Tη δυνατότητα έκδοσης φορολογικού πιστοποιητικού και στις μικρές επιχειρήσεις δίνει πλέον η νομοθεσία.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου, προβλέπεται ότι όταν μία μικρή επιχείρηση μπορεί να αναθέσει οικειοθελώς τη διενέργεια ελέγχου των χρηματοοικονομικών της καταστάσεων σε ορκωτό ελεγκτή λογιστή, σε αυτήν την περίπτωση ο έλεγχος αυτός θα θεωρείται υποχρεωτικός και θα μπορεί να ζητηθεί και η λήψη φορολογικού πιστοποιητικού.
Να σημειωθεί ότι βάση της νομοθεσίας μικρές επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που κινούνται στα παρακάτω όρια:
α) Σύνολο ενεργητικού: Από 350.000 έως 4.000.000 ευρώ,
β) Καθαρό ύψος κύκλου εργασιών: Από 700.000 έως 8.000.000 ευρώ,
γ) Μέσος όρος απασχολουμένων κατά τη διάρκεια της περιόδου από 10 άτομα έως 50 άτομα.
Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να λάβουν φορολογικό πιστοποιητικό μειώνουν τον κίνδυνο να επιλεγούν για διενέργεια φορολογικού ελέγχου.
πηγή: www.capital.gr
Παρατηρήσεις & Σχόλιο Foroline-ADC
Της Αγγελικής Πάρλα*
Παρ’ όλες τις αντιδράσεις, εκ μέρους του λογιστικού κλάδου, κατά την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το επάγγελμα του Ορκωτού Ελεγκτή το φθινόπωρο του 2016, τελικά τον Ιανουάριο του 2017 ψηφίζεται ο Ν.4449(ΦΕΚ Α’ 7/24.1.2017). https://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/799
Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, δεν οριοθετείται με βάση το μέγεθος, η υποχρέωση των επιχειρήσεων στην λήψη φορολογικού πιστοποιητικού.
Έτσι, στις 30/01/2017, η ΕΛΤΕ δημοσιεύει ανακοίνωση, κατά την οποία οικειοθελώς οι μικρές επιχειρήσεις δύνανται να ζητήσουν φορολογικό πιστοποιητικό.https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/33377
Τρεις παρατηρήσεις σε σχέση με τα παραπάνω:
- H ΕΛΤΕ, στο site της, elte.org.gr, αναφέρει,
Η ΕΛΤΕ (ΝΠΔΔ) είναι η εθνική εποπτική αρχή του ελεγκτικολογιστικού επαγγέλματος και είναι αρμόδια για τη θέσπιση και την εποπτεία της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής των λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων. Αποστολή της είναι η συνεχής ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στη λειτουργία του ελεγκτικού και λογιστικού θεσμού στην Ελλάδα. Η ΕΛΤΕ απαρτίζεται από δύο εποπτικά συμβούλια μέσω των οποίων διενεργείται η εποπτεία της αγοράς. Μέσω του Συμβουλίου Ποιοτικού Ελέγχου (ΣΠΕ) εποπτεύονται τα Ελεγκτικά Πρότυπα (Auditing Standards), με τα οποία ελέγχεται η συμμόρφωση των ορκωτών ελεγκτών και των ελεγκτικών γραφείων με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και τον Κώδικα Δεοντολογίας της IFAC. Μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικών Εξετάσεων (ΕΕΕ) εποπτεύονται όλες οι σχετιζόμενες με την άσκηση του επαγγέλματος του νόμιμου ελεγκτή πτυχές (Professional Oversight), όπως ιδίως οι επαγγελματικές εξετάσεις, η πρακτική άσκηση και η χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Τέλος, μέσω του Συμβουλίου Λογιστικής Τυποποίησης (ΣΛΟΤ) η ΕΛΤΕ ως οιονεί σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, εισηγείται τη θέσπιση Λογιστικών Προτύπων (Accounting Standards) για την Ελληνική επικράτεια. - H ΕΛΤΕ, στο site της elte.org.gr, αναφέρει, όσο αφορά το Δ.Σ. την οργανωτική δομή της:
Διοικητικό Συμβούλιο
Η Ε.Λ.Τ.Ε. διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) το οποίο αποτελείται από τον Πρόεδρο, δύο Αντιπροέδρους και τέσσερα μέλη και συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Για το διορισμό του Προέδρου ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 49 Α΄ του Κανονισμού της Βουλής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης & Ελέγχων απαρτίζεται από τους:Πρόεδρος : κ. Γεώργιος Βενιέρης Α΄ Αντιπρόεδρος: κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος Β΄ Αντιπρόεδρος : κ. Αθανάσιος Κοντογεώργης Μέλη οι κ.κ.Διονύσιος Χριστόπουλος του Γεωργίου (Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος)Ξενοφών Αυλωνίτης του Δημητρίου (Εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς)Χρήστος Διαμαντόπουλος του Κων/νου (Εκπρόσωπος του Συνδ. Βιομηχ. Βορ. Ελλάδος)Κώστας Σφακάκης (Εκπρόσωπος του Συνδ. Βιομ. Ελλάδος)
Οργανωτική Δομή http://elte.org.gr/index.phpoption=com_k2&view=item&layout=item&id=19&Itemid=196&lang=el - Στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης της ΕΛΤΕ αναφέρεται μάλιστα πως,ότι μια επιχείρηση δύναται να ζητήσει τη λήψη φορολογικού πιστοποιητικού του άρθρου 65α του ν.4174/2013, το οποίο βάσει των διατάξεων της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή υποθέσεων προς φορολογικό έλεγχο,χωρίς να διευκρινίζει ακριβώς πώς λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο.
Συμπεράσματα
- Η ΕΛΤΕ, υπεύθυνη για τους Ορκωτούς, καθορίζει και την ακτίνα επαγγελματικής τους δράσης.
- Στην διαμόρφωση των Λογιστικών Προτύπων και των γενικότερων θεμάτων που μας αφορούν, πού συμμετέχουν στα παραπάνω, μέσω των επίσημων οργάνων τους, οι Λογιστές;
- Ας μην μας φανεί λοιπόν παράξενο το φορολογικό πιστοποιητικό μέσω της προαιρετικότητας του, καταστεί και με το παραπάνω «υποχρεωτικό».
Πως θα γίνει αυτό;
1)Μέσω της επιλογής υποθέσεων προς φορολογικό έλεγχο
2)Μέσω της ζήτησης του, «προαιρετικά», από τους Τραπεζικούς Οργανισμούς για έγκριση νέων πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις ή ανανέωση των παλαιών.
3)Μέσω της ζήτησης του, από Οργανισμούς, ελληνικούς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς, που χορηγούν πιστοποιήσεις στις επιχειρήσεις, απαραίτητες είτε για την ύπαρξη τους είτε για την συνέχιση ή εξάπλωση των δραστηριοτήτων τους.
4)Μέσω της ζήτησης του για συμμετοχή σε διαγωνισμούς, σε συνεργατικά σχήματα για ανάληψη έργων και άλλες περιπτώσεις…
*Η Αγγελική Πάρλα είναι Λογίστρια-Φοροτεχνικός, Συνεργάτης της Ομάδας Foroline-ADC