Η σεζόν 2017/18 είναι η πρώτη επίσημη καλλιτεχνική περίοδος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για την τρέχουσα περίοδο η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει την προπώληση των παραγωγών της ανά τρίμηνο.
Η προπώληση του δεύτερου τριμήνου της σεζόν [Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2018] ξεκινά την 1η Νοεμβρίου 2017 και αφορά τις εξής παραγωγές:
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Ο Καρυοθραύστης
Τόσκα
Ρωμαίος και Ιουλιέττα
Λουτσία ντι Λαμμερμούρ
Ο μαγικός αυλός
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Orpheus
Ζ
Η επιστροφή του Καραγκιόζη στην πατρίδα
- Σημεία προπώλησης:
Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Τηλ. Κέντρο: +30 213 088 5700 [Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09.00-21.00] – Ομαδικές πωλήσεις: +30 213 088 5742 / nationalopera.gr- Καταστήματα PUBLIC & tickets.public.gr
- ticketservices.gr & Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, Εντός Στοάς Πεσμαζόγλου
Λίγα λόγια για τις παραγωγές
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Ο Καρυοθραύστης
Μπαλέτο για παιδιά
Ο Καρυοθραύστης, μια από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επιστρέφει σε νέα εκδοχή για παιδιά. Με σύμμαχο τα παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια του Κριστόφ Κρέμερ από την Κρατική Όπερα της Βιέννης και την ανάλαφρη, ονειρική χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, το μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι θα παρουσιαστεί σε πρωινές και απογευματινές παραστάσεις για σχολεία και οικογένειες.
Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριύς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, ο Καρυοθραύστης πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892. Η αρχική υπόθεση βασίζεται στο διήγημα Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών του Ε. Τ. Α. Χόφμαν. Ακολούθησαν αρκετές χορογραφίες, ανάμεσα στις οποίες του Ζωρζ Μπαλανσίν (1954), του Γιούρι Γκριγκορόβιτς (1966), του Τζον Κράνκο την ίδια χρονιά, του Ρούντολφ Νουρέγεφ (1967) και του Τζον Νώυμαγερ (1971).
Πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους τίτλους μπαλέτου με εκατοντάδες παραγωγές ανά τον κόσμο.
Συντελεστές:
Χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα
Σκηνικά-κοστούμια Κριστόφ Κρέμερ
Στις παραστάσεις Σαββάτου και Κυριακής συμμετέχει η Ορχήστρα της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα, καθώς και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ σε μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνας Πιτσιάκου.
Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corpsdeballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
- 13, 14, 16, 21, 27 Ιανουαρίου & 2, 3, 8, 10, 11 Φεβρουαρίου 2018
- Ώρες έναρξης: Καθημερινές για σχολεία 11.00, Σάββατο 18.30, Κυριακή 12.00
- Τιμές εισιτηρίων Καθημερινές (για σχολεία): 10 ευρώ, γενική είσοδος
Τιμές εισιτηρίων Σαββατοκύριακα: 10, 12, 15, 20, 30 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 10 ευρώ / Περιορισμένης ορατότητας: 5 ευρώ
Τζάκομο Πουτσίνι
Τόσκα
Αφιέρωμα στον Στέφανο Λαζαρίδη | Κύκλος Ιταλική Όπερα – Όπερα
Η παραγωγή που σκηνοθέτησε το 2007 ο Νίκος Πετρόπουλος ύστερα από πρόσκληση του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή Στέφανου Λαζαρίδη επιστρέφει. Τοποθετημένη την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρώμη, η παράσταση υπογραμμίζει το στοιχείο της βίας και του σαδισμού, ενώ επιτρέπει στα ακραία συναισθήματα να εκφραστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Στη Β΄ Πράξη της όπερας ο εκβιασμός της πρωταγωνίστριας από τον λάγνο αξιωματικό Σκάρπια και η σκηνή κατά την οποία η Τόσκα τον φονεύει αποκτούν διαστάσεις θρίλερ. Η ασπρόμαυρη αισθητική της παραγωγής και οι υποβλητικοί φωτισμοί δίνουν στο θέαμα αέρα κινηματογραφικής ταινίας και ειδικότερα παραπέμπουν στις ταινίες του ιταλικού νεορεαλισμού.
Ο Στέφανος Λαζαρίδης σημείωνε για την παραγωγή: «Η μετατόπιση του ιστορικού πλαισίου δεν επηρεάζει το βασικό θέμα της όπερας, που αφορά τα συναισθήματα και τις επιθυμίες των τριών βασικών χαρακτήρων. Φιλοδοξεί όμως να φέρει στο νου εικόνες πολύ πιο οικείες σε όλους μας, από συνθήκες που οι παλιότεροι έχουν ζήσει και οι νεότεροι έχουν ακούσει από αφηγήσεις και δει μέσα από ντοκιμαντέρ και τον κινηματογράφο. Συνθήκες οριακές, που αποτελούν τη βάση για τις συγκρούσεις που πραγματεύεται η όπερα του Πουτσίνι».
Η Τόσκα του Νίκου Πετρόπουλου επιστρέφει στο πλαίσιο του αφιερώματος στον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη και σκηνογράφο Στέφανο Λαζαρίδη, η θητεία του οποίου στην καλλιτεχνική διεύθυνση του οργανισμού υπήρξε κομβικής σημασίας για την ποιοτική αναβάθμιση της ΕΛΣ.
Συντελεστές:
Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια Νίκος Σ. Πετρόπουλος
Αναβίωση σκηνοθεσίας: Ίων Κεσούλης
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Φλόρια Τόσκα: Τσέλια Κοστέα
Μάριο Καβαραντόσσι: Πάβελ Τσέρνοχ (26, 28, 31/1 & 4/2) – Δημήτρης Πακσόγλου(6, 9/2)
Βαρόνος Σκάρπια: Δημήτρης Τηλιακός
Νεωκόρος: Βαγγέλης Μανιάτης
Τσέζαρε Αντζελόττι: Τάσος Αποστόλου
Σαρρόνε: Διονύσης Τσαντίνης
Σπολέττα: Χρήστος Κεχρής
Δεσμοφύλακας: Χρήστος Αμβράζης
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
- 26, 28, 31 Ιανουαρίου & 4, 6, 9 Φεβρουαρίου 2018
Ώρα έναρξης 20.00- Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 30, 40, 45, 60 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ / Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ
Σαρλ Γκουνό
Ρωμαίος και Ιουλιέττα
Κύκλος Γαλλική Όπερα – Όπερα
H πεντάπρακτη όπερα του Σαρλ Γκουνό Ρωμαίος και Ιουλιέττα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και αποτελεί το πρώτο από τα έργα του γαλλικού ρεπερτορίου που θα παρουσιαστούν την επόμενη τριετία στην ΕΛΣ. Χάρη στον μελωδικό του πλούτο το έργο γνώρισε επιτυχία από την πρώτη κιόλας παρουσίασή του το 1867 στο Παρίσι και παραμένει μέχρι σήμερα μακράν η δημοφιλέστερη μελοποίηση του σαιξπηρικού δράματος.
Τα τέσσερα εκτενή ντουέτα για τους εραστές της Βερόνας και οι διάσημες άριές τους μονοπωλούν το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα αναπτύσσουν δραματουργικά την ιστορία από την αθώα αρχική συνάντηση των δύο νέων ως το τραγικό τους τέλος, από το ανάλαφρο «βαλς» της Ιουλιέττας έως την «άρια του δηλητηρίου» της ίδιας και από το εκστατικό τραγούδι του Ρωμαίου ως τον απαρηγόρητο μονόλογό του πάνω από το μνήμα της Ιουλιέττας.
Παρότι εστιάζει στο κεντρικό ζευγάρι, οι σκηνές πλήθους με τα εντυπωσιακά χορωδιακά, καθώς επίσης οι σκηνές χορού, δίνουν στο έργο λάμψη και ένα στοιχείο φαντασμαγορίας, που συνεισφέρουν στη δημοτικότητά του. Τη νέα αυτή παραγωγή της ΕΛΣ θα σκηνοθετήσει ο σπουδαίος θεατρικός σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος με το έργο αυτό παρουσιάζει για πρώτη φορά δουλειά του στο λυρικό θέατρο.
Τα σκηνικά της παραγωγής υπογράφει ο διακεκριμένος Γερμανός designer Γιοχάννες Συτς, ο οποίος έχει υπογράψει σημαντικές παραστάσεις σε κορυφαία θέατρα ανά την Ευρώπη (Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι κ.α.), αλλά και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές όπερες (Βερολίνο, Φραγκφούρτη, Λυόν, Ζάλτσμπουργκ, Λονδίνο, Άμστερνταμ κ.α.). Στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει δουλειά του για το Εθνικό Θέατρο το 2010, στον Ορέστη του Γιάννη Χουβαρδά.
Συντελεστές:
Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία Νίκος Μαστοράκης
Σκηνικά Γιοχάννες Συτς
Ρωμαίος Ισμαέλ Τζόρντι
Ιουλιέττα Μυρτώ Παπαθανασίου
Καπουλέτος Δημήτρης Κασιούμης
Στέφανος Άρτεμις Μπόγρη
Μερκούτιο Χάρης Ανδριανός
Τυβάλτο Αντώνης Κορωναίος
Πατέρας Λαυρέντιος Πέτρος Μαγουλάς
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
- 25, 28 Φεβρουαρίου & 2, 4, 7, 11 Μαρτίου 2018
Ώρα έναρξης 19.30 (Κυριακές στις 18.30)- Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 35, 50, 55, 80 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ / Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ
Γκαετάνο Ντονιτσέττι
Λουτσία ντι Λαμμερμούρ
Κύκλος Ιταλική Όπερα – Όπερα
Συμπαραγωγή με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Royal Opera House)
Ένα από τα αριστουργήματα του ρομαντικού μπελ κάντο, η Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Ντονιτσέττι επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ύστερα από 37 χρόνια, σε μια συμπαραγωγή με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν). Η διάσημη Βρετανίδα σκηνοθέτρια Κέιτι Μίτσελ επιχειρεί να διεισδύσει στον κόσμο των γυναικών του 19ου αιώνα και να δει την πλοκή μέσα από τα μάτια της κεντρικής ηρωίδας. Ως αντίστιξη στον σκοτεινό ανδροκρατούμενο κόσμο του βορρά, όπως το φαντάστηκε ο σερ Ουώλτερ Σκοτ, η Μίτσελ φέρνει στο προσκήνιο τη γυναικεία οπτική και τοποθετεί το έργο συνολικά στο πλαίσιο της λογοτεχνίας της εποχής, στην ατμόσφαιρα έργων όπως τα έργα των αδελφών Μπροντέ. Η σκηνή του θεάτρου χωρίζεται στα δύο, επιτρέποντας στον θεατή να παρακολουθεί παράλληλα την πλοκή και την προτεινόμενη ανάγνωση.
Η Μίτσελ, μια από τις πιο αυθεντικές και ενδιαφέρουσες φωνές του ευρωπαϊκού θεάτρου, έχει υπάρξει φιλοξενούμενη σκηνοθέτρια στη Royal Shakespeare Company και το Royal Court του Λονδίνου, ενώ από το 2000 σκηνοθετεί όπερα στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του πλανήτη, όπως στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, την Όπερα της Ολλανδίας, την Κωμική Όπερα του Παρισιού, την Κρατική Όπερα του Βερολίνου, το Θέατρο Λα Μονναί των Βρυξελλών, τα φεστιβάλ της Αιξ Αν Προβάνς, του Μονάχου κ.α.
Το ελληνικό κοινό αποθέωσε την Κέιτι Μίτσελ για τη σκηνοθεσία της πάνω στο αριστούργημα του Στρίντμπεργκ Δεσποινίς Ζυλί, με τη βερολινέζικη ομάδα Σαουμπύνε, το 2012 στο Φεστιβάλ Αθηνών. Τον ιδιαιτέρως απαιτητικό –φωνητικά όσο και σκηνικά– ρόλο του τίτλου θα ερμηνεύσουν οι διακεκριμένες Ελληνίδες υψίφωνοι Χριστίνα Πουλίτση στην πρώτη διανομή και Βασιλική Καραγιάννη στη δεύτερη.
Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής θα αναλάβει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας, αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου και η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ Ζωή Τσόκανου.
Συντελεστές:
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου (14, 16, 18, 21, 23, 28/3), Ζωή Τσόκανου (17, 24/3)
Σκηνοθεσία Κέιτι Μίτσελ
Σκηνικά-κοστούμια Βίκι Μόρτιμερ
Φωτισμοί Τζον Κλαρκ / Κινησιολογία-χορογραφία Ζίγκνε Φαμπρίτσιους
Ενρίκο Μάρκο Καρία (14, 16, 18/3) – Κύρος Πατσαλίδης (17, 21/3) – Τάσης Χριστογιαννόπουλος (23, 24, 28/3)
Λουτσία Χριστίνα Πουλίτση (14, 16, 18, 21, 23, 28/3) – Βασιλική Καραγιάννη (17, 24/3)
Εντγκάρντο Αλεξέι Ντόλγκοφ (14, 16, 18, 23/3) – Γιάννης Χριστόπουλος (17, 21, 24, 28/3)
Αρθούρος Νίκος Στεφάνου (14, 16, 18, 24/3) – Γιάννης Καλύβας (17, 21, 23, 28/3)
Ραιμόντο Τάσος Αποστόλου (14, 16, 18, 21/3) – Χριστόφορος Σταμπόγλης (17, 23, 24, 28/3)
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Δωρητής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
- 14, 16, 17, 18, 21, 23, 24, 28 Μαρτίου 2018
- Ώρα έναρξης 20.00
- Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 35, 50, 55, 80 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ / Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Ο μαγικός αυλός
Όπερα – Παραγωγή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου (Komische Oper Berlin)
Η αγαπημένη όπερα του Μότσαρτ επιστρέφει στην ΕΛΣ σε μια εντυπωσιακή και πρωτοποριακή παραγωγή που ξεκίνησε από το Βερολίνο και έχει γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο. Όπου και αν έχει παρουσιαστεί ο Μαγικός αυλός σε σκηνοθεσία του Μπάρρη Κόσκυ, καλλιτεχνικού διευθυντή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου, έχει συναρπάσει αφενός με τη φαντασία της παραγωγής, αφετέρου με την ακρίβεια με την οποία εκτελείται από τους καλλιτέχνες η «χορευτική» σκηνοθεσία, στην οποία ενώνεται το animation με το «ζωντανό» θέαμα και η αισθητική του καμπαρέ, του μιούζικ χολ και των θεαμάτων της εποχής της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης με το βρετανικό χιούμορ και την όπερα. Ο Κόσκυ με τη βρετανική θεατρική ομάδα «1927» δημιούργησαν, ένα απρόσμενο παραμύθι γεμάτο χρώμα, χαρά και εφευρετικότητα και «άνοιξαν τον δρόμο για ένα πιο ελεύθερο και πειραματικό στιλ παρουσίασης μιας όπερας σήμερα», έγραψαν οι NewYorkTimes. Το σύμπαν του Μαγικού αυλού έχει ιδιότυπες αναφορές από τον Μπάστερ Κήτον και τον Νοσφεράτου έως τη Λουίζ Μπρουκς και τον Τέρρυ Γκίλλιαμ. Από το 2012 έως σήμερα, ο Μαγικός αυλός έχει ταξιδέψει από το Λος Άντζελες ως την Κίνα και από το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου ως την Ισπανία και την Ελβετία, ενώ λίγο πριν την ΕΛΣ θα παρουσιαστεί στο Μπολσόι της Μόσχας και στην Κωμική Όπερα του Παρισιού.
Συντελεστές:
Μουσική διεύθυνση Ζωή Τσόκανου (31/3, 1, 11, 13, 14, 15/4), Γιώργος Μπαλατσινός(18, 20, 22, 25, 27, 29/4)
Σκηνοθεσία Σουζάν Αντράντε – Μπάρρη Κόσκυ
Σύλληψη «1927» (Σουζάν Αντράντε, Πωλ Μπάρριτ) – Μπάρρη Κόσκυ
Animation Πωλ Μπάρριτ / Σκηνικά, κοστούμια Έστερ Μπιαλάς
Ζαράστρο Πέτρος Μαγουλάς (31/3, 13, 15, 20, 22, 29/4), Δημήτρης Κασιούμης (1, 11, 14, 18, 25, 27/4)
Ταμίνο Θ.Α. / Βασίλης Καβάγιας
Βασίλισσα της νύχτας Χριστίνα Πουλίτση (31/3, 22, 25, 27, 29/4), Βασιλική Καραγιάννη (1,11,13,15, 18, 20/4), Δήμητρα Κωτίδου (14/4)
Παμίνα Μαρία Παλάσκα / Χρύσα Μαλιαμάνη
Πρώτη κυρία Μίνα Πολυχρόνου (31/3, 13, 15, 20, 22, 29/4), Μαρία Κωστράκη (1, 11, 14, 18, 25, 27/4)
Δεύτερη κυρία Αντωνία Καλογήρου (31/3, 13, 15, 20, 22, 29/4), Άρτεμις Μπόγρη (1, 11, 14, 18, 25, 27/4)
Τρίτη κυρία Μαργαρίτα Συγγενιώτου (31/3, 13, 15, 20, 22, 29/4), Έλενα Μαραγκού(1, 11, 14, 18, 25, 27/4)
Παπαγκένα Δήμητρα Κωτίδου (31/3, 15, 18, 20, 22/4), Μαριλένα Στριφτόμπολα (1, 11,13, 14, 25, 27, 29/4)
Παπαγκένο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (31/3, 13, 15, 20, 22, 29/4), Τίμος Σιρλαντζής (1, 11, 14, 18, 25, 27/4)
Μονόστατος Χρήστος Κεχρής (31/3, 13, 15, 20, 22, 29/4), Γιάννης Φίλιας (1, 11, 14, 18, 25, 27/4)
Με την Ορχήστρα, την Χορωδία και Μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
- 31 Μαρτίου & 1, 11, 13, 14, 15, 18, 20, 22, 25, 27, 29 Απριλίου 2018
Ώρα έναρξης 19.30 (τις Κυριακές 18.30)- Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 35, 50, 55, 80 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ / Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ομάδα Oper(O)
Orpheus
Μουσικό θέατρο – Πρώτη παρουσίαση
Η Ομάδα Οper(O), αναγνωρισμένο σχήμα για τη συμβολή του στις παραστατικές τέχνες που δοκιμάζουν τα όρια του μουσικού θεάτρου, της όπερας αλλά και των site-specific performances, πραγματοποιεί την πρώτη της συμπαραγωγή με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ με την παράσταση Orpheus.
Η μυθική μορφή του Ορφέα, κεντρική στην ιστορία του μουσικού θεάτρου, απομονώνεται από τον μύθο του έρωτά του με την Ευρυδίκη κι εξελίσσεται σε ένα έμβλημα της πάλης με τον θάνατο. Η ομάδα Οper(O) επικεντρώνει τη δραματουργία της σε τέσσερις σκηνές του μύθου -σε τέσσερις «στιγμές»- αποφεύγοντας μια γραμμική αφήγηση.
Συντελεστές:
Ιδέα-Σύλληψη Oper(O)
Σκηνοθεσία Ειρήνη Γεωργαλάκη – Εριφύλη Γιαννακοπούλου
Μουσική Μιχάλης Παρασκάκης
Δραματουργία Άγγελος Σκασίλας / Σκηνικά Κατερίνα Χάρου
Κοστούμια Αλεξία Χρυσοχοΐδου / Κίνηση Πωλίν Υγκέ
- 25, 26, 27, 28 Ιανουαρίου & 2, 3 Φεβρουαρίου 2018
Ώρα έναρξης 20.30- Τιμές εισιτηρίων 12, 15 ευρώ / Φοιτητικό, παιδικό 8 ευρώ
Μηνάς Μπορμπουδάκης
Ζ
Όπερα δωματίου – Πρώτη παρουσίαση / Παραγγελία της ΕΛΣ
Η πρώτη παραγγελία νέου έργου όπερας της Εναλλακτικής Σκηνής έγινε στον διακεκριμένο Έλληνα συνθέτη Μηνά Μπορμπουδάκη, ο οποίος εργάζεται στη Γερμανία. Οι παραγγελίες της Εναλλακτικής θα βασίζονται σε έργα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Η αρχή γίνεται με το Ζ, του Βασίλη Βασιλικού, ένα μυθιστόρημα που έκανε θραύση στην εποχή του και που έγινε διεθνώς γνωστό μέσα από τις πολυάριθμες μεταφράσεις του και τη μεταφορά του στο σινεμά από τον Κώστα Γαβρά. Ο Μπορμπουδάκης συνθέτει μια όπερα δωματίου που εξερευνά τα ηχοτοπία της ταραγμένης δεκαετίας του 1960, βασισμένος στο λιμπρέτο του πολυμεταφρασμένου λογοτέχνη, Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η διακεκριμένη Ελληνίδα σκηνοθέτρια Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Συντελεστές:
Μουσική διεύθυνση Μηνάς Μπορμπουδάκης
Λιμπρέτο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού
Σκηνοθεσία Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά-κοστούμια Εύα Μανιδάκη
Με δεκαμελές μουσικό σύνολο και μικρό χορωδιακό σύνολο
- 2, 3, 8, 10, 11, 15, 17, 18 Μαρτίου & 14, 15, 21, 22 Απριλίου 2018
Ώρα έναρξης 20.30- Τιμές εισιτηρίων 18, 25 ευρώ / Φοιτητικό, παιδικό 12 ευρώ
Όπερα σκιών
Η επιστροφή του Καραγκιόζη στην πατρίδα
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται μια όπερα σκιών, και μάλιστα με μία αναπάντεχη συνάντηση: του δικού μας Καραγκιόζη με τον Αρλεκίνο της κομέντια ντελ άρτε. Η παράσταση είναι βασισμένη στην όπερα του Κλαούντιο Μοντεβέρντι Η επιστροφή του Οδυσσέα και έχει ως σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία του ελληνικού θεάτρου σκιών και του ιταλικού θεάτρου μαριονέτας. Τις μαριονέτες και τις φιγούρες πλαισιώνει μια ομάδα ερμηνευτών, διακεκριμένων στον χώρο της μπαρόκ μουσικής, αλλά και με βαθιά γνώση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Συντελεστές:
Σύλληψη / Δραματουργία / Ερμηνεία / Καραγκιοζοπαίχτης Αλέξανδρος Μελισσηνός
Τραγούδι Έλενα Κρασάκη (υψίφωνος)
Μουσικοί Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη-μπουζούκι), Ιάσονας Ιωάννου (μπαρόκ βιολοντσέλο-λαϊκή κιθάρα), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε-μπαγλαμάς)
- 11 Μαρτίου & 15, 22 Απριλίου & 20, 26, 27 Μαΐου 2018
Ώρα έναρξης 11.00- Τιμές εισιτηρίων 15, 12 ευρώ / Φοιτητικό, παιδικό 10 ευρώ