Αμέσως φάνηκαν οι συνέπειες των έμμεσων φόρων από 01/01/2017

0

Οι συνέπειες των έμμεσων φόρων αποτυπώθηκαν με σαφήνεια στα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Τον Ιανουάριο του 2017 έκλεισε για την ελληνική οικονομία με πληθωρισμό 1,2% ύστερα από 45 μήνες αρνητικού πληθωρισμού. Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,2% οφείλεται, σύμφωνα με την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ, στις ακόλουθες αυξήσεις:

• Κατά 1,1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες και φυσικά στον καφέ. Η αύξηση της τιμών των φρούτων και λαχανικών συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την επιβάρυνση του κόστους εισροών λόγω αύξησης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

• Κατά 2,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός». Στα μεν αλκοολούχα αυξήθηκε ο ΕΦΚ στην μπίρα από 1/6/2016, ενώ από 1/1/2017 αυξήθηκε ο πάγιος φόρος κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό. Πλέον με ΕΦΚ επιβαρύνονται και τα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

• Κατά 3,6% της ομάδας «Στέγαση» λόγω αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τον Οκτώβριο του 2016 αυξήθηκε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που σε συνδυασμό με την άνοδο των διεθνών τιμών είχε ως συνέπεια τον Ιανουάριο του 2017 να καταγράφει αύξηση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2016 κατά 36,8%.

Πατήστε πάνω στη φωτό

• Κατά 4,6% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου. Από 1/1/2017 αυξήθηκε ο ΕΦΚ στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και το υγραέριο κίνησης.

• Κατά 2,1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξηση των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο αυξήθηκαν οι φόροι στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ από 1/1/2017 επιβλήθηκε τέλος 5% επί των λογαριασμών σταθερής τηλεφωνίας.

• Κατά 1,4% της ομάδας «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια». Η αύξηση των τιμών στα σερβιριζόμενα προϊόντα, τρόφιμα και ποτά σχετίζεται με όλες τις προαναφερθείσες αυξήσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ.

Ένα τελευταίο στοιχείο εξαιρετικά αποκαλυπτικό: με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2016 (όταν ακόμη δηλαδή δεν είχαν επιβληθεί όλοι οι έμμεσοι φόροι), ο εναρμονισμένος γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 0,3%. Με σταθερούς φόρους θα είχε μειωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά 0,4%.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα
Ακόμα πιο επαχθή φέτος τα τεκμήρια για εκατομμύρια φορολογούμενους
Ποιοι φοιτητές δικαιούνται επίδομα 4.700 ευρώ

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.