Το χθεσινό βράδυ άνοιξε η ρύθμιση για τις οφειλές των Πολιτών , στη φορολογική διοίκηση . Μια ρύθμιση που πέρασε από “σαράντα κύματα” και που μπαίνει σε εφαρμογή λίγες ημέρες μετά τη κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2015.
Ένας προϋπολογισμός που διατηρεί το υπάρχον φορολογικό καθεστώς και παράλληλα προβλέπει αύξηση φόρων , αφού μόνο από τη διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης (θα σταματούσε στις 31-12-2014) επιβάλλει 700 εκατ. € επιπλέον φόρους.
Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, τα έσοδα από την άμεση φορολογία αυξάνουν κατά 484 εκατ. ευρώ το 2015 στα 21,8 δισ. ευρώ και από την έμμεση κατά 924 εκατ. ευρώ στα 25,1 δισ. ευρώ.
Εάν στις δύο αυτές κατηγορίες προστεθούν και οι εισπράξεις ύψους 15 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ και από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (τέλη κυκλοφορίας, ποτά, τσιγάρα κ.λπ.) ύψους 8,9 δισ. ευρώ, τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού προβλέπεται να φτάσουν στα 50,3 δισ. ευρώ (αύξηση 1,1 δισ. ευρώ).
Το “μέγα” λοιπόν ερώτημα που τίθεται είναι :
Πως είναι δυνατόν να διατηρηθεί μια ρύθμιση οφειλών, δηλαδή οφειλών που κυρίως προέρχονται από την άμετρη υπερφορολόγηση των προηγ. χρόνων η οποία (υπερφορολόγηση) επεκτείνεται με τον ίδιο και χειρότερο τρόπο για το 2015 ?
Εδώ ας σημειώσουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης , είναι η καταβολή των επόμενων άμεσων φόρων των φορολογούμενων. Γεγονός που μετά τον Απρίλιο (περίπου) που θα κατατεθούν οι νέες φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων , αυτό θα φαντάζει και πάλι “όνειρο θερινής νυκτός”…
“Μια τρύπα στο νερό…” ,όπως λέει ο λαός μας , αφού η λύση για την ανάσα , δεν είναι στη ρύθμιση , αλλά στην αλλαγή των επαχθών φορολογικών συντελεστών που θα μπορούσαν πράγματι -σημαντικά μειούμενοι- να δώσουν μια αναπτυξιακή προοπτική.
Φωτογραφία στοιχείων προϋπολογισμού από την “Εφημερίδα των Συντακτών”