγκεκριμένα ποσά δεν δοθούν σε τρεις μήνες, τότε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μπορεί να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων και να διαθέσει τα ποσά αυτά για την αποπληρωμή του χρέους.