Περί πολιτικής και πολιτών…αποφθέγματα
Στην ομιλία του στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Πρόεδρος Barak Obama ανάδειξε την ιδιότητα του Πολίτη σαν το υπέρτατο αξίωμα. Ξεκινώντας από την αφετηρία αυτή, ένας πολύ παλιός και καλός φίλος, ο Συμεών Ρωμύλος, συγκέντρωσε μια εξαιρετική συλλογή από σκέψεις και αποφθέγματα μεγάλων ανδρών.
του Ανδρέα Δρυμιώτη
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε όλες τις εποχές και σε όλες τις χώρες ισχύουν αυτά που βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
Τα επιμελήθηκα με προσθαφαιρέσεις και σας τα παρουσιάζω. Απολαύστε τα:
– Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου. (Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος).
– Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται. (Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας).
– Δεν υπάρχει τίποτε δυσκολότερο από το να κυβερνήσεις τους Ελληνες. Και αυτό, γιατί, όλοι νομίζουν ότι είναι ικανοί για όλα. (Κωνσταντίνος Καραμανλής, 1907-1998, Ελληνας πολιτικός ηγέτης).
– Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου. (Αβραάμ Λίνκολν, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος).
– Η άγνοια ενός ψηφοφόρου βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων. (Τζων Κέννεντυ, 1917-1963, Αμερικανός πρόεδρος).
– Η μειοψηφία μπορεί και να έχει δίκιο, η πλειοψηφία πάντα κάνει λάθος. (Ερρίκος Ιψεν, 1828-1906, Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας).
– Μπορεί να είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να εξαπατήσεις όλους τους ανθρώπους για πάντα, αλλά μπορείς να εξαπατήσεις αρκετούς από αυτούς για αρκετό καιρό, ώστε να κυβερνήσεις μια μεγάλη χώρα. (Will Durant, 1885-1981, Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος).
– Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου. (Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος στρατηλάτης και αυτοκράτορας).
– Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε. (Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νομπέλ 1953).
– Να κυβερνάς σημαίνει να διαλέγεις συνέχεια μεταξύ των κακών λύσεων. (Σαρλ Ντε Γκωλ, 1890-1970, Γάλλος πρόεδρος).
– Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η πολιτική είναι πολύ σοβαρό θέμα για να το αφήσεις στους πολιτικούς. (Σαρλ Ντε Γκωλ, 1890-1970, Γάλλος πρόεδρος).
– Χρύσιππος ερωτηθείς διά τι ου πολιτεύεται είπε: Διότι ει μεν πονηρά πολιτεύεται, τοις θεοίς απαρέσει· ει δε χρηστά, τοις πολίταις. (Ιωάννης Στοβαίος, 5ος μ.Χ. αιών, Ελληνας συλλέκτης γνωμικών).
– Εάν δίνεις προσοχή στην κοινή γνώμη και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν κυβερνάς, αλλά υπακούς. (Μάργκαρετ Θάτσερ, 1925-2013, Βρετανίδα πρωθυπουργός).
– Κρεμάμε τους μικροκλέφτες και αναθέτουμε στους μεγάλους κλέφτες τα δημόσια αξιώματα. (Αίσωπος, 620-564 π.Χ., Ελληνας μυθογράφος).
– Kανένας δεν είναι αθώος μετά από την εμπειρία συμμετοχής στην κυβέρνηση. Δεν είναι όμως όλοι ένοχοι. (Daniel Patrick Moynihan, 1927-2003, Αμερικανός γερουσιαστής).
– Αντί να δίνουμε τα κλειδιά της πόλης στους πολιτικούς, ίσως είναι καλύτερα να αλλάξουμε την κλειδαριά (Doug Larson, 1926-, Αμερικάνος δημοσιογράφος)
– Οι πολιτισμένοι λαοί κερδίζουν την εξουσία με την ψήφο των πολλών, κυβερνώνται με την ικανότητα των ολίγων και μεγαλουργούν με την πνοή του ενός. (Ελευθέριος Βενιζέλος, 1864-1936, Ελληνας ηγέτης).
– Οι πολίτες στα δημοψηφίσματα απαντούν συνήθως για όλα, εκτός από το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα. (Φρανσουά Μιττεράν, 1916-1996, Γάλλος πρόεδρος).
– Η εξουσία είναι το υπέρτατο αφροδισιακό. (Χένρυ Κίσσιγκερ, 1923-, Αμερικανός πολιτικός).
– Η πολιτική δεν είναι κακό επάγγελμα. Αν πετύχεις, έχεις πολλά οφέλη, ενώ αν αποτύχεις, μπορείς πάντα να γράψεις ένα βιβλίο. (Ρόναλντ Ρήγκαν, 1911-2004, Αμερικανός πρόεδρος).
– Δει τον αγαθόν άνδρα παυόμενον της αρχής μη πλουσιώτερον, αλλά μάλλον ενδοξότερον γεγονέναι. (Βίας ο Πριηνεύς, 625-540 π.Χ., εκ των 7 σοφών της αρχαίας Ελλάδος).
– Το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν (Ισοκράτης, 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας).
– Η πολιτική είναι μια πάλη συμφερόντων μεταμφιεσμένη σε αγώνα αρχών. (Ambrose Bierce, 1842-1914, Αμερικανός συγγραφέας).
– Στο λεξικό των πολιτικών η λέξη «θυσία» σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημά τους στην κυβέρνηση, έτσι ώστε οι πολιτικοί δεν θα χρειαστεί να θυσιάσουν την ευχαρίστηση να το ξοδεύουν. (George Will, 1941-, Αμερικανός δημοσιογράφος).
– Οποιο κόμμα ισχυρίζεται ότι έβρεξε κατόπιν ενεργειών του, δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται όταν οι αντίπαλοί του το κατηγορούν για την ξηρασία. (Dwight Whitney Morrow, 1873-1931, Αμερικανός δικηγόρος).
– Οι πολιτικοί και οι πάνες πρέπει να αλλάζονται τακτικά, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. (Jose Maria de Eca Querios, 1845-1900, Πορτογάλος συγγραφέας).
– Σε κάθε κρίση τα θέματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από ό,τι αφήνουν στο κοινό να μάθει. (John Le Carré, 1931-, Βρετανός συγγραφέας).
– Ως οι Ινδοί εις φυλάς, ούτω και οι Ελληνες διαιρούνται εις τρεις κατηγορίας: α) Εις συμπολιτευομένους, ήτοι έχοντας κοχλιάριον να βυθίζωσιν εις την χύτραν του προϋπολογισμού. β) Εις αντιπολιτευομένους, ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον και ζητούντας εν παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον. γ) Εις εργαζομένους, ήτοι ούτε έχοντας κοχλιάριον ούτε ζητούντας, αλλ’ επιφορτισμένους να γεμίζωσι την χύτραν διά του ιδρώτος των. (Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Ελληνας συγγραφέας).
Συμπέρασμα:
– Σκατά εδώ, σκατά εκεί, σκατά κι ο κόσμος όλος / κι απ’ τα πολλά πια τα σκατά μού πιάστηκε κι ο κώλος. / Ερχεται ο ένας ο σκατάς, θαρρούμε πως σωθήκαμε, / σαν φύγει όμως βλέπουμε πως αποσκατωθήκαμε.
(Γεώργιος Σουρής, 1853-1919, Ελληνας σατιρικός ποιητής).
Αφού, λοιπόν, επιζήσαμε στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, τόσους αιώνες με τέτοιους πολιτικούς, τότε και σήμερα που η Κυβέρνησή μας επιβεβαιώνει σχεδόν όλα τα παραπάνω, μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε!