Οδηγός ΕΝΦΙΑ: Διορθώστε λάθη στο Ε9 για να γλιτώσετε φόρο

0

enfia 1 foroline

Σε περίπου 1,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε ήδη σε αυτόματες διορθώσεις των «τρελών» εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που προέκυψαν εξαιτίας λάθους υπολογισμού του φόρου για ακίνητα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

Σε επιπλέον 1,150 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων χορηγήθηκαν προ ημερών αυτόματες εκπτώσεις φόρου, τις οποίες δικαιούνταν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ή λόγω μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Υπολογίζεται όμως ότι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα πρέπει οι ίδιοι να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση του Ε9 που έφεραν αυξημένο φόρο.
Η ειδική εφαρμογή στο Taxisnet αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές της εβδομάδας και «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα αναλυτικό οδηγό διόρθωσης συνηθισμένων λαθών που οδήγησαν σε φουσκωμένα εκκαθαριστικά.
Τα πιο συνηθισμένα λάθη αφορούν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για τα οποία προβλέπεται έκπτωση φόρου 20% καθώς και ημιτελή κτίσματα για τα οποία οι φορολογούμενοι δικαιούνται μείωση φόρου 60%. Δεν λείπουν όμως οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φορολογούμενοι παρέλειψαν να δηλώσουν το ποσοστό συνιδιοκτησίας και ο φόρος υπολογίστηκε σαν να ήταν κύριοι του 100% του ακινήτου, δεν δήλωσαν τον όροφο του ακινήτου και απευθείας ακόμη και υπόγεια «ανέβηκαν» στον έκτο όροφο με τον αυξημένο συντελεστή του φόρου ή δεν δήλωσαν την επιφάνεια αποθήκης σε αγροτεμάχιο και ο φόρος υπολογίστηκε σαν να ήταν η αποθήκη σπίτι.
Τα λάθη κοστίζουν ακριβά και θα πρέπει τώρα να διορθωθούν, ώστε να προκύψει νέα εκκαθάριση του φόρου και κυρίως να μην επαναληφθούν και του χρόνου αντίστοιχα φαινόμενα διόγκωσης του ΕΝΦΙΑ.
Το περιθώριο διορθώσεων κανονικά εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου. Σχεδιάζεται όμως να δοθεί παράταση της προθεσμίας με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν χρόνο για διορθώσεις τουλάχιστον έως το τέλος του έτους ή ιδανικά – όπως επιθυμεί η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου – έως το τέλος Ιανουαρίου 2015.

ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΗΜΙΤΕΛΗ. Για να χορηγηθεί η έκπτωση ημιτελούς ακινήτου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 99 στη στήλη 10 του πίνακα 1 στο έντυπο Ε9. Αν ο φορολογούμενος έχει ξεχάσει να αναγράψει τον συγκεκριμένο κωδικό, ο φόρος έχει υπολογιστεί στο 100% χωρίς έκπτωση.
Για να χορηγηθεί η έκπτωση 20% στα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί σωστά δύο κωδικοί. Επίσης στον πίνακα 1 του Ε9, ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στη στήλη 30 «ΟΧΙ» εάν δεν ηλεκτροδοτείται το ακίνητό του και επιπλέον στη στήλη 32 θα πρέπει να συμπληρώσει τον κωδικό 8 που υποδηλώνει κενό κτίσμα. Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι επίσης καθοριστικό στοιχείο ώστε να μπορεί να γίνει διασταύρωση με τα αρχεία της ΔΕΗ και να πιστοποιηθεί ότι το ακίνητο ήταν μη ηλεκτροδοτούμενο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 ώστε να χορηγηθεί η έκπτωση. Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος αναγράφεται στη στήλη 31.

Ο ΟΡΟΦΟΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟ. Μία από τις παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ είναι ο συντελεστής ορόφου. Για υπόγειο ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου είναι 0,98, για ισόγειο και πρώτο όροφο 1, για δεύτερο και τρίτο όροφο 1,01, για τέταρτο και πέμπτο 1,02 και για έκτο και πάνω 1,03.
Ας υποθέσουμε ότι φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα υπόγειο διαμέρισμα δεν συμπλήρωσε καθόλου τη στήλη 11. Κατά την εκκαθάριση ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με συντελεστή 1,03, σαν να ήταν στον έκτο.
Η διόρθωση τέτοιων λαθών θα οδηγήσει σε μειώσεις φόρου. Για να διορθώσουν λάθη… ορόφου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ανατρέξουν στη στήλη 11 του πίνακα 1 για τα κτίσματα και να γράψουν τον σωστό κωδικό. Οι κωδικοί είναι Υ για υπόγειο, Ο για ισόγειο, 1 για πρώτο όροφο, 2 για δεύτερο κ.ο.κ. Για μεζονέτες αναγράφεται ο υψηλότερος όροφος. Αν δηλαδή πρόκειται για μεζονέτα δεύτερου και τρίτου ορόφου, ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό 3.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου υπολογίστηκε ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο όροφο.

ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΠΙΤΙ. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει και η συμπλήρωση της στήλης 17, στον πίνακα 2 με τα στοιχεία γηπέδων, όπου συμπληρώνεται η επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται σε αγροτεμάχια. Στη στήλη 17α αναγράφεται η επιφάνεια κατοικιών, στη στήλη 17β αναγράφεται η επιφάνεια αποθηκών και γεωργικών κτισμάτων, στη στήλη 17γ η επιφάνεια επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων. Τέλος, στη στήλη 17 αναγράφεται το άθροισμα της επιφάνειας όλων των κτισμάτων.
Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.
Ο φόρος μπορεί να διογκωθεί υπέρμετρα, αν οι συγκεκριμένες στήλες έχουν συμπληρωθεί λάθος. Αν για παράδειγμα φορολογούμενος ο οποίος έχει αποθήκη σε ένα χωράφι, για την οποία κανονικά δεν θα πλήρωνε φόρο, δεν έχει συμπληρώσει την επιφάνειά της στη στήλη 17β, αυτόματα η αποθήκη λογίζεται ως σπίτι από τη ΓΓΔΕ και ο ΕΝΦΙΑ που προκύπτει φέρνει παραζάλη στον φορολογούμενο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”
Αναδημοσίευση από http://www.tanea.gr/

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.