Πως οι φορολογικές οφειλές, γίνονται χρέη στις τράπεζες (Με σχόλιο)

0

Χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι φορολογούμενοι που καταφεύγουν στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Με την πρώτη προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης μεγάλης φετινής φορολογικής υποχρέωσης να απέχει μόλις μερικές δεκάδες ώρες, οι φορολογούμενοι βγάζουν από το πορτοφόλι τους τις πιστωτικές τους κάρτες και ετοιμάζονται να εξοφλήσουν με αυτές την εφορία.

*Του Σπύρου Δημητρέλη

Από το τέλος Ιουλίου έως και το τέλος Ιανουαρίου 2018 οι φορολογούμενοι καλούνται να εξοφλήσουν συνολικές φορολογικές οφειλές ύψους άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που ανέρχεται φέτος σε 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, τον φετινό ΕΝΦΙΑ που ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ και τα τέλη κυκλοφορίας που ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών τουλάχιστον το 30% από αυτά τα ποσά πρόκειται να εξοφληθεί από τους φορολογούμενους μέσω πιστωτικών καρτών. Οι τράπεζες προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τους φόρους σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι διαθέτουν επαρκές πιστωτικό όριο.

Οι λόγοι για τους οποίους οι φορολογούμενοι επιλέγουν την πιστωτική κάρτα από την ρύθμιση των οφειλών στην εφορία είναι οι εξής:

-Οι δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας είναι άτοκες ενώ η πάγια ρύθμιση της εφορίας συνοδεύεται με επιτόκιο 8,76%.

-Στην περίπτωση καθυστέρησης της πληρωμής μιας δόσης επιβάλλεται προσαύξηση 15% επί της δόσης ενώ αν μείνουν δυο δόσεις απλήρωτες η ρύθμιση χάνεται.

-Αν δεν εξοφληθεί η εφορία έγκαιρα τότε η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και ο φορολογούμενος κινδυνεύει με λήψη εναντίον του μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Στην περίπτωση των οφειλών προς την τράπεζα δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών καθώς ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώνει, εντόκως βέβαια, μόλις το 2% του μηνιαίου υπολοίπου της πιστωτικής κάρτας κάθε μήνα.

-Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλούν όχι μόνο το σύνολο κάθε φορολογικής οφειλής αλλά και δόση φορολογικής οφειλής σε δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι μοιράζεται σε πολλές δόσεις κάθε φορολογική οφειλή επιτρέποντας στους φορολογούμενος να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη ευχέρεια τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πληρωμή των φορολογικών οφειλών μέσω πιστωτικών καρτών σε δόσεις είναι πολύ εύκολη καθώς μπορεί να γίνει και μέσω των δικτύων ιντερνετικής τραπεζικής εξυπηρέτησης των τραπεζών (web banking) και όχι μόνο μέσω των τραπεζικών γκισέ.

*Πηγή: http://www.capital.gr

Σχόλιο “Forolineυζήν”
Είναι προφανές ότι η μέθοδος αυτή “εξόφλησης” των φορολογικών οφειλών, είναι πεπερασμένη και απαιτεί ύπαρξη υψηλών ορίων στις πιστωτικές κάρτες των φορολογούμενων ή πλήθος καρτών, για να είναι εφικτή η εξόφληση 12 δόσεων των συνεχών φορολογικών υποχρεώσεων.
Σε ένα περιβάλλον που η υψηλή φορολόγηση των εισοδημάτων “πρωτοστατεί” και κυριαρχεί, η μεταφορά οφειλών από το δημόσιο σε τραπεζικούς οργανισμούς, δεν μπορεί να φαντάζει ως λύση.
Η ανακύκλωση χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μεταξύ δημοσίου και τραπεζών είναι παντελώς αδιέξοδη και ενίοτε καταστροφική.
Η λύση λοιπόν βρίσκεται αλλού και η βούληση(?) στη Πολιτεία…

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.