Πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει στον εξωδικαστικό μηχανισμό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, στις διαπραγματεύσεις τις Κυβέρνησης με τους Δανειστές.
Παρόλο που, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης φέρεται να ανέφερε ότι οι δανειστές & κυβέρνηση είναι κοντά και απομένουν τρία τεχνικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και αφορούν α) Τον τρόπο υπολογισμού των επιτοκίων β) τη προσαρμογή των εγγυήσεων και γ) τα θέματα που έχουν να κάνουν με τους φόρους που θα “κουρεύονται”.
Μάλιστα Κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να συμφωνούν και στο κατώτερο όριο ένταξης στη ρύθμιση, το ποσό των 50.000 ευρώ Κύκλου εργασιών(τζίρο).
Όμως μια τέτοια ρύθμιση πετά απ’ έξω τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που κατέχουν και τη “μερίδα του λέοντος” από τις 400.000 συνολικά επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, και διαφόρους τρίτους. Μάλιστα οι πολύ μικροί υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τις 300.000 επιχειρήσεις.
Ο “φόβος” των δανειστών, έγκειται στο ότι αυτές οι επιχειρήσεις ενώ έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πληρώνουν κανονικά, θα επιδιώξουν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση στα φορολογικά έσοδα του κράτους, αφού θα πολλαπλασιαστούν σε χρόνο οι “νέες” δόσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Απ’ την άλλη η Κυβέρνηση δεν αποκλείει να συμβεί κάτι τέτοιο , αλλά επιμένει ότι το τελικό ισοζύγιο θα είναι θετικό, γιατί θα ενταχθούν στον συμβιβασμό πολλές περισσότερες επιχειρήσεις, που σήμερα έχουν οφειλές και αδυνατούν να κάνουν ρύθμιση με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.
Τέλος η εξέλιξη αυτή φαίνεται, να παρατείνει το χρονικό διάστημα για την επίτευξη τελικής συμφωνίας για το θέμα, αφού το θέμα αυτό αποτελεί για τη Κυβέρνηση μια σημαντική εκκρεμότητα που επιθυμεί να διευθετηθεί οπωσδήποτε.