Το Bookcrossing είναι ένα διασκεδαστικό, δωρεάν σε όλους και πρωτότυπο Web site που απευθύνεται σε όλους τους λάτρεις των βιβλίων.
Έχεις ποτέ νιώσει μετά το διάβασμα ενός βιβλίοu, εκείνη την αίσθηση ότι σου μιλάει, αγγίζει τη ζωή σου, μια αίσθηση ότι θέλεις να μοιραστείς την εμπειρία σου με κάποιον; Ε, λοιπόν το Bookcrossing.com σου δείχνει έναν ευχάριστο τρόπο να μοιραστείς κάποια από τα βιβλία σου και να ακολουθήσεις τα ίχνη τους για πάντα!
Όταν τελειώσεις ένα βιβλίο, αντί να το αφήσεις σε ένα ράφι να πιάσει σκόνη, απελευθερώσέ το ώστε να το βρει κάποιος άλλος αναγνώστης. Τα βιβλία που «αφήνουν ελεύθερα» τα μέλη του Book Crossing είναι δωρεάν… όμως είναι η ίδια η διαδικασία της απελευθέρωσης βιβλίων που δείχνει την ουσία του Book Crossing. Ο στόχος είναι, απλά, να γίνεται μια παγκόσμια ανταλλαγή βιβλίων χωρίς τέλος, την πρώτη και μοναδική στο είδος της.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
Το να καταχωρήσεις κάποια βιβλία σου στο bookcrossing.com, και μετά να τα δώσεις σε φίλους, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ή «αφήνοντάς τα ελεύθερα» και μετά να παρακολουθήσεις την πορεία και τα ταξίδια τους, είναι πολύ πιο όμορφο από τη μικρή ικανοποίηση που παίρνεις απλά κοιτώντας τα βιβλία σου στη βιβλιοθήκη καθημερινά Είναι επίσης μια συναρπαστική άσκηση της… μοίρας, ή όπως αλλιώς μπορεί κανείς να ονομάσει την αλυσίδα των γεγονότων που μπορούν να συμβούν ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες ζωές και ένα βιβλίο. Αν πάλι θες να γνωρίσεις βιβλιόφιλους, απλά πήγαινε στο Forum του site και… συστήσου!
Πώς λειτουργεί το bookcrossing?
Είναι απλό και εύκολο. Απλά πιάσε ένα – δυο βιβλία από το ράφι. Τώρα καταχώρησέ τα στο www.bookcrossing.com, γράψε στο εσωτερικό του εξωφύλλου την ηλεκτρονική διεύθυνση και τον κωδικό αριθμό (BCID number, αριθμό που θα σου δώσει το ίδιο το site, για την αναγνώριση του βιβλίου) και μετά δώστα σε κάποιον άλλο ή αφήσέ τα σε ένα σημείο όπου θα μπορούσε κάποιος να τα βρει.
Τα τρία συνθήματα του Book crossing…
- Διάβασε ένα καλό βιβλίο good book (αυτό ήδη ξέρετε πώς να το κάνετε).
- Καταχώρισε το στο www.bookcrossing.com (μαζί με τα σχόλιά σας), πάρε τον μοναδικό Κωδικό Αριθμό (Book Crossing ID number), και βάλε «ετικέτα» στο βιβλίο. Κάθε βιβλίο πρέπει να έχει τον δικό του κωδικό αριθμό, ώστε να μπορείς να ακολουθείς τα ίχνη του.
- Απελευθερώσέ το ώστε να το διαβάσει κάποιος άλλος (δώσε το σε ένα φίλο, αφήσέ το σε ένα παγκάκι, χαρίσέ το σε κάποιο φιλανθρωπικό παζάρι, «ξεχάσέ το» σε ένα καφέ κλπ ), και θα ενημερώνεσαι με email κάθε φορά που κάποιος κάνει μια νέα καταχώρηση στο site. Και αν σημειώσεις που το άφησες (Release Notes) άλλοι μπορούν να το «κυνηγήσουν» (Go Hunting) και να προσπαθήσουν να το βρουν!
Και πότε ξεκίνησε αυτό;
Η ιδέα του BookCrossing «γεννήθηκε» τον Μάρτιο του 2001 και λίγες εβδομάδες αργότερα, το site ήταν γεγονός. Τον Μάρτιο του 2002, με ένα ολοσέλιδο ρεπορτάζ στο περιοδικό“Book”, ήρθε η… άνοιξη. Τα ΜΜΕ το ανακάλυψαν, με αποτέλεσμα να γράφονται όλο και περισσότερα άρθρα. Περίπου 200 νέα μέλη εγγράφονται πλέον καθημερινά.
Ποιοι είναι αυτοί οι… «βιβλιοαπελευθερωτές»;
Στην… τελευταία καταμέτρηση (14.05.2006), υπήρχαν 463.711 BookCrossers, οι οποίοι έχουν καταχωρήσει 3.023.352 βιβλία. Οι BookCrossers είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλου και εθνικότητας. Το BookCrossing έχει μέλη σε πάνω από 130 χώρες, ακόμα και στην… Ανταρκτική! Η πλειονότητά τους, φυσικά, βρίσκεται στις ΗΠΑ. Εντούτοις, οι Ευρωπαίοι πληθαίνουν συνεχώς. Τα βιβλία δεν γνωρίζουν σύνορα και συχνά όταν «απελευθερώνονται» κάνουν… υπερατλαντικά ταξίδια…
Γιατί το κάνουν αυτό;
Το BookCrossing συνδυάζει την περιπέτεια, την ανιδιοτέλεια και τη λογοτεχνία σε ένα μοναδικό μίγμα, το οποίο οι βιβλιόφιλοι βρίσκουν ακαταμάχητο. Η ομοιότητα με τα μηνύματα μέσα σε μπουκάλια και τα σημειώματα δεμένα σε μπαλόνια φέρνουν στο μυαλό ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις. Χώρια που μπορείς να δεις το BookCrossing ως μια παγκόσμια, ανοικτή βιβλιοθήκη.
Δηλαδή τι, πρέπει να αποχωριστώ τα αγαπημένα μου βιβλία;
Και ναι και όχι. Μερικές φορές υπάρχουν βιβλία που τα διαβάζει κανείς μια φορά και μετά τα ξεχνάει πεταμένα σε μια γωνία. Δε θέλει να τα πετάξει στα σκουπίδια, αλλά δεν είναι και «συλλεκτικά» κομμάτια. Τέτοια βιβλία είναι ό,τι πρέπει για «απελευθέρωση».
Η ιστοσελίδα: www.BookCrossing.com
Αυτή τη στιγμή η ιστοσελίδα είναι μόνο στα αγγλικά. Όμως υπάρχουν φόρουμ σε πολλές διαφορετικές γλώσσες. Εκεί οι BookCrossers μπορούν να συζητούν και να αλληλοβοηθούνται. Αν βρεις ένα βιβλίο, δεν χρειάζεται να γράψεις στο «ημερολόγιό» του στα αγγλικά. Τα ελληνικά φτάνουν και περισσεύουν! Η εγγραφή στο site είναι ΔΩΡΕΑΝ. Δίνεις το email σου και ένα password, αλλά μέσα στην ιστοσελίδα εμφανίζεσαι μόνο με ένα ψευδώνυμο (nickname) που εσύ επιλέγεις. Το email σου δεν εμφανίζεται ποτέ και πουθενά στο site (κοινώς δεν το μαθαίνει κανείς, άρα δεν θα έχεις spam) . Στο site δίνεις στα βιβλία σου κωδικούς BCID, μέσω των οποίων, εμφανίζεται που και πότε απελευθερώθηκαν ή θα απελευθερωθούν. Έτσι, πολλοί BookCrossers μπορούν να κάνουν… σαφάρι για να τα βρουν). Στο “Go Hunting” μπορείς να δεις ποια βιβλία έχουν απελευθερωθεί ώστε να τα… κυνηγήσεις.