Η “Πάροδος” της Αλεξάνδρειας…

2

Είναι νέα παιδιά, με καλλιτεχνική και παιδαγωγική εμπειρία και κυρίως με όρεξη για ομαδικές δράσεις εκεί που τους χρειάζονται.

της Νόρας Ράλλη

Πρόκειται για τα μέλη της ομάδας Τέχνης «Πάροδος», που με εμπνευστή τον Ηλία Πίτσικα, διδάσκοντα θεάτρου και περιβαλλοντικής αγωγής, και με ενδιαφέρον για το θεατρικό παιχνίδι και έχοντας συμμετάσχει στα σεμινάρια της Παρόδου, δραστηριοποιούνται πλέον με τον πιο ενεργό τρόπο: ταξιδεύουν με δικά τους, ως επί το πλείστον, έξοδα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ώστε να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά των ελληνικών σχολείων εκεί και να ανταλλάξουν εμπειρίες, γνώσεις, σκέψεις και συναισθήματα ως ένας σύνδεσμος με την πατρίδα Ελλάδα. Κυρίως όμως να ανοίξουν ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ νέων της Ελλάδας και νέων της Αλεξάνδρειας.

Ο Κοινοτικός Οίκος Ευγηρίας «ΜΑΝΝΑ», Ομάδα Τέχνης ΠάροδοςΣτον Κοινοτικό Οίκο Ευγηρίας «ΜΑΝΝΑ»: παρευρίσκονται μέλη της ομάδας τέχνης Πάροδος (αριστερά ο Ηλίας Πίτσικας), μέλη της ΕΚΑ καθώς και οι: Αρτεμις Γεροντάκη (γενική γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας), Αλίκη Αντωνίου (πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας), Εμμανουήλ Κακαβελάκης (γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια), Στέφανος Ταμβάκης (επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας) και δρ Λιλίκα Θλιβίτη (πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α’»)

«Έχουμε ταξιδέψει ξανά στην Αίγυπτο και επικοινωνήσει με τους μαθητές των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, με τους οποίους δραστηριοποιούμαστε με πιο ενεργό τρόπο» λέει στην «Εφ.Συν.» η 23χρονη Ελένη Καλογιάννη.

Η ίδια είναι χημικός και έχει λάβει μέρος στις δράσεις της Παρόδου στα σχολεία της Αλεξάνδρειας τα τελευταία τρία χρόνια.

«Είναι ένας άλλος κόσμος για μας. Μπορεί πριν κάποια χρόνια να ακούγονταν παντού ελληνικά και το ελληνικό στοιχείο να ήταν εξαιρετικά ενεργό στις επιχειρήσεις, τις τέχνες και τα Γράμματα, ωστόσο πλέον, πίσω από τα υπέροχα ελληνικά νεοκλασικά, προβάλλουν εργατικές πολυκατοικίες, ως επί το πλείστον μισοτελειωμένες.

»Παρ’ όλα αυτά, όλα φαντάζουν εντυπωσιακά: μέσα σ’ έναν απόλυτα χαοτικό κόσμο (από το πώς οδηγούν μέχρι το πώς μιλάνε ή τρώνε) υπάρχει μια ευγένεια. Είναι χαρακτηριστικό της Αλεξάνδρειας ίσως. Και σίγουρα του λαού της» τονίζει.

Μαζί της και ο ακόμη νεαρότερος ο 20χρονος φοιτητής Λεωνίδας Τσαγανός. Στα ταξίδια του στην Αλεξάνδρεια ως μέλος της Παρόδου βρίσκει συναρπαστικό το πώς η ελληνική κουλτούρα, αν και μέσω ελάχιστων δράσεων πλέον, “φωτίζει το τοπικό χρώμα”, όπως μας είπε.

«Το νιώθεις πως δεν είναι πλέον στην Ευρώπη. Ωστόσο τους ένιωθες ταυτόχρονα πολύ κοντά σου. Οι Αλεξανδρινοί είναι ελεύθεροι, χαμογελαστοί, γενναιόδωροι. Οσο για τα παιδιά, κάθε χρόνο μάς περιμένουν πραγματικά με ανοιχτή αγκαλιά.

»Μόλις μας βλέπουν, τρέχουν πάνω μας, παίζουμε, γελάμε, τραγουδάμε, ωστόσο στις λίγες μέρες που είμαστε εκεί προσπαθούμε και να παράγουμε κάτι. Και αυτό γίνεται μέσω της θεατρικής έκφρασης κυρίως. Αν και την τελευταία φορά γυρίσαμε και ένα μικρό ταινιάκι ακριβώς πάνω σε αυτή τη δημιουργική σχέση που έχουμε με τα παιδιά αυτά».

Ομάδα Τέχνης Πάροδος

Δράσεις των παιδιών στην Αλεξάνδρεια, με τη βοήθεια της Παρόδου

Ο καθοδηγητής της όλης προσπάθειας τυχαίνει να είναι και Αιγυπτιώτης. «Υπάρχει μια τόσο πλούσια ελληνική κληρονομιά σε κείνα τα μέρη» μας λέει ο Ηλίας Πίτσικας. «Βέβαια πλέον έχει συρρικνωθεί το ελληνικό στοιχείο και στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο. Εκεί που το Αβερώφειο Σχολείο είναι εκατοντάδες Ελληνες μαθητές, σήμερα μετά βίας να είναι 40. Προσωπικά είμαι γεννημένος στο Φαγιούμ και μεγαλωμένος στην Αλεξάνδρεια και τα θυμάμαι» εξηγεί.

«Το 1993, συζητώντας με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας με αφορμή τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της, θέσαμε στόχο να δημιουργηθεί το πρώτο Πανεπιστήμιο στο κτίριο του Αβερωφείου. Το σχέδιο ήταν μεγαλεπήβολο και δεν έχει προχωρήσει. Ωστόσο σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησαν να γίνονται διάφορες δράσεις σε σχέση με τους μαθητές των υπέροχων αυτών σχολείων. Είναι τόσο όμορφα να τα βλέπει κανείς. Ως οικήματα εννοώ.

»Δυστυχώς, το κοσμοπολίτικο κέντρο του Καΐρου αλλά και της Αλεξάνδρειας υποχωρεί έναντι μιας άτακτης ανοικοδόμησης. Ετσι χάνεται το ύφος της πόλης και μαζί τα ιδιαίτερα στοιχεία που προσέδιδε ο ελληνισμός εκεί. Εμείς με την Πάροδο ταξιδεύουμε κάθε χρόνο για εκεί. Δεν πρόκειται για τουριστική εξόρμηση, αλλά για μια διαδραστική εμπλοκή με τον ίδιο τον τόπο και τους ανθρώπους του» εξηγεί.

«Ειδικά φέτος συνέπραξε και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, γεγονός πολύ σημαντικό για το εγχείρημα. Ιδιαίτερα ευχαριστήρια ανήκουν και στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, η οποία μας στήριξε από την αρχή, και στην αντίστοιχη του Καΐρου, όπου έχουν γίνει και εκεί δράσεις, αν και λιγότερες – ίσως λόγω μεγέθους πόλεων». «Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε, καθώς τα παιδιά περιμένουν κάθε χρόνο να στήσουν από την αρχή μια δημιουργική κολεκτίβα με τα ελληνόπουλα που ταξιδεύουν ώς εκεί».

Τι είναι η ομάδα τέχνης “Πάροδος”

Ομάδα Τέχνης Πάροδος

Τα παιδιά του σχολείου μαζί με τα παιδιά της Παρόδου, μπροστά στην προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην αυλή του σχολείου

Δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1976 από τον Λάκη Κουρετζή (παιδαγωγό, σκηνοθέτη και εισηγητή του θεατρικού παιχνιδιού) και από μια ομάδα νέων τότε καλλιτεχνών, φοιτητών και εργαζομένων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από το θέατρο και τις τέχνες.

Μέχρι το 1993 η ομάδα τέχνης Πάροδος παρουσίασε στη σκηνή αρκετά θεατρικά έργα για ενήλικο κοινό, ενώ οργάνωσε πλήθος δράσεων θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά καθώς και βιωματικών σεμιναρίων επικεντρωμένων στο θεατρικό παιχνίδι.

Από τότε έως και σήμερα συνεχίζει τη δημιουργική της δράση, επικεντρωμένη στην ψυχαγωγία και στην καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών και των νέων μέσω του θεατρικού παιχνιδιού και του θεάτρου.

Τον συντονισμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Ηλίας Πίτσικας σε συνεργασία με μια διευρυμένη ομάδα εμψυχωτών, συνδυάζοντας με έναν δημιουργικό τρόπο τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτουν οι παλαιότεροι εξ αυτών με τον ενθουσιασμό των νεότερων.

Πηγή: http://www.efsyn.gr/

2 Σχόλια

  1. ΜΙΧΑΗΛ ΣΩΤΗΡΙΟΥ on

    ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ , ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ
    ΜΕ ΑΓΑΠΗ , ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ , απόφοιτος Σαλβαγείου 1963

  2. Μαρινα Παπαδοπουλου on

    Μπραβο.Αποφοιτη Αβερ ωφειου

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.