Σε ποια καταστήματα εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος

0

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα εφαρμόζονται μόνο οι νόμοι που επιβάλουν οι δανειστές. Όμως πέρα από το πλαίσιο των Μνημονίων, η Βουλή θεσμοθετεί και υπερψηφίζει νομοσχέδια τα οποία όμως στην πραγματικότητα δεν ισχύουν…

Είτε γιατί υπάρχουν παραλήψεις του νομοθέτη, είτε γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπλέκουν στην κυριολεξία τα… μπούτια τους. Ένας από αυτούς τους νόμους- αν και ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία το 2009- 8 χρόνια μετά φαίνεται να μένει στα χαρτιά. Παραβιάζεται καθημερινά αφού δεν επιβάλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Στην αρχή είχε χαρακτηριστεί διώκτης των καπνιστών αλλά όπως αποδείχτηκε στην πράξη οι αντικαπνιστές εξορίστηκαν… Όμως, μια διαδικτυακή ιδέα δίνει διέξοδο σ’ όσους δεν αντέχουν το τσιγάρο…

Επιλογές για τους μη καπνίζοντες που δεν επιθυμούν να τρώνε ή να διασκεδάζουν σε εστιατόρια και μπαρ γεμάτα καπνό, δίνει η ιστοσελίδα akapnos.gr που είναι «στον αέρα» εδώ και κάποιους μήνες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γιώργου Μπαλαφούτη και εθελοντών οι οποίοι έχουν αναλάβει το έργο της αναζήτησης των καταστημάτων που προσφέρουν «άκαπνη» διασκέδαση σε όλη την Ελλάδα.

Σε μία χώρα όπου βρίσκεται σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος από το 2009 τα «άκαπνα» εστιατόρια και μπαρ παραμένουν πολύ λιγότερα από τα μαγαζιά εκείνα στα οποία είτε δεν εφαρμόζεται ο νόμος είτε εφαρμόζεται μερικώς.

Μέχρι στιγμής οι διαχειριστές έχουν εντοπίσει 132 επιβεβαιωμένα καταστήματα στα οποία οι καπνίζοντες πρέπει να περάσουν σε εξωτερικό χώρο για να ανάψουν τσιγάρο, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 1% των καταστημάτων.

«Υπάρχουν σίγουρα κι άλλα που μπορεί να μην τα έχουμε βρει ακόμη, μπορεί να έχουν μία μπλεγμένη κατάσταση, δηλαδή μία στις δέκα να επιτρέπει το κάπνισμα. Δεν είναι μηδέν πάντως», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Μπαλαφούτης, που είναι εμπνευστής και επικεφαλής της πρωτοβουλίας, και προσθέτει: «Η ιδέα της πρωτοβουλίας είναι να αποδείξουμε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους μαγαζιά, είναι λίγα αλλά υπάρχουν και αυξάνονται διαρκώς. Και επειδή αυξάνονται διαρκώς αυτά που βρίσκονται στο μεταίχμιο πρέπει να αρχίζουν να το σκέφτονται να γίνουν άκαπνα».

Στη νέα ιστοσελίδα μπορεί κανείς να βρει καταστήματα στα οποία εφαρμόζεται ο νόμος πλήρως και μάλιστα να επιλέξει την περιοχή ανά την Ελλάδα στην οποία θέλει να κάνει την αναζήτηση.

«Θεωρούμε όλοι μας ότι συμμετέχουμε σε μία μη καπνιστική πρωτοβουλία. Δεν έχουμε στόχο να χωριστούμε σε στρατόπεδα, δεν έχουμε στο σκεπτικό μας να βρούμε ποιοι είναι καπνιστές και ποιοι είναι αντικαπνιστές. Αυτό δεν είναι δική μας μάχη. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο που ψάχνει άκαπνα καταστήματα να τα βρει», τονίζει ο κ. Μπαλαφούτης

Οι εθελοντές μιλούν με τα καταστήματα και στη συνέχεια περιμένουν από τους ιδιοκτήτες ή τους υπεύθυνους να τους στείλουν ηλεκτρονική επιβεβαίωση ότι στον εσωτερικό χώρο του καταστήματός τους δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα.

Για να εντοπιστούν τα 132 αυτά καταστήματα χρειάστηκε αναζήτηση πολλών μηνών, αλλά προσδοκούν ότι όσο η ιστοσελίδα γίνεται περισσότερο γνωστή, τόσα περισσότερα καταστήματα θα έρχονται σε επικοινωνία με αυτή και ταυτόχρονα κόσμος θα προτείνει καταστήματα.

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας έχει δικαίωμα εκτός από να προτείνει άκαπνα εστιατόρια και μπαρ, να καταγγείλει άκαπνα καταστήματα που δεν είναι και τόσο… άκαπνα.

«Το όνειρό μας είναι να μην είμαστε πλέον απαραίτητοι, ο τελικός στόχος μας είναι να μην υπάρχει λόγος για να υπάρχει αυτή η ιστοσελίδα. Να είναι πλέον αυτονόητο ότι δεν καπνίζουμε μέσα στα καταστήματα», καταλήγει ο κ. Μπαλαφούτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για το 2014, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε καπνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Βουλγαρία και πριν την Ουγγαρία. Νεότερα στοιχεία της Statista, δείχνουν ότι το 37% των Ελλήνων καπνίζει. Το ποσοστό αυτό της δίνει και πάλι την δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτή τη φορά με το Βέλγιο πρώτο (38%) και τη Βουλγαρία τρίτη (35%).

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/ – ΑΠΕ – ΜΠΕ

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.