Η εκπαίδευση ξεκινά από τώρα!
… και ο μικρός ή η μικρή κατέφθασε στο σπίτι σας. Ένα χαριτωμένο κουτάβι έγινε μέλος της οικογενείάς σας και είστε όλοι ενθουσιασμένοι! Όμως, πόσο προετοιμασμένοι είστε, ώστε να υποδεχτείτε τον νέο σας συγκάτοικο;
της Τζούλης Τούντα, εκπαιδεύτριας σκύλων-
http://tztountadogstraining.gr/–facebook: tztountadogstraining
Έχετε εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα, που θα κάνουν την παραμονή του ευχάριστη; Έχετε, δηλαδή ετοιμάσει τον «προσωπικό» του χώρο, ο οποίος πρέπει να είναι ασφαλής και κατάλληλος; Του έχετε αγοράσει κρεβάτι και μπολ για τροφή και νερό; Παιχνίδια αυτοαπασχόλησης και αλληλεπίδρασης, έχετε φροντίσει να αγοράσετε; Ένα κοκκαλάκι από καουτσούκ – πετσί, θα ήταν ό,τι πρέπει για να ανακουφίσει τα δοντάκια του.
Καλό θα ήταν, να φέρετε το κουτάβι στο σπίτι πρωί και, εάν είναι δυνατόν, Σαββατοκύριακο. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να περάσετε περισσότερες ώρες μαζί του, σε αυτή την κρίσιμη πρώτη γνωριμία, και θα του δώσετε τον χρόνο να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον.
Ωστόσο, θα πρέπει από την πρώτη κιόλας στιγμή να δείξετε στον μικρό σας φίλο τι ακριβώς περιμένετε απ’ αυτόν, έχοντας μια σταθερή συμπεριφορά απέναντί του. Να του θέσετε τα όρια του. Δηλαδή: Δεν τον ανεβάζουμε στο κρεβάτι ή στον καναπέ, τώρα που είναι μικροσκοπικός, και αργότερα, μια ωραία μέρα, όταν πια θα έχει μεγαλώσει, να του το απαγορεύσουμε. Ή δεν του επιτρέπουμε να μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα, στο μπάνιο ή στην κουζίνα και, ύστερα από λίγο καιρό, να του φωνάξουμε «ΜΕΣΑ» ή «ΕΞΩ». Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντί του, έτσι ώστε να καταλάβει τι επιτρέπεται και τι όχι.
Κατά την πρώτη μέρα, λοιπόν, μην αφήνετε το κουτάβι να περιφέρεται χωρίς επίβλεψη μέσα στο σπίτι. Σίγουρα θα κατουρήσει σε σημεία που δεν το επιθυμείτε. Και το αποτέλεσμα; Το κουτάβι θα έχει καταγράψει στο μυαλό του την ενέργεια, και θα έχει λάβει το μήνυμα ότι μπορεί να λερώνει σε οποιοδήποτε σημείο μέσα στο σπίτι. Επίσης, η οσμή των ούρων θα αφήσει «ανεξίτηλα» τα σημάδια της και το κουτάβι θα οδηγηθεί ξανά στο ίδιο σημείο. Αυτό είναι και το πρώτο σας λάθος!
Για τη σωστή εκπαίδευση, σε ό,τι αφορά τη διατροφή και την καθαριότητα, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:
- Η ξηρά τροφή θα πρέπει να του προσφέρεται σε καθορισμένες ώρες και να είναι σταθερή σε ποιότητα, ποσότητα και αναλογία συστατικών. Σε αυτήν την ηλικία δεν κάνουμε πειραματισμούς με την τροφή του (διαφορετικές μάρκες και είδη διατροφής), ούτε του δίνουμε από το δικό μας φαγητό, γιατί όλα αυτά μπορεί να του διαταράξουν το ευαίσθητο γαστρεντερικό του σύστημα.
- Το μέρος που θα τοποθετήσετε την πάνα ή την εφημερίδα, θα πρέπει να βρίσκεται εκεί κοντά που ζει το κουτάβι. Σε αυτήν την ηλικία οι λειτουργίες είναι σχεδόν αυτόματες και ο έλεγχος κατακράτησης, μικρός. Ειδικά την πρώτη εβδομάδα θα βάλετε την πάνα ή την εφημερίδα σε ένα και μόνο σημείο, μέχρι το κουτάβι να το «καταγράψει». Περισσότερες πάνες ή εφημερίδες σε διάφορα σημεία θα το μπερδέψουν και είναι πιθανό να πιστέψει ότι μπορεί να λερώνει σε οποιοδήποτε μέρος.
- Η επιβράβευση της επιθυμητής πράξης είναι ένας από τους θετικότερους τρόπους εκπαίδευσης. Για να έχει αποτέλεσμα στη μαθησιακή διαδικασία, όμως, θα πρέπει ο έπαινος να είναι άμεσα συνδεδεμένος με την πράξη. Δηλαδή: θα πρέπει να επαινέσετε το κουτάβι ΑΚΡΙΒΩΣ τη στιγμή που λερώνει στην επιθυμητή περιοχή. Όσες περισσότερες φορές επαινέσετε τον μικρό σας φίλο, τόσο θα ενισχύσετε και θα επιταχύνετε τη μάθηση. Γι΄ αυτό τα μάτια σας δεκατέσσερα! Να γνωρίζετε ότι το κουτάβι κάνει την ανάγκη του μέσα στα επόμενα 5-10 λεπτά αφού φάει ή πιεί νερό, αμέσως μόλις ξυπνήσει και μετά το παιχνίδι. Ο έπαινος μπορεί να είναι ένα παιχνίδι, ένα χάδι, ένα μπισκότο, μια αγκαλιά ή και όλα αυτά μαζί.
- Στην περίπτωση που δείτε το κουτάβι σας να πηγαίνει να λερώσει σε λάθος σημείο, μπορείτε να το σταματήσετε, χτυπώντας δυνατά παλαμάκια και φωνάζοντας «ΟΧΙ» ή «ΜΗ»! Σηκώστε το και τοποθετήστε το στο σωστό σημείο. Ακόμα και αν μυρίσει κάτω, επαινέστε το. Με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, αν κάνει την ανάγκη του. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε το ζώο να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος σημείο. Ο απότομος, δυνατός θόρυβος ξαφνιάζει το ζώο και διακόπτει προσωρινά τον συνειρμό και τις ενέργειές του.
Στην περίπτωση, όμως, που δεν είστε μπροστά τη στιγμή που λερώνει σε λάθος σημείο, δεν έχει κανένα νόημα να το μαλώσετε. Ο σκύλος αφού περάσουν ένα – δύο δευτερόλεπτα, δεν μπορεί να συνδέσει την πράξη με το αποτέλεσμα (διόρθωση). Και μην ξεχνάτε: όταν καθαρίζετε, το κουτάβι δεν πρέπει είναι μπροστά και να σας βλέπει. Επειδή έχει την τάση να μιμείται, υπάρχει περίπτωση ο «ένοχος» να γυρίζει στον τόπο του «εγκλήματος» και να λερώνει εκεί που εσείς καθαρίζετε!
Την επόμενη εβδομάδα θα μάθουμε τα δύο βασικά συστήματα εκπαίδευσης τουαλέτας.
Δείτε όλα τα θέματα στη στήλη “Τα Φιλαράκια”