Περιστασιακό Αγροτικό Εισόδημα ? Θεωρείται πια επιχειρηματική δραστηριότητα

0

ccccccccccccccccccc1

Μια συνηθισμένη περίπτωση που συναντούσαμε τα προηγούμενα χρόνια , ήταν η αναγραφή στη φορολογική δήλωση φυσικών προσώπων εισοδήματος από Γεωργικές επιχειρήσεις , όχι από κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο επιθυμούσε να δηλώσει εισόδημα από αυτή τη πηγή.

Έτσι μέχρι και το 2013 δηλώναμε κάποιο ποσό εισοδήματος με  βάση το αντικειμενικό σύστημα αγροτικού εισοδήματος που εξέδιδε κάθε χρόνο το Υπουργείο Οικονομικών , σε φορολογούμενους που το κύριο επάγγελμα τους δεν ήταν αγρότες και οι κύριες πηγές εισοδημάτων τους ήταν άλλες.
Αυτό μπορούσε να γίνεται για διαφόρους λόγους πχ. είσπραξη επιδοτήσεων , ασφαλιστικοί λόγοι κά.

Από 01-01-2014 με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος 4172/2013  καταργήθηκε η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με βάση το αντικειμενικό σύστημα και το καθαρό εισόδημα που αποκτάται από αγροτική δραστηριότητα φορολογείται πλέον ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή ως καθαρό κέρδος, και φορολογείται με συντελεστή 13% από το 1ο  €.

Επομένως, όσοι αποκτούν εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται ή όχι από την τήρηση βιβλίων . και την ένταξη τους ή όχι στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και τα κέρδη τους λογιστικά (με βάση τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία) και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21 έως και 28 του νέου ΚΦΕ .
Διευκρινίζεται ότι οι αγρότες που δεν είναι υπόχρεοι και δεν τηρούν βιβλία θα προσδιορίζουν τα κέρδη τους με βάση τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που προβλέπονται από τον ΚΦΑΣ και οφείλουν να τηρούν και να διαφυλάσσουν έως το χρόνο παραγραφής.
Σε περίπτωση που αγρότες μη υπόχρεοι σε έκδοση στοιχείων έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
Μάλιστα όσοι δηλώνουν αγροτικό εισόδημα υποχρεωτικά  πρέπει να συμπληρώσουν  και το έντυπο Ε3 .
Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει όσοι επιθυμούν να δηλώσουν κάποιο αγροτικό εισόδημα , να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη επιλογή τους αυτή , διότι μπορεί να επιβαρυνθούν σημαντικά και παράλληλα να προκύψουν και άλλες υποχρεώσεις από διαφορετικές φορολογικές διατάξεις.
Θα προτείναμε λοιπόν στους φορολογούμενους που επιλέγουν να δηλώσουν περιστασιακά αγροτικά εισοδήματα , να συμβουλευθούν πρώτα συναδέλφους Λογιστές που ασχολούνται ειδικά με τα Αγροτικά Εισοδήματα-Αγρότες πριν αποφασίσουν.
Παραθέτουμε το Άρθρο 21 του ΚΦΕ 4172/2013 :
Ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Στα έσοδα από τις επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται και τα έσοδα από την πώληση των στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης, καθώς και το προϊόν της εκκαθάρισής της, όπως αυτά προκύπτουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους. Ειδικά, για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα στα έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.