Περί τα 800 ευρώ την εβδομάδα στοίχιζε σε ιδιοκτήτη μπαρ του Κολωνακίου η «υπηρεσία» της ρευματοκλοπής.
της Χρύσας Λιάγγου
Το μπαρ, σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», λειτουργούσε τα Σαββατοκύριακα και ο ιδιοκτήτης, που είχε υψηλό ποσό ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ, ύστερα από διακοπή ρεύματος βρέθηκε σε αδιέξοδο και αποδέχθηκε πρόταση ιδιώτη ηλεκτρολόγου που τον διαβεβαίωσε ότι μπορούσε να του επανασυνδέει το ρεύμα κάθε Παρασκευή για να μπορεί να λειτουργεί το μπαρ το τριήμερο, έναντι αμοιβής 600 ευρώ, και κάθε Δευτέρα να το αποσυνδέει, έναντι αμοιβής 200 ευρώ, έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει αντιληπτή η ρευματοκλοπή από τυχόν έλεγχο του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο ιδιοκτήτης, που είδε την πρόταση ως διέξοδο, στην πορεία θέλησε να αποκαταστήσει την παρανομία, αλλά ο ιδιώτης ηλεκτρολόγος τού επεσήμαινε κάθε φορά τους «κινδύνους» που θα αντιμετώπιζε, κρατώντας τον ουσιαστικά σε ομηρία.
Τελικά απευθύνθηκε στην αστυνομία όπου και κατήγγειλε το γεγονός και τον ιδιώτη ηλεκτρολόγο, ο οποίος όταν κλήθηκε σε ανάκριση, αποκάλυψε στην αστυνομία και τον συνεργό του, που όπως είπε είναι υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή της θυγατρικής της ΔΕΗ που λειτουργεί το δίκτυο διανομής και είναι αρμόδια για τους ελέγχους και τον εντοπισμό των ρευματοκλοπών!
Η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να δικαστεί χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά αναβλήθηκε λόγω απεργίας των δικηγόρων.
Η πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ με την οποία συνομίλησε η «Κ» διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για υπάλληλο, αλλά πιθανόν για υπάλληλο κάποιου εργολάβου της εταιρείας, που, όπως τονίζουν, δεν μπορούν να ελέγξουν.
Το περιστατικό ενισχύει τις σημαντικές ενδείξεις που υπάρχουν στη ΔΕΗ για εμπλοκή και συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα εκτεταμένα φαινόμενα της ρευματοκλοπής και μιας γενικότερης στάσης της εταιρείας στην αντιμετώπιση του φαινομένου που γνωρίζει έξαρση τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης.
Το 2016 έπειτα από στοχευμένους ελέγχους τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εντόπισαν 11.528 ρευματοκλοπές, ενώ φέτος μόνο μέχρι τον Ιούνιο εντοπίστηκαν 5.000. Για το σύνολο των ρευματοκλοπών η νομική υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ καταθέτει αυτόματα μηνύσεις.
Στο ακροατήριο καταλήγει ένας περιορισμένος αριθμός, ο οποίος αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια, αφού οι περισσότεροι σπεύδουν να πληρώσουν το ρεύμα βάσει των όσων προβλέπει ο νέος κώδικας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη οι υποθέσεις που έφτασαν στο ακροατήριο, από 324 το 2015, αυξήθηκαν σε 1.410 το 2016 και το πρώτο 8μηνο του 2017 στις 2.971.
πηγή: Έντυπη Καθημερινή