Στις ΗΠΑ υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια φυλακισμένοι. Περισσότεροι από τον εργαζόμενο πληθυσμό μια χώρας σαν την Ελλάδα. Ο λόγος που οι κρατούμενοι είναι τόσο πολλοί είναι απλός: οι περισσότερες φυλακές είναι ιδιωτικές που νοικιάζουν τους κρατούμενους ως φτηνούς εργαζόμενους σε άλλες εταιρίες.
Από τις 9 Σεπτέμβρη, οι κρατούμενοι – εργάτες σε όλες τις φυλακές των ΗΠΑ ξεκίνησαν απεργία. εναντίον της καταναγκαστικής εργασίας, στην διεκδίκηση αλλαγών στο σύστημα αναστολών, στην λειτουργία των φυλακών, σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στις καλύτερες παροχές υγείας καθώς και στην μείωση της επιβολής απομόνωσης.
Η 13η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ η οποία το 1865 επικύρωσε τον τερματισμό της δουλείας προβλέπει ότι απαγορεύεται η καταναγκαστική εργασία εκτός και αν αυτή είναι η ποινή που επιβλήθηκε σύμφωνα με τον νόμο. Αυτή η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ αποτελεί στην ουσία τόσο την συνέχιση της δουλείας μέσω της ποινικής καταστολής και του σωφρονιστικού συστήματος, όσο και την βάση του φυλακοβιομηχανικού συμπλέγματος στις ΗΠΑ.
Αξιοποιώντας αυτήν την Συνταγματική πρόβλεψη οι ιδιωτικές βιομηχανίες συνάπτουν συμβόλαια συνεργασίας με τις φυλακές, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την εργατική δύναμη των κρατουμένων, αποκομίζοντας συνολικά κέρδη δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο την στιγμή που οι κρατούμενοι εξαναγκάζονται να εργάζονται σε κάποιες πολιτείες για 17 σεντς την ώρα ενώ σε άλλες, κυρίως του Νότου, χωρίς καθόλου μισθό, με την αιτιολογία ότι καλύπτουν τα έξοδα φυλάκισης τους όπως διαμονή, διατροφή και είδη πρώτης ανάγκης. Οι συνθήκες εργασίας φυσικά είναι απαράδεκτες με υπερωρίες, χωρίς ασφάλιση και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Μια από τις συνέπειες του φυλακοβιομηχανικού συμπλέγματος είναι ότι η πολιτεία επιδιώκει να κρατάει τον αριθμό των κρατουμένων σε υψηλά ποσοστά, αυστηροποιόντας τη νομοθεσία και αυξάνοντας τις ποινές προκειμένου να υπάρχει σε αφθονία αυτή η τόσο προσοδοφόρα εργατική δύναμη.
Έτσι, εάν αγοράζετε προϊόντα ή υπηρεσίες από οποιαδήποτε από τις 50 εταιρείες που απαριθμούνται πιο κάτω (και πιθανόν το κάνετε), υποστηρίζετε τη σύγχρονη αμερικανική δουλεία.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα από την σωφρονιστική εργασία στις φυλακές
Η σωφρονιστική εργασία στις ΗΠΑ βοηθά στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για όλες σχεδόν τις μεγάλες επιχειρήσεις στην Αμερική, εδώ είναι μερικά παραδείγματα από ένα άρθρο που αναδεικνύει την επιδημία:
Whole Foods
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς η Whole Foods μπορεί και αντέχει οικονομικά κρατώντας τις τιμές της τόσο χαμηλά; (σαρκασμός). Ο καφές, η σοκολάτα και οι μπανάνες της Whole Foods μπορεί να εντάσσονται στο « δίκαιο εμπόριο – fair trade», αλλά η εταιρεία έχει αντισταθμίσει τους «υψηλούς μισθούς», που καταβάλλονται στους τριτοκοσμικούς παραγωγούς με όχι και τόσο δίκαιους-μισθούς στην Αμερική.
Η εταιρεία, διάσημη για το σύστημα αξιολόγησής της ως προς την καλή διαβίωση των ζώων, προφανώς δεν ανησυχεί τόσο και για την ευημερία των ανθρώπινων “ζώων” στις φυλακές Κολοράντο, που εργάζονταν γι ‘αυτούς μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Γνωρίζετε ότι τα ψάρια τιλάπια που σας κοστίζουν $ 12 δολάρια το κιλό και νομίζετε ότι τ’αγοράζετε από απλές αμερικανικές οικογενειάκες φάρμες, εκτρέφτοναι από κρατούμενους στο Κολοράντο, που πληρώνονται με μόλις 74 λεπτά την ημέρα; Και αυτό το φανταχτερό κατσικίσιο τυρί; Οι κατσίκες εκτρέφονται και αρμέγονται και αυτές από φυλακισμένους.
McDonald ‘s
Το πιο επιτυχημένο franchise γρήγορου φαγητού στον κόσμο αγοράζει μια πληθώρα προϊόντων, που κατασκευάζονται σε φυλακές, ανάμεσα τους τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα δοχεία και οι στολές. Οι τρόφιμοι που ράβουν τις στολές των McDonald ‘s κερδίζουν ακόμη λιγότερα χρήματα την ώρα από τους ανθρώπους που τις φορούν.
Wal-Mart
Παρά το γεγονός ότι η πολιτική της εταιρείας τους ορίζει σαφώς ότι «η αναγκαστική ή η εργασία στις φυλακές δεν θα γίνεται ανεκτή από την Wal-Mart», ουσιαστικά κάθε προϊόν στο κατάστημά τους το έχουν προμηθευτεί από εργοστάσια εργασίας στις φυλακές. Η Wal-Mart αγοράζει τα προϊόντα της από τα αγροκτήματα των φυλακών, όπου οι εργάτες συχνά υπόκεινται σε πολλές ώρες εργασίας μέσα στη ζέστη χωρίς επαρκή τροφή ή νερό.
Victoria Secret
Γυναίκες κρατούμενοι στη Νότια Καρολίνα ράβουν εσώρουχα και ρούχα για την ακριβή εταιρεία εσωρούχων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, δύο γυναίκες κρατούμενοι είχαν κλειστεί στην απομόνωση, επειδή αποκάλυψαν σε δημοσιογράφους, ότι είχαν προσληφθεί για να αντικαταστήσουν τις ετικέτες που έγραφαν “Made in Honduras” με ετικέτες που έγραφαν “Made in USA”.
AT & T
Το 1993, η μεγάλη τηλεφωνική εταιρεία απέλυσε χιλιάδες εργαζόμενους, όλοι μέλη συνδικάτων, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της. Παρόλο που η πολιτική της εταιρείας AT & T για την σωφονιστική εργασία στις φυλακές είναι παρόμοια με εκείνη της Wal-Mart χρησιμοποιούν σταθερά τρόφιμους φυλακών για να εργαστούν στα τηλεφωνικά κέντρα τους από το ’93, τους οποίους μόλις και μετά βίας πληρώνουν με $ 2 την ημέρα.
BP (British Petroleum)
Όταν η BP έχυσε 4.200.000 βαρέλια πετρελαίου στην ακτή του Περσικού Κόλπου, η εταιρεία απέστειλε ένα εργατικό δυναμικό το οποίο αποτελούταν σχεδόν αποκλειστικά από Αφρο-Αμερικανούς κρατούμενους για να καθαρίσουν την τοξική διαρροή, ενώ μέλη της κοινότητας, πολλοί από τους οποίους ήταν ψαράδες που είχαν μείνει άνεργοι, δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα. Η απόφαση της BP να χρησιμοποιήσει κρατούμενους αντί να προσλάβει ανθρώπους της περιοχής, που είχαν μείνει χωρίς δουλειά εξόργισε την κοινότητα του Κόλπου, αλλά η πετρελαϊκή εταιρεία δεν έκανε τίποτα για να συμβιβάσει την κατάσταση.
Ο πλήρης κατάλογος των εταιρειών που εκμεταλεύονται την σωφρονιστική εργασία είναι ο εξής :
Abbott Laboratories
AT&T Inc.
Autozone, Inc.
Bank of America
Bayer
Berkshire Hathaway, Inc.
Cargill
Caterpillar
Chevron
Chrysler
Costco
John Deere
Eli Lilly and Company
Exxon Mobil
GlaxoSmithKline
Roche – Hoffmann Laroche Inc.
International Paper Company
VF Corporation
Johnson and Johnson
K-Mart
Koch Industries
McDonald’s
Merck
Microsoft
Motorola
Nintendo
Pfizer
Procter & Gamble P&G
Pepsi
ConAgra Foods
Shell
Starbucks
UPS
Verizon
WalMart
Wendy’s
(πηγές: http://www.filmsforaction.org/articles/how-prison-labor-is-the-new-american-slavery-and-most-of-us-unknowingly-support-it/ –http://www.provo.gr