“Η ερώτηση που… άνοιξε τις πόρτες στη δημόσια υπηρεσία” Με αυτόν τον τίτλο η Λίνα Γιάνναρου δημοσίευσε το άρθρο της στην εφημερίδα Καθημερινή της 17ης Φεβρουαρίου 2017, με την συνέντευξη του Τάκη Αλεξανδράκη σχετικά με την εφ’όρου ζωής ισχύ των πιστοποιητικών αναπηρίας που έχουν εκδοθεί πριν το Σεπτέμβριο του 2011.
Μια «τρύπα» του συστήματος φαίνεται ότι ανακάλυψε δικηγόρος ώστε πολίτης με αναπηρία να αποφύγει την ταλαιπωρία της έκδοσης νέου πιστοποιητικού αναπηρίας. Όταν πριν από περίπου 20 ημέρες ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας μεγάλου δήμου της χώρας που εξυπηρετούσε τον εν λόγω πολίτη του ζήτησε «επικαιροποιημένο» πιστοποιητικό αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ώστε να διευθετήσει την υπόθεσή του, εκείνος του υπέδειξε το αντίστοιχο έγγραφο που είχε εκδώσει η υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ το 2006, στο οποίο αναγραφόταν ότι ισχύει «εφ’ όρου ζωής». Ο υπάλληλος δεν το δέχθηκε, ζητώντας το πιστοποιητικό που τα άτομα με αναπηρία οφείλουν να λάβουν από τον νέο φορέα (συστάθηκε το 2011 με σκοπό να βάλει «τάξη» στο χάος των επιδομάτων).
Τότε, με τη φιλική συμβουλή του δικηγόρου του (και προέδρου του σωματείου ΑμεΑ Λακωνίας) Τάκη Αλεξανδράκη, ο πολίτης είπε: «Ευχαρίστως να πάω στο ΚΕΠΑ για νέο πιστοποιητικό, όμως προηγουμένως θα πρέπει να σας ζητήσω έγγραφο στο οποίο να αναγράφεται ότι απορρίπτεται το πιστοποιητικό που σας προσκόμισα». «Κανένας δημόσιος υπάλληλος και καμία υπηρεσία δεν μπορεί να υπογράψει τέτοιο έγγραφο», λέει στην «Κ» ο κ. Αλεξανδράκης. «Προφορικά μπορούν να πουν ότι δεν το κάνουν δεκτό, αλλά δεν μπορούν εγγράφως να το απορρίψουν ως απαράδεκτο, καθώς έχει εκδοθεί από άλλη κρατική υπηρεσία, είναι επίσημο έγγραφο του ελληνικού κράτους». Πράγματι, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας υποχρεώθηκε να δεχθεί το πιστοποιητικό του ΙΚΑ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πολίτης είχε, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ, 100% αναπηρία.
«Αυτό που δείχνει η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι ο πολίτης δεν πρέπει να στέκεται στις προφορικές αιτιάσεις του δημοσίου υπαλλήλου ή της υπηρεσίας για την ισχύ ή μη του εγγράφου που έχει στα χέρια του, εάν αυτό έχει ισχύ “εφ’ όρου ζωής”. Οφείλει να ζητήσει από τον υπάλληλο έγγραφο που απορρίπτει το πιστοποιητικό του». Σύμφωνα και με τον Συνήγορο του Πολίτη, κάθε κρατικό έγγραφο ισχύει μέχρι την ημερομηνία λήξης του. Μολονότι στο παρελθόν είχαν καταγραφεί πολλά «κρούσματα» πιστοποίησης πλασματικών αναπηριών, ώστε πολίτες να λαμβάνουν επιδόματα, οι νέες ρυθμίσεις «καίνε και τα χλωρά». «Μπαίνουν στο ΚΕΠΑ ανάπηροι και βγαίνουν υγιείς», όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Αλεξανδράκης.
Διαβάστε εδώ την αρχική ανακοίνωση για το ζήτημα.
Δεκτά από το δημόσιο τα εφ’όρου ζωής πιστοποιητικά αναπηριας που εκδόθηκαν πριν το 2011