Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος, ξεναγήσεις, δράσεις (το πρόγραμμα)

0

Με τιμώμενο το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», γιορτάζεται φέτος η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Κάθε χρόνο, η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη στα μουσεία, με ελεύθερη είσοδο, αλλά και ποικίλες δράσεις που ξεπερνούν κατά τα πολύ την παραπάνω ημερομηνία.

Ξεναγήσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαδραστικά εργαστήρια, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και εκθέσεις είναι μερικές από τις δράσεις που εμπλουτίζουν τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με την κεντρική εκδήλωση να πραγματοποιείται στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, την Παρασκευή, 19 Μαΐου και ώρα 19:00, στα Καλάβρυτα.

 Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που εγκαινιάστηκε το 2005, στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, ενώ ο περιβάλλων χώρος του έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος.

Είναι το κτίριο στο οποίο οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας, γεγονός που «υποστηρίζει» με τον πιο δραματικό τρόπο τη θεματική του φετινού εορτασμού.

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σε όλες τις πόλεις: 
mouseia1.pdf

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day), με τη συμμετοχή στον εορτασμό να αυξάνεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Το 2016, για παράδειγμα, περισσότερα από 35.000 μουσεία σε 145 χώρες συμμετείχαν διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις. Το μήνυμα της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Με την επιλογή του φετινού θέματος, ο ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

 

πηγή: http://www.iefimerida.gr/

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.