Σε ποιες περιπτώσεις αίρεται η προσωρινή προστασία που δίνει το δικαστήριο για την πρώτη κατοικία. Τι προβλέπουν οι τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη. Πάνω από το 20% οι κακοπληρωτές. Ξεκινούν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης οι τράπεζες.
Διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης κινούν οι τράπεζες εναντίον οφειλετών τους που παρότι εξασφάλισαν προσωρινή προστασία πρώτης κατοικίας, υποβάλλοντας αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Με την κατάθεση και μόνο της αίτησης στο Ειρηνοδικείο προστατεύεται το ακίνητο του δανειολήπτη και αναλαμβάνει να πληρώνει το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης. Στη συνέχεια το δικαστήριο εκδίδει προσωρινή διαταγή για την πληρωμή μιας χαμηλής δόσης την οποία πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης μέχρι την εκδίκαση και μέχρι τότε προστατεύεται από πλειστηριασμό για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους
Με βάση τις τροποποιήσεις που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση (σ.σ νόμος 4336/2015), παρέχεται η δυνατότητα στις τράπεζες καθώς και στα υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζικά ιδρύματα, είτε να ζητήσουν από το δικαστήριο την ανάκληση των μέτρων προσωρινής προστασίας, είτε να καταγγείλουν τη ρύθμιση και να κινήσουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Ο τροποποιημένος νόμος Κατσέλη ορίζει ότι αν ο οφειλέτης καθυστερεί υπαίτια την καταβολή τεσσάρων διαδοχικών μηνιαίων δόσεων, που όρισε το δικαστήριο, αποφασίζοντας τα μέτρα προσωρινής προστασίας, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να κινήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για την πρώτη κατοικία.
Αντίστοιχη δυνατότητα δίνεται στις τράπεζες όταν ο οφειλέτης καθυστερεί την καταβολή δόσεων της ρύθμισης, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικά την αξία τεσσάρων μηνιαίων δόσεων ετησίως.
Τέλος, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει εκ νέου στο δικαστήριο στην περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του από τη ρύθμιση για περίοδο μεγαλύτερη από τρεις μήνες ή δυστροπεί επανειλημμένα στην τήρησή της.
Αν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο νόμος προβλέπει ότι το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει την έκπτωση του οφειλέτη από την προσωρινή προστασία.
Το ποσοστό των οφειλετών που παρότι πήραν προσωρινή προστασία δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους ξεπερνά, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, το 20% και σε αρκετές περιπτώσεις δεν δικαιολογείται από τη συνολική περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών.
Σε περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής των δόσεων της ρύθμισης, λόγω γεγονότων ή μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του δανειολήπτη, που επήλθαν μετά τη λήψη των προσωρινών μέτρων προστασίας, ο τελευταίος μπορεί να αιτηθεί την τροποποίηση των όρων της ρύθμισης ως προς το ύψος της μηνιαίας δόσης.
Επίσης ο οφειλέτης που έχει υποβάλει αίτηση του άρθρου 4 του νόμου Κατσέλη με αίτημα την εξαίρεση της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, εφόσον διασφαλίζεται ότι οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεσή τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης.
Tου Χρήστου Κίτσιου -http://www.euro2day.gr