Οι ανώτατες τιμές πώλησης προϊόντων διατροφής σε συγκεκριμένα σημεία, όπου δεν ισχύει ανταγωνισμός – δηλαδή αρχαιολογικούς χώρους, σχολεία, δικαστήρια, νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς – καθορίζονται με το σχέδιο υπουργικής απόφασης.
Πρόκειται για «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ)», το οποίο αποτελεί τροποποίηση υπουργικής απόφασης του 2014 και δόθηκε σήμερα σε ηλεκτρονική διαβούλευση.
Το άρθρο 12 του σχεδίου αναφέρει τις ακόλουθες ανώτατες τιμές:
1) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml (0,5 L), εντός ή εκτός ψυγείου κατά προτίμηση του καταναλωτή 0,50 ευρώ.
2) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml (0,75L), εντός ή εκτός ψυγείου κατά προτίμηση του καταναλωτή 0,75 ευρώ.
3) Τοστ με ζαμπόν και τυρί ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, ψημένο ή άψητο 1,45 ευρώ.
4) Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο 1,25 ευρώ.
5) Καφές ρόφημα ελληνικός μονός 1,20 ευρώ.
6) Καφές ρόφημα φίλτρου (γαλλικός, κλπ) μονός κατά τη συνήθη εμπορική πρακτική 1,30 ευρώ.
7) Καφές ρόφημα εσπρέσο ζεστός ή κρύος μονός κατά τη συνήθη εμπορική πρακτική 1,45 ευρώ.
8) Καφές ρόφημα στιγμιαίος ζεστός ή κρύος μονός (τύπου φραπέ κλπ) μονός κατά τη συνήθη εμπορική πρακτική 1,30 ευρώ.
9) Τσάι ρόφημα ζεστό ή κρύο 1,30 ευρώ.
Για τα κυλικεία των σχολείων υπάρχουν και επιπλέον επιλογές με ανώτατες τιμές όπως τυρόπιτα, φυσικοί χυμοί, κουλούρι κλπ.
Οι τιμές αναφέρονται σε όρθιους πελάτες και όχι σε καθήμενους.
Η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, που υπογράφει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, αποσκοπεί στην διαρκή προσαρμογή της νομοθεσίας στην εξέλιξη της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Απριλίου 2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00.
Οι κανόνες ΔΙΕΠΠΥ, αποτελούν αγορανομικούς κανόνες και ρυθμίζουν θέματα που άπτονται της ορθής πληροφόρησης των καταναλωτών και των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων κατά τη διακίνηση και εμπορία προϊόντων και παροχής υπηρεσιών.
Την κωδικοποίηση των κανόνων επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μετά από μακρά περίοδο προδιαβούλευσης και συνδιαμόρφωσης, με βασικούς φορείς όλων των τομέων της αγοράς και οι βασικές αλλαγές αφορούν στην κατ’ άρθρο επικαιροποίησή τους, σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, στην αποτροπή παραπλανητικών πρακτικών σε κάθε εμπορική δραστηριότητα και στην ορθολογικοποίηση των προστίμων επί το αναλογικότερον.
Μεταξύ άλλων, στις ρυθμίσεις υπάρχει πρόβλεψη για σήμανση και τήρηση πινακίδων από τους κατόχους άδειας λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης και πεπιεσμένου φυσικού αεριού (CNG) (πρατήρια).
Ως γενική αρχή της διάθεσης προϊόντων ορίζεται, στο άρθρο 1, ότι πρέπει αυτά να εκτίθενται σε κάθε χώρο, έτσι ώστε η επισήμανση κάθε είδους να γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον καταναλωτή και με βάση τις αναγραφόμενες ενδείξεις, είτε επί της συσκευασίας προϊόντος, είτε επί της αντίστοιχης πινακίδας- ετικέτας, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέσο πληροφόρησης, να είναι δε ακριβής και σαφής ώστε να μην παραπλανάται ο καταναλωτής.
Κλικ για είσοδο στη διαβούλευση:
1 Σχόλιο
Για τους καφέδες και τα τσάγια μπορεί να γίνει και κάτι καλύτερο. Αλλά το κράτος κερδίζει από τον φόρο και δεν πρόκειται να το κάνει.