Ένα σημαντικό οδηγό που αφορά στη διαδικασία που απαιτείται στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, και αφορά τα ΑΜΕΑ, παρουσίασε στο http://logistis-amea.blogspot.gr/ ο κ.Ανδρέας Μπαρδάκης* και το πρώτο μέρος του αναδημοσιεύουμε σήμερα.
Α’ ΜΕΡΟΣ – ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Σ’ αυτό το άρθρο θα δούμε όλη τη διαδικασία που απαιτείται όταν περνάμε από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Καταρχάς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν ζητάμε μια οικονομική παροχή θα πρέπει να έχει προηγηθεί αίτηση στον φορέα που την παρέχει.
Παραδείγματα:
– Για προνοιακό επίδομα, πρώτα υποβάλλουμε αίτημα στην Πρόνοια ή σε ΚΕΠ κι έπειτα υποβάλλουμε αίτημα στο ΚΕ.Π.Α.
– Για σύνταξη ή για εξωιδρυματικό, πρώτα υποβάλλουμε αίτημα στον ασφαλιστικό φορέα (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) και μετά υποβάλλουμε αίτημα στο ΚΕ.Π.Α.
Διαδικασία, από πού ξεκινάμε;
Ξεκινάμε πάντα από τον ιατρό της κύριας πάθησής μας, προκειμένου να μας συντάξει:
α) Τον Εισηγητικό Φάκελο Παροχών Αναπηρίας, τον οποίο κατεβάζουμε από εδώ:
ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ-ΚΕΠΑ-.pdf
Τον εκτυπώνουμε και τον δίνουμε στον ιατρό. Υπόψιν ότι έναν και μόνο έναν Εισηγητικό Φάκελο χρειαζόμαστε, συμπληρωμένο από τον ιατρό της κύριας πάθησης για να τον υποβάλλουμε στο ΚΕ.Π.Α.
β) Ιατρική Γνωμάτευση
Χρειάζεται να έχουμε ιατρική γνωμάτευση από κάθε ιατρό που μας εξετάζει. Πρέπει να φαίνονται όλες οι παθήσεις που μπορεί να έχουμε.
Γνήσιο υπογραφής
Ο Εισηγητικός Φάκελος θα πρέπει να έχει θεωρηθεί για το γνήσιο της υπογραφής του ιδιώτη ιατρού, μπορεί να θεωρηθεί και από τον ιατρικό σύλλογο. Όταν συμπληρώνεται από ιατρό νοσοκομείου τότε μπαίνει η σφραγίδα του νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο αιτούμαστε τη γνωμάτευση και τον Εισηγητικό Φάκελο Παροχών Αναπηρίας από τη Γραμματεία (Πρωτόκολλο).
Ιατρός που να μας καταλαβαίνει
Χρειάζεται προσοχή στη σύνταξη του Εισηγητικού Φακέλου, καθώς αποτελεί το “Α και το Ω” για την Υγειονομική Επιτροπή που θα μας εξετάσει, γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να σας τον συντάξει ένας ιατρός με τον οποίο επικοινωνείτε καλά, για να τον προσέξει όπως πρέπει, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.
Δύο σε ένα…
Αν ο ιατρός έχει γνωματεύσει μέσα στον Εισηγητικό Φάκελο και πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να συντάξει και ιατρική γνωμάτευση τότε μην διστάσετε να του πείτε να αναγράψει στον Εισηγητικό Φάκελο ότι “επέχει και θέση ιατρικής γνωμάτευσης”, διαφορετικά μπορεί στα ΚΕ.Π.Α να σας ζητήσουν να φέρετε οπωσδήποτε και ιατρική γνωμάτευση.
Χρονική ισχύ
Θα πρέπει ο Εισηγητικός Φάκελος Αναπηρίας και οι ιατρικές γνωματεύσεις να έχουν εκδοθεί εντός τετραμήνου.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Για τον Εισηγητικό Φάκελο
Μπορείτε να επισυνάψετε στον Εισηγητικό Φάκελο αυτές που εσείς θεωρείτε ως τις πιο σημαντικές.
Να ξέρετε ότι έχετε δικαίωμα να επισυνάψετε ό,τι θέλετε στον Εισηγητικό Φάκελο, π.χ. ένα απαλλαχτικό από το στρατό, τις προηγούμενες αποφάσεις από ΚΕ.Π.Α. (πολύ σημαντικό) ή από άλλες υγειονομικές επιτροπές, ένα πιστοποιητικό μακρόχρονης νοσηλείας, κτλ.
Για να έχουμε μαζί μας
Τις υπόλοιπες εξετάσεις, συνταγές, παλαιότερες γνωματεύσεις, και ειδικά τις ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές βιοψίες, MRL, triplex, ΗΜΓ, ΗΚΓ, ιατρικές πράξεις, εργαστηριακές εξετάσεις, κ.λ.π., θα τις έχετε εσείς, για να τις παρουσιάσετε οπωσδήποτε στους ιατρούς της υγειονομικής επιτροπής την ημέρα που θα εξεταστείτε.
Τέλος Α’ μέρους
Σ’ αυτό το σημείο έχουμε έτοιμο τον Εισηγητικό Φάκελο Παροχών Αναπηρίας και είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο βήμα, το οποίο είναι να πάμε να υποβάλλουμε αίτηση στο ΚΕ.Π.Α για να εξεταστούμε από την Υγειονομική Επιτροπή προκειμένου να μας προσδιορίσει ποσοστό, διάρκεια αναπηρίας κ.τ.λ.
Η συμπλήρωση της αίτησης θα συνεχιστεί στο επόμενο άρθρο μας.
*Ο Ανδρέας Μπαρδάκης είναι Δημιουργός/διαχειριστής της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»