Πού βρίσκονταν τα Κατσικάδικα; Πώς λέγονται σήμερα οι Κουκουβάουνες; Πού είναι το Τουρκολίμανο και ποια γειτονιά γνωρίζουν οι κάτοικοι της και ως Μαγκουφάνα; Ακολουθήστε μας, σε μια βόλτα στα παλιά τοπωνύμια των περιοχών της Αθήνας.
Τουρκολίμανο: Κι αυτό θα το έχετε ακουστά, αν γνωρίζετε έστω και έναν Πειραιώτη άνω των 40. Είναι το Μικρολίμανο του Πειραιά, που κάποια στιγμή αποφασίσαμε πως παραέχει πολλά τούρκικα τοπωνύμια. Το Πασαλιμάνι έμεινε, το Τουρκολίμανο έφυγε.
Κακοσάλεσι: «Στου σπιτ’ στου Κακοσάλεσ’ δε ματαξαναγυρνώ» τραγουδούσε ο Γιάννης Μηλιώκας τότε που η Αυλώνα αποκαλούταν ακόμα από τους γηραιότερους κατοίκους της με το όνομα που είχε ως το 1927 –και το οποίο σήμαινε «κακό πέρασμα», επειδή το ορμητήριο των κλεφτών εκεί δυσκόλευε το πέρασμα των Οθωμανών.
Βουρλοπόταμος: Είναι η σημερινή Αμφιθέα, του Παλαιού Φαλήρου, η οποία τότε δανειζόταν το όνομά της από το ρέμα που την διέσχιζε.
Λεβί: Ένα από τα πιο άγνωστα παλιά τοπωνύμια της Αθήνας, το εβραϊκό Λεβί έγινε αργότερα επίθετο –ο Δημήτρης Λεβής ήταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης της αγροικίας στον Ελαιώνα, που δάνειζε το όνομά της στην γειτονιά γύρω της.
Αλώνια: Λεγόταν το Θησείο μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ανεξάρτητης Αθήνας –τότε που εκπονήθηκε το πρώτο σχέδιο πόλης, από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ. Υπήρχαν όντως αλώνια στην πλατεία έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού, τα οποία μάλιστα σημειώνονται στα σχέδια των Κλεάνθη και Σάουμπερτ.
Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη-www.in2life.gr
6 Σχόλια
Το Ελληνικό αργότερα και μέχρι το 50 περίπου λεγόταν και Χασάνι. Κουπόνια λεγόταν του Ζωγράφου. Ελληνορώσων η περιοχή εκατέρωθεν της Κατεχάκη απέναντι απ’ το γηροκομείο της Αθήνας. Πεντάγωνο η περιοχή ανάμεσα στου Γκύζη, την πρώην σχολή Ευελπίδων και την άνω Κυψέλη. Ποδαράδες η Νέα Ιωνία και Ποδονίφτης η Νέα Φιλαδέλφεια. Πλατεία Αγάμων η πλατεία Αμερικής. Βαρέθηκα δε γράφω άλλα.
Να διορθώσω τον αγαπητό Σταμάτη στο σημείο που αναφέρει την περιοχή μεταξύ Ευελπίδων Γκύζη και Άνω Κυψέλης ονομάζεται Πολύγωνο και οχι Πεντάγωνο. (Μικρό το κακό απλά θέμα γωνιών) ☺
Εξαιρετικές οι πληροφορίες σας!
Πολυ σωστα
Το Χαρβάτι έγινε Παλλήνη. Λεγόταν έτσι μέχρι το 1960 περίπου. Το Μπογιάτι έγινε σχετικά πρόσφατα Άγιος Στέφανος.
Πολύγωνο λεγόταν και λέγεται και σήμερα. Πεντάγωνο λέγεται η περιοχή που είναι τα στρατιωτικά επιτελεία στον σταθμό της Κατεχάκη.