Τι θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

0

Λαμπρές διεθνείς παραγωγές, μεγάλα ονόματα της ελληνικής θεατρικής σκηνής, εκπαιδευτική δράση, αλλά και ανοίγματα στον κοινωνικό χώρο και τους νέους περιλαμβάνει το φετινό φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το πρόγραμμα του οποίου παρουσιάστηκε σήμερα στον χώρο της Πειραιώς 360.

Πρόκειται στην ουσία για το πρώτο Φεστιβάλ που είχε τη δυνατότητα να επιμεληθεί εξ ολοκλήρου ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος είχε πέρσι αναλάβει τη θέση περίπου πέντε εβδομάδες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων,

Από τους βασικούς θεματικούς άξονες του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών είναι ο ξένος και η διαφορετικότητα, καθώς και η προσφυγική κρίση που αναδεικνύεται πολλαπλά στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Δεν είναι τυχαίο ότι η ενότητα των παραστάσεων της Επιδαύρου υποτιτλοφορείται «Η έλευση του ξένου» και πως στην δεύτερη σελίδα του ενημερωτικού προγράμματος φιγουράρει η ρήση του Γεωργίου Ακροπολίτη από τον 13ο αιώνα: “Δος μοι τούτον τον ξένον(…) ος ως ξένος ουκ έχει την κεφαλήν που κλίνη” .

Στα «νέα» του φετινού Φεστιβάλ πρέπει να αναφερθούν τα εγκαίνια του Λυκείου της Επιδαύρου, δηλαδή της διοργάνωσης θερινών θεατρικών εργαστηρίων για σπουδαστές δραματικών σχολών, αλλά και το «άνοιγμα στην Πόλη», με δράσεις σε μη θεατρικούς χώρους, καθώς όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος «το φεστιβάλ ανήκει στην πόλη».

Ακόμη, στις φετινές καινοτομίες εντάσσεται και η συνεργασία με το Θέατρο Ολύμπια, όπου φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος η Λυρική Σκηνή και η προφεστιβαλική περίοδος από τα μέσα μέχρι το τέλος Μαΐου, η οποία σκοπεύει σε πιο εναλλακτικό και νεανικό κοινό- δεν είναι τυχαίο ότι εντός του συγκεκριμένου πλαισίου θα προσφερθεί βήμα και στην κουήρ πλατφόρμα Sound Acts, ενώ οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα κλείσουν με ένα μεγάλο πάρτυ στο τέλος Μαρτίου, με μουσική από DJs του Best FM.

Τι θα δούμε φέτος στο φεστιβάλ

Οι φετινές παραστάσεις του Μεγάλου θεάτρου της Επιδαύρου θα είναι επτά και θα περιλαμβάνουν το ανέβασμα των Επτά επί Θήβας από τον Τσέζαρις Γκραουζίνις, τον Οιδίποδα επί Κολωνώ από τον Σταύρο Τσακίρη, τις Βάκχες από τον Έκτορα Λυγίζο, την Ειρήνη από τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, την Άλκηστη από την Κατερίνα Ευαγγελάτου, την Μήδεια από την Μαριάννα Κάλμπαρη, τους Πέρσες από τον Άρη Μπινιάρη, ενώ ανακοινώθηκε και μια τελετή λήξης με τον πανηγυρικό τίτλο «Εδώ είν’ αλώνι για χορό!».

Στη μικρή Επίδαυρο, της οποίας οι παραστάσεις από φέτος, όπως ανέφερε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, θα είναι αφιερωμένες στο αρχαίο δράμα, θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων παραστάσεις της Ιώς Βουλγαράκη (Άφιξις), της Μάρθας Φριντζήλα (Βάκχες: μια λειτουργία) και του Ολιβιέ Που (Προμηθέας Δεσμώτης, Ικέτιδες).

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς παραγωγές, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν μεταξύ άλλων οι Φρανκ Κάστορφ (Ο παίκτης), Ρόμπερτ Γουίλσον και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ (Γράμμα σ’ έναν άντρα), Ρομέo Καστελλούτσι (Democracy in America) και Χέρμπερτ Φριτς (Μουρμουρητό). 

Από τις παραστάσεις του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται, μεταξύ άλλων, Το γεφύρι του Δρίνου (Νικίτα Μιλιβόγεβιτς), το Greek Freak all star game (Σίμος Κακάλας), Ο άγιος Κάρτακ και το μικρό λουλούδι (Μαρία Πανουργιά), Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι (Γεωργία Μαυραγάνη) και Ορκισμένη παρθένα (Ένκε Φεζολλάρι).

Η ενότητα «Άνοιγμα στην πόλη» θα χωριζεται σε δύο επιμέρους ενότητες: αυτήν της Αθήνας και αυτή του Πειραία. Εκεί θα φιλοξενηθούν δράσεις όπως «Πόλη: μύθος και ιστορία», Αθήνα: τόποι μνήμης από το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών και το ΕΛΛΕΤ, 20+1 μεταπολεμικά λαϊκά τραγούδια με μπαρόκ ορχήστρα, «Το ξύπνημα της μνήμης. Παιδιά πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου».

ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δ. Γλ.

πηγή www.in2life.gr

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.