Τι ζητούν από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη οι «κουρεμένες» από το PSI επιχειρήσεις. Τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθούν «λουκέτα» υγιών εταιρειών. Τα «ανοίγματα» προς τις τράπεζες.
Σχετικά αιτήματα έχουν ήδη διαβιβαστεί μέσω διάφορων τρόπων (και μέσω επιστολών) στον αρμόδιο υπουργό, όπου οι επιχειρήσεις τον καλούν «να πράξει το δίκαιο και αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που προμήθευαν το ελληνικό δημόσιο και που μετά από πολυετείς καθυστερήσεις πληρωμών, το κράτος αποφάσισε να τις αποπληρώσει όχι με χρήματα, αλλά με κρατικά ομόλογα χωρίς κουπόνι, που μάλιστα έληγαν σε τρία χρόνια από τότε.
Στη συνέχεια ωστόσο, τα συγκεκριμένα αυτά ομόλογα κουρεύτηκαν μέσω του γνωστού προγράμματος PSI(!), οπότε:
• Ακόμη και οι πλέον υγιείς εταιρείες βρέθηκαν με πολύ μεγάλα ανοίγματα προς τις τράπεζες, καθώς με εγγύηση τα ομόλογα αυτά, είχαν λάβει ισόποσα δάνεια.
• Στη συνέχεια, οι τράπεζες όχι μόνο δεν τους «κούρεψαν» τις υποχρεώσεις, αλλά τις επιβάρυναν με ταυψηλά τρέχοντα επιτόκια της εποχής, που συχνά έφταναν πότε στο 8% και πότε στο 10%.
Όπως υποστηρίζεται μάλιστα, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου έχουν υπάρξει διαταγές πληρωμών απέναντι σε επιχειρήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας, οι οποίες:
α) Έχουν δει από τότε τις κρατικές παραγγελίες να περιορίζονται δραστικά λόγω της οικονομικής κρίσης και
β) Αντιμετωπίζουν την παγιωμένη πλέον πολιτική του ελληνικού δημοσίου να καθυστερεί παραδειγματικάτις αποπληρωμές των υποχρεώσεών του.
«Εμείς δεν επιλέξαμε να τοποθετήσουμε τα διαθέσιμά μας ως επενδυτές σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, οπότε να μπορεί να μας κατηγορήσει κάποιος ότι αναλάβαμε εκούσια τον επενδυτικό κίνδυνο του προϊόντος. Εμάς μας υποχρέωσαν διά νόμου να πάρουμε τα ομόλογα, τα οποία στη συνέχεια μας τα κούρεψαν…
Δεν καταχραστήκαμε, δεν σφάλαμε στις επενδύσεις μας, δεν εξαπατήσαμε. Τα νέα ομόλογα που τελικά πήραμε έχουν ως ημερομηνία λήξης το έτος 2042 και η σημερινή αξία στη ρευστοποίησή τους ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στο 65%», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός επιχειρηματίας, συμπληρώνοντας:
«Ζητάμε από τον κ. Σταθάκη ενόψει της επικείμενης ψήφισης περί ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, τα κόκκινα δάνεια των κουρεμένων επιχειρήσεων από το PSI να μη μείνουν στοέλεος των τραπεζών, χωρίς ρύθμιση, όπως έπραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Tου Στέφανου Κοτζαμάνη-www.euro2day.gr