Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συμπράττουν στη διοργάνωση της ιστορικής, πολιτιστικής και αναβιωτικής έκθεσης με τίτλο GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη. H έκθεση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017, στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης, η οποία και θα μεταμορφωθεί σε χάρτη της ελληνικής δεκαετίας του ’80.
Η δεκαετία του ’80 αποτελεί το πρόσωπο μιας εποχής εξιδανικεύσεων που χαρακτηρίζεται από ανοδική κοινωνική κινητικότητα και ευημερία αλλά ταυτόχρονα συμβολίζει και μια διαδρομή που οδηγεί στη σημερινή κρίση. Στόχος της έκθεσης δεν είναι η καλλιέργεια συναισθημάτων νοσταλγίας για το παρελθόν ή η ανάδειξη ευθυνών αλλά η παρακολούθηση μιας πολυσήμαντης περιόδου της σύγχρονης Ιστορίας μας, η οποία σημάδεψε τις ενεργές, σήμερα, γενιές και ίσως καθορίσει και το μέλλον των νεότερων.
H έκθεση GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη θα εισάγει τον επισκέπτη στην ελληνική δεκαετία του ’80, μέσα από μια διαδρομή που περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές κατηγορίες: την πολιτική, τις τέχνες, τον τρόπο ζωής και την τεχνολογία, και η οποία θα αναπτυχθεί σε δεκατρία περίπτερα. Παράλληλα, η έκθεση θα πλαισιωθεί από πλήθος εκδηλώσεων που περιλαμβάνει: εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, επιστημονικές ημερίδες και διαλέξεις, εκπαιδευτικά workshops, που θα απευθύνονται σε όλο το εύρος των κοινωνικών ομάδων.
Τα 13 περίπτερα που περιλαμβάνει η έκθεση είναι τα εξής:
- Πολιτική: (α) από την αλλαγή στην κάθαρση, (β) βία και καταστολή, (γ) ιδεολογία, (δ) έμφυλες ταυτότητες, (ε) κοινωνικό κράτος, (στ) οικονομία
- Κατοικία και δημόσιος χώρος: (α) διαμέρισμα 1987, (β) αρχιτεκτονική, πολεοδομία, δημόσια έργα
- Μαζικός πολιτισμός και κατανάλωση
- Ένδυση, μόδα, ντίσκο
- Κινηματογράφος, βιντεοταινίες, οπτικοακουστική κουλτούρα
- Λαϊκότητα και λαϊκή ζωή
- Νεανικές υποκουλτούρες και πρωτοπορίες
- Όψεις εικαστικής δράσης και πολιτισμού
- Βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο του ΄80
- Τεχνολογία
- Επικοινωνία και ΜΜΕ
- Τροχοί και αυτοκίνηση
- Γλώσσα, περίπτερο χωρίς έδαφος