Το news.gr επέλεξε να παρουσιάσει τα όσα για την εργασία των παιδιών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αναφέρει ο ΕΟΠΠΕΠ αν ένας νέος είναι 16 ετών έχει το δικαίωμα να εργαστεί υπό προϋποθέσεις. Το δικαίωμα να εργαστούν το έχουν και τα παιδιά που είναι κάτω των 16 ετών αρκεί η εργασία τους να αφορά διαφημίσεις, επιδείξεις μόδας, θεατρικές παραστάσεις κ.λ.π
Αναλυτικές πληροφορίες παρουσιάζονται ακολούθως με την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων:
Έχω δικαίωμα στην εργασία;
- Ο νόμος σου δίνει το δικαίωμα να εργαστείς εάν…
- είσαι 16 ετών αλλά…
- η εργασία που θα κάνεις ΔΕΝ είναι επικίνδυνη, βαριά ή ανθυγιεινή, δεν βλάπτει την ψυχική σου υγεία και γενικά δεν εμποδίζει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς σου.
- δεν είσαι 16 ετών, αλλά…
- η εργασία που θα κάνεις αφορά θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκτελέσεις ή άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (διαφημίσεις, επιδείξεις μόδας, τηλεοπτικές εκπομπές κ.λπ). Τότε, η εργασία σου ΔΕΝ πρέπει να ξεπερνά τις 2 ώρες (3-6 ετών), τις 3 ώρες (6-11 ετών), τις 4 ώρες (11-13 ετών), τις 5 ώρες (13-15 ετών).
- η εργασία που θα κάνεις ΔΕΝ βλάπτει την σωματική και ψυχική σου υγεία και την ηθική σου.
- έχεις άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας για να εργαστείς στη συγκεκριμένη εργασία.
- εργάζεσαι πριν τις 10 το βράδυ και μετά τις 6 το πρωί.
- εάν είσαι μαθητής σε Γυμνάσιο, Λύκειο ή Επαγγελματικές Σχολές και
- εργάζεσαι έως 6 ώρες την ημέρα / 30 ώρες την εβδομάδα
- η εργασία σου αρχίζει ή λήγει 2 ώρες πριν την λήξη ή 2 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων αντίστοιχα.
- Ωστόσο, γενικώς και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έχεις δικαίωμα να προστατεύεσαι από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή σου ή να βλάψει την υγεία σου ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική ή κοινωνική σου ανάπτυξη (άρθρο 32).
- Για περισσότερες πληροφορίες, δες τον Νόμο για την Προστασία των Ανηλίκων κατά την Απασχόληση (1989) και το άρθρο 32 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού όπως έχει αναρτηθεί από τη Unicef .
Καλόγηρος Βασίλειος
ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ & ΠΡΟΣΛΗΨΗ
Για την εργασία ανηλίκου απαιτείται η έκδοση βιβλιαρίου εργασίας ανηλίκου (Υ.Α. 1390/1989 – ΦΕΚ Β΄ 766/09-10- 1989), όπου ο εργοδότης που προτίθεται να απασχολήσει ανήλικο βεβαιώνει σε υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1985, την ειδικότητα απασχόλησης και τα καθήκοντα αυτού, αναφέροντας ότι ο ανήλικος δεν θα απασχοληθεί σε βαριές,
επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες. Το εν λόγω βιβλίο θεωρείται από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, αφού πρωτίστως ο ανήλικος προβεί σε ιατρικές εξετάσεις, βάσει παραπεμπτικού που του χορηγείται. Ο ανήλικος , στο αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης του Σ.ΕΠ.Ε. , καταθέτει αίτηση για την έκδοση βιβλιαρίου ανηλίκου, με συνημμένα:
• Δύο (2) φωτογραφίες
• Φωτοτυπία ταυτότητας ή πιστοποιητικό γέννησης
• Την υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη
• Άδεια παραμονής σε ισχύ, σε περίπτωση αλλοδαπού.
Ο ανήλικος παραλαμβάνει αθεώρητο βιβλιάριο καθώς και παραπεμπτικό για δημόσιο νοσοκομείο ή για το Ι.Κ.Α. όπου απευθύνεται για εξετάσεις, ώστε να λάβει υπογραφή-βεβαίωση- σφραγίδα (πάνω στο ίδιο το βιβλιάριο) σύμφωνα με την ειδικότητα που θα απασχοληθεί. Οι εξετάσεις με το παραπεμπτικό είναι δωρεάν. Με το σφραγισμένο-θεωρημένο βιβλιάριο, επιστρέφει ο ανήλικος στο αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης (ΤΚΕ) ώστε να λάβει πρωτόκολλο και να θεωρηθεί επίσημα το βιβλιάριο εργασίας ανηλίκου.
Το βιβλιάριο δεν ισχύει για κανένα άλλο εργοδότη και για καμία άλλη εργασία, εκτός από αυτές που αναφέρονται στην υπεύθυνη δήλωση. Σε περίπτωση που ο ανήλικος επιθυμεί να εργαστεί σε άλλη εργασία, απαιτείται η προσκόμιση στο αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης του Σ.ΕΠ.Ε ,νέας υπεύθυνης δήλωσης. Η θεώρηση των γιατρών ισχύει για ένα έτος. Ενδεχομένως όμως, σε περίπτωση που τα καθήκοντα τροποποιούνται, να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις ( σε περιπτώσεις που αλλάζει η ειδικότητα και τα καθήκοντα του ανηλίκου, ο χώρος εργασίας κ.α.).
Ο εργοδότης που απασχολεί ανήλικο τηρεί σχετικό μητρώο στο οποίο αναγράφει το ονοματεπώνυμο του εργαζομένου, τη χρονολογία γέννησης, την διεύθυνση της κατοικίας του, τον αριθμό του βιβλιαρίου εργασίας, την ημερομηνία έκδοσης ή ανανέωσης του, το είδος της εργασίας, την χρονολογία έναρξης και λήξης της σχέσης εργασίας (άρθρο 58 Ν. 3850/2010).
Η διαδικασία της πρόσληψης γίνεται μέσα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ .