Ο Ιούλιος, ο πρώτος μήνας του 2ου εξαμήνου του χρόνου ήταν φορτωμένος με οικονομικά βάρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με το δεδομένο καταληκτικών ημερομηνιών καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων:
- 1η δόση Φόρου εισοδήματος για τα Φυσικά πρόσωπα
- 2η δόση Φόρου εισοδήματος για τα Νομικά πρόσωπα
- Καταβολή ΦΠΑ για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως βιβλίων, μετά την αύξηση του από 23% σε 24%
- Διάφορες τρέχουσες υποχρεώσεις, κυρίως για επαγγελματίες & επιχειρήσεις…
Πως παρουσιάζονται όμως τα αποτελέσματα των φορολογικών εσόδων για τον μήνα Ιούλιο, από τα ΜΜΕ;
“Με «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ έκλεισε το ταμείο του Δημοσίου τον Ιούλιο, αναφέρει το http://www.imerisia.gr/ καθώς οι φορολογικές εισπράξεις βρέθηκαν κάτω από τον μηνιαίο στόχο, παρά τους αυξημένους φόρους που πλήρωσαν το προηγούμενο μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Τα προσωρινά στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου προκαλούν ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στους επόμενους μήνες, καθώς το 2016 θα πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» τον Μάιο του 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά φορολογικά έσοδα που εμφανίστηκαν στα δημόσια ταμεία τον Ιούλιο, ανήλθαν σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται κατά 500 εκατ. ευρώ από το στόχο των 5,367 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το συγκεκριμένο δύσκολο μήνα…”
Ενώ παράλληλα διαβάζουμε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ – http://www.amna.gr/:
“Τα έσοδα του Ιουλίου σε ταμειακούς όρους ξεπερνούν τον στόχο, κατά 105 εκατ. ευρώ περίπου, επισημαίνουν πηγές από το Γενικό Λογιστήριο, με αφορμή και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σημαντική υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο και ανησυχίες από μέρους του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταμειακή ροή των εσόδων και τον Ιούλιο δεν δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2016, που ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,960 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 777 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου. “
Ευελπιστούμε τις επόμενες ημέρες να δούμε τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στο ΦΠΑ.