Ποιά κοινωνικά επιδόματα θα μας πουν αντίο

0

Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, δρομολογεί η κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κόστος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στον προϋπολογισμό του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους θεσμούς θα πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ για τον Προϋπολογισμό του 2017, ώστε να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» για τον σχετικό κωδικό για το ΚΕΑ, για το οποίο, όπως τονίζουν, απαιτούνται 760 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα από το νέο έτος.

Κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών οι υπουργοί της κυβέρνησης που έχουν αναλάβει την ευθύνη αναμόρφωσης του προνοιακού χάρτη της χώρας, έχουν καταρτίσει μια πρώτη λίστα με τα επιδόματα που πρόκειται να μειωθούν και να καταργηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η σχετική λίστα καταρτίζεται πάνω σε δυο βασικούς άξονες. Πρώτος: Θα περικοπούν επιδόματα που θεωρείται ότι θα καλύπτονται από το ΚΕΑ. Δεύτερος: Θα καταργηθούν επιδόματα που αφορούν μικρό αριθμό πολιτών και δεν αναμένεται να προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις.

Στη βάση αυτή τα επιδόματα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι του Προκρούστη, είναι:

— Το επίδομα ενοικίου, αφού θεωρείται ότι η χορήγηση του θα υπερκαλυφθεί από την πληρωμή του ΚΕΑ στους δικαιούχους.

— Προς κατάργηση βαίνει και το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, αφού από το κυβερνητικό επιτελείο θεωρείται ότι θα το καλύψει η χορήγηση του ΚΕΑ.

— Δεδομένη θεωρείται η κατάργηση μιας σειράς κατασκηνωτικών επιδομάτων που δίνονται από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, Τραπεζοϋπαλλήλων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.) αλλά και από τον ΟΑΕΔ.

— Κατάργηση η μείωση των δικαιούχων σχεδιάζεται και για το επίδομα κοινωνικού τουρισμού που επίσης χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Μάλιστα με ανακοίνωση του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – πρώην ΟΕΕ και ΟΕΚ, καταγγέλλει ότι οι εισφορές των εργαζομένων – 0,35% υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας – από το 2012 δεν αποδίδονται στον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να χρηματοδοτείται από τα αποθεματικά της Εργατικής Εστίας και από τις δόσεις των δανείων του ΟΕΚ.

— Δραστικές περικοπές θα υποστούν επίσης μια σειρά προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.

— Με κατάργηση ή δραστική μείωση κινδυνεύει και το ετήσιο φοιτητικό επίδομα στέγασης των 1000 ευρώ.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι και η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης μιας σειράς επιδομάτων, κάτι που αυτόματα θα σηματοδοτήσει την περικοπή τους για χιλιάδες πολίτες αλλά όχι την κατάργηση τους.

Σκέψεις επίσης υπάρχουν για την μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση της κάρτας σίτισης, αν και στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου της κυβέρνησης, θεωρούν ότι η χορήγηση του ΚΕΑ μπορεί να καλύψει και το συγκεκριμένο επίδομα και να καταργηθεί οριστικά!

Επίσης έχει εξεταστεί και η διακοπή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο γεωργικό ντίζελ, το οποίο επιστρέφει με τη μορφή επιδόματος στους αγρότες.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Δίνοντας ακριβώς τον πυρήνα των κυβερνητικών σχεδιασμών, με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης επεσήμανε ότι όπου υπάρχουν επικαλύψεις επιδομάτων με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν αυτά τα επιδόματα και άρα θα καταργηθούν.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα είναι τα αναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματα. Επίσης, ο αναπλ. ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης διευκρίνισε ότι δεν περικόπτονται τα κονδύλια (105 εκατ. ευρώ) για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης τουλάχιστον για το 2017.

Στο ίδιο πνεύμα με τον κ. Κατρούγκαλο κινείται και η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία στην πρόσφατη έκθεση της, όπου καταγράφει 15 επιδόματα που μπορεί να σταματήσει η χορήγηση τους, επισημαίνει πως υπάρχουν αρκετές ομάδες κοινωνικών – προνοιακών παροχών οι οποίες κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εξαλειφθούν ή να ενσωματωθούν με άλλα εισοδηματικά κριτήρια στο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

πηγη:http://www.topontiki.gr/

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.