Στο μικροσκόπιο (και) της αμερικανικής Εποπτικής Αρχής Ορκωτών Λογιστών (PCAOB) μπαίνει η ελεγκτική εταιρεία PricewaterhouseCoopers (PwC) για τους «ελέγχους-μαϊμού» στην ιταλική θυγατρική της British Telecom.
Το Άρθρο δημοσιεύθηκε στο http://www.efsyn.gr/ με συντάκτη τον Μπάμπη Μιχάλη
Οι λογιστές της PwC -που ελέγχουν βιβλία και οικονομικές ανακοινώσεις της British Telecom για περισσότερα από 30 χρόνια- «απέτυχαν» να ανακαλύψουν τις λογιστικές παρατυπίες που συνέβαιναν εδώ και χρόνια στην ιταλική θυγατρική BT Italia παρ’ ότι κάποιες από αυτές τις παρατυπίες ήταν εξόφθαλμες.
Κάποιες από αυτές τις μεθόδους απόκρυψης ήταν περίπλοκες. Κάποιες άλλες όμως ήταν κλασικές, όπως για παράδειγμα η εγγραφή διαφόρων εξόδων στο κονδύλι των «κεφαλαιουχικών δαπανών» το οποίο κανονικά αφορά κτίρια και αγορές περιουσιακών στοιχείων. Η PwC όμως δεν πήρε μυρουδιά.
Ο πληροφοριοδότης
Ο βρετανικός κολοσσός έμαθε τελικά τι συνέβαινε στην BT Italia από έναν πληροφοριοδότη όταν αυτός έφτασε στα κεντρικά της γραφεία στο Λονδίνο πέρυσι το καλοκαίρι.
Ο πληροφοριοδότης ενημέρωσε τη διοίκηση της ΒΤ ότι τουλάχιστον από το 2013 τα στελέχη της ιταλικής θυγατρικής χρησιμοποιούσαν διάφορες χρηματοοικονομικές συμφωνίες -και διακανονισμούς- προκειμένου να κρύβουν τις πραγματικές επιδόσεις της εταιρείας και να εμφανίζουν την BT Italia κερδοφόρα.
Αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι τα στελέχη είχαν συμφωνήσει κρυφά με προμηθευτές και εταιρείες factoring προκειμένου να εξασφαλίζουν δάνεια έναντι οφειλομένων και να πληρώνουν με αυτά τις προμήθειες. Εκμίσθωναν ακόμη με φουσκωμένες τιμές εξοπλισμό σε τρίτα μέρη.
Οι συμφωνίες αυτές επέτρεπαν στα στελέχη να μειώνουν τα κόστη, να φουσκώνουν τη ρευστότητα και να αποκρύπτουν την πραγματική κερδοφορία της εταιρείας.
Μπροστά σε αυτές τις αποκαλύψεις η διοίκηση της BT ζήτησε από έναν άλλο κολοσσό ορκωτών λογιστών, την KPMG, να ερευνήσει τι συμβαίνει.
Τον Οκτώβριο του 2016 μόλις κατάλαβε οριστικά τι συνέβαινε απέλυσε τα εμπλεκόμενα στελέχη της ιταλικής θυγατρικής, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσε «μαύρη τρύπα» 530 εκατ. λιρών στους λογαριασμούς της BT Italia.
Μία εβδομάδα αργότερα ο βρετανικός κολοσσός είχε απολέσει το 20% της χρηματιστηριακής του αξίας, δηλαδή περί τα 8 δισ. λίρες.
Τον περασμένο Απρίλιο -και ενώ η εισαγγελία του Μιλάνου είχε ξεκινήσει έρευνα για ψευδή λογιστικά στοιχεία και υπεξαίρεση κατά στελεχών της ΒΤ Ιtalia- η PCAOB ζήτησε από την ιταλική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (Consob) τα ντοκουμέντα που αφορούν τους ελέγχους τους οποίους είχε κάνει η PwC στην ΒΤ Italia μεταξύ 2014 και 2017.
Η PCAOB κινήθηκε ύστερα από αγωγές μετόχων της BT στις ΗΠΑ οι οποίοι κατηγορούν τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό ότι δεν πληροφόρησε έγκαιρα αγορά και μετόχους για τις παρατυπίες στην ιταλική θυγατρική.
Πρόστιμα
Έρευνα για τους ελέγχους της PwC στην British Telecom ξεκίνησε –κάπως καθυστερημένα– πριν από περίπου δέκα ημέρες και η βρετανική Εποπτική Αρχή Ορκωτών Λογιστών (FRC).
Toν περασμένο Μάιο η FRC είχε ρίξει πάντως πρόστιμο-ρεκόρ 5 εκατ. λιρών στην PwC για «παράπτωμα» που αφορούσε λογιστικό έλεγχο της βρετανικής εταιρείας συντήρησης κοινωνικής στέγης Connaught, ενώ ανάλογη καμπάνα 3 εκατ. λιρών τής έριξε και το 2015 για την «καλή δουλειά» που αυτή έκανε στον έλεγχο των βιβλίων της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cattles που… χρεοκόπησε.
H PwC ερευνήθηκε έως πρόσφατα και για λογιστικό σκάνδαλο στη μεγάλη βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ TESCO, χωρίς ωστόσο να της αποδοθούν κατηγορίες.