«Τα Φιλαράκια». Ποια είναι τα 3 στάδια κοινωνικοποίησης του κουταβιού

0

Το πόσο σημαντική είναι η κοινωνικοποίηση του κουταβιού για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, θα το μάθουμε σήμερα. Και είναι σημαντική, επειδή μόνον έτσι ο σκύλος σας θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητά σας, και να σας συντροφεύει όπου εσείς επιθυμείτε. Μόνον εάν του εξασφαλίσετε μία υγιή ψυχο-πνευματική και σωματική ανάπτυξη.

της Τζούλης Τούντα, εκπαιδεύτριας σκύλων-
http://tztountadogstraining.gr/
facebook: tztountadogstraining

Αυτό που θέλουμε, είναι να μεγαλώσουμε έναν σκύλο με ισορροπημένο χαρακτήρα. Να έχει, δηλαδή, την ικανότητα να προσαρμόζεται σε κάθε περιβάλλον, και να αποκτήσει επικοινωνιακές – κοινωνικές δεξιότητες, με τον άνθρωπο αλλά και με τα άλλα ζώα.

Να μπορεί να διαχειριστεί συναισθήματα ή συμπεριφορές όπως είναι ο έντονος φόβος, το άγχος/στρες, η επιθετικότητα. Αυτές οι συμπεριφορές, εκτός του ότι φθείρουν το ζώο, δημιουργούν και άσχημες καταστάσεις.

Γι’ αυτό, το σημαντικότερο όλων είναι η κοινωνικοποίηση του κουταβιού. Και να θυμάστε, ότι η κοινωνικοποίηση αρχίζει με το που θα αποκτήσετε το κουτάβι σας. Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης δεν διαρκεί για πάντα. Πρέπει να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια ανάπτυξής του. Σε αυτήν την τρυφερή ηλικία το κουτάβι πρέπει να καταγράψει στη μνήμη του με θετικό τρόπο οτιδήποτε ενδέχεται να «συναντήσει» στη ζωή του (π.χ ανθρώπους, άλλα ζώα, παιδιά, μωρά, ηλικιωμένους, απορριμματοφόρα, ποδήλατα κ.ά). Να εξοικειωθεί με θορύβους (π.χ. πιστολάκι, ασθενοφόρο, κατσαρολικά).

Η κοινωνικοποίηση, λοιπόν, ξεκινά από τη στιγμή που το κουτάβι αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο.

Ας δούμε τα σημαντικότερα στάδια:

– Από τις τέσσερις έως τις οκτώ εβδομάδες της ζωής του: στο διάστημα αυτό το κουτάβι «διδάσκεται» από τη μητέρα του και τα αδέλφια του, και γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να τους αποχωριστεί.

– Από τις εννέα έως τις 12 εβδομάδες της ζωής του: σε αυτήν την ηλικία το κουτάβι έχει την έντονη επιθυμία να δεθεί με τους ανθρώπους. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχαιρετήσει τη μητέρα και τα αδέλφια του. Είναι η στιγμή που αρχίζει η κοινωνικοποίησή του με τους ανθρώπους και, σταδιακά, και με τον εξωτερικό κόσμο.

Αν το κουτάβι παραμείνει με άλλους σκύλους, υπάρχει περίπτωση να εξελιχθεί σε ένα ανυπότακτο, ανεξάρτητο, δύστροπο και δύσκολο στην εκπαίδευσή του ζώο. 

– Από τις 13 έως 16 εβδομάδες της ζωής του: Η σημαντικότερη και η πιο κρίσιμη περίοδος για το μέλλον του κουταβιού. Οφείλετε να του δείξετε από τι θα αποτελείται ο κόσμος του. Να του γνωρίσετε ανθρώπους (βρέφη, παιδιά, έφηβους, ενήλικες, ηλικιωμένους), σκύλους (μικρόσωμα, μεσαίου μεγέθους, μεγαλόσωμα), άλλα ζώα. Να εξοικειωθεί με ηχητικά και οπτικά ερεθίσματα. Και όλα αυτά πρέπει να τα καταγράψει με θετικό τρόπο.

– Μέχρι τους οκτώ μήνες της ζωής του: η κοινωνικοποίηση συνεχίζεται, αλλά ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την καταγραφή νέων εμπειριών.

Αν θέλετε, λοιπόν, να έχετε μια αρμονική συμβίωση με τον σκύλος σας και να σας ακολουθεί σε κάθε σας δραστηριότητα, θα πρέπει να τον κοινωνικοποιήσετε από νωρίς.

Πώς θα γίνει αυτό; 

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού θέλει ηρεμία, υπομονή, μεθοδικότητα και θέληση από τον ιδιοκτήτη.

Και ο σωστός τρόπος είναι: 

  • α) Θετική εξάρτηση. Δηλαδή, να φροντίζετε ώστε το κουτάβι να συνδέσει στη μνήμη του με θετικό τρόπο οτιδήποτε χρειαστεί για το μέλλον.

Και αυτό μπορεί να γίνει με μια λιχουδιά – τροφή, με το παιχνίδι ή με το χάδι. Παραδείγματα: 1) Ήρθε η ώρα  να πάτε το κουτάβι σας στον κτηνίατρο. Του προσφέρετε λιχουδιές στην αίθουσα αναμονής, στο τραπέζι εξέτασης. Λιχουδιές του προσφέρει και ο κτηνίατρος. 2) Οι πρώτες γνωριμίες με μικρά παιδιά: λιχουδιά από εσάς και, μετά, από τα παιδιά. Αργότερα τα πιτσιρίκια μπορούν να παίξουν μαζί του, πετώντας του το αγαπημένο του παιχνίδι. 3) Για να κάνετε τα πρώτα του μπάνια καλλωπισμού ευχάριστα, μπορείτε να τοποθετήσετε το αγαπημένο του παιχνίδι μέσα στην μπανιέρα και μετά να του προσφέρετε λιχουδιές.

  • β) Εξοικείωση. Το κουτάβι πρέπει να μάθει να κυκλοφορεί σε πολυσύχναστους δρόμους, να εξοικειωθεί και να αδιαφορεί στον θόρυβο του αυτοκινήτου, της μοτοσικλέτας κ.α, και να έρθει σε επαφή με άλλα σκυλιά καλού χαρακτήρα.
  • γ) Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης πρέπει να είναι σταδιακή και ανάλογη με την πρόοδο του κουταβιού.

Ειδικά εάν έχετε ένα ευαίσθητο ψυχικά κουτάβι, ξεκινάτε τις πρώτες σας βόλτες σε ήσυχο δρόμο μπροστά από το σπίτι σας. Όταν δείτε ότι το κουτάβι σας έχει εξοικειωθεί με τον χώρο, κάνετε τον γύρο του τετραγώνου και, στη συνέχεια, πηγαίνετε σε πολυσύχναστο δρόμο.

Θα ήταν λάθος να πάρετε το κουτάβι και να το πάτε κατευθείαν σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολυκοσμία και θορύβους, γιατί το σκυλί -ιδίως εκείνο που είναι ευαίσθητο ψυχικά- δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την όλη κατάσταση, καθώς θα πιεστεί ψυχικά, θα αγχωθεί και θα φοβηθεί, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μία τραυματική εμπειρία. 

Επίσης, το κουτάβι πρέπει να αρχίσει να αισθάνεται άνετα με το βούρτσισμα, την εξέταση των δοντιών, το καθάρισμα των αυτιών – και όλα αυτά πρέπει να αρχίσουν από νωρίς, σταδιακά και πάντα με θετικό τρόπο.

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου σε συνδυασμό με την εκπαίδευση βασικής υπακοής έχουν ως αποτέλεσμα έναν υποδειγματικό σκύλο.

Έναν ήρεμο σκύλο, που απολαμβάνει τους περιπάτους μαζί σας χωρίς να φοβάται και να αγχώνεται, που μπορεί να σταθεί στο πλάι σας σε κάθε περίσταση.

Και μην ξεχνάτε: σε κάθε του καλή συμπεριφορά και πράξη να τον επιβραβεύετε με ενθουσιασμό και να του χαρίζετε ένα χάδι. Γιατί ο σκύλος είναι ένα βαθιά συναισθηματικό ζώο.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ …

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.