Βρετανία: Πώς στήνεται εταιρία-φάντασμα με τη…διεύθυνση της πρωθυπουργικής κατοικίας!

0

Αρκούν λίγα μόνον κλικ και 12 στερλίνες, και σε λίγα λεπτά έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο και έχει εγγραφεί στο βρετανικό μητρώο επιχειρήσεων μία εταιρεία «φάντασμα», από αυτές που χρησιμοποιούνται κατά συρροήν για ξέπλυμα χρήματος.

Η σύστασή της δεν προσκρούει, μάλιστα, σε κανένα εμπόδιο, ούτε όταν ως ιδιοκτήτης φέρεται ο αρχιμαφιόζος Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ο οποίος καταζητείται επί 24 ολόκληρα χρόνια, και ως διεύθυνση δηλώνεται η πρωθυπουργική κατοικία: Ντάουνινγκ Στριτ, αριθμός 10.

Θα μπορούσε να είναι απλώς μια γουστόζικη φάρσα, αν αυτή η πρωτοβουλία των δύο δημοσιογράφων της ιταλικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, Ρομπέρτο Γκαλούλο και Αντζελο Μινκούτζι, δεν άγγιζε ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο το ξέπλυμα χρήματος. Οπως εξηγούν στο δημοσίευμά τους με τίτλο «Ο σερ Ματέο Μεσίνα Ντενάρο εισέρχεται στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ», με λίγες μόνον κινήσεις διαπίστωσαν και απέδειξαν πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσει κανείς μια εταιρεία «φάντασμα» στη Βρετανία.

Επικαλούμενοι τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Paradise Papers, χαρακτηρίζουν τη Γηραιά Αλβιώνα «πρωτεύουσα του χρηματοπιστωτικού κόσμου που βρίσκεται στο κέντρο του δικτύου φορολογικών παραδείσων». Δηλώνοντας ως διεύθυνση την πρωθυπουργική κατοικία, θέλησαν να προκαλέσουν, όπως παραδέχονται στο δημοσίευμά τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πού πραγματικά κατοικεί ο Μεσίνα Ντενάρο. Και όμως η εγγραφή της εταιρείας δεν προσέκρουσε σε κανένα εμπόδιο. «Υπήρχαν μόνον κάποια κενά τετράγωνα που για να συμπληρωθούν χρειάστηκαν λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά».




Αφορμή για τη φάρσα των δύο Ιταλών δημοσιογράφων στάθηκε η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, την οποία και επικαλούνται, που χαρακτήριζε το Λονδίνο και γενικότερα τη Μεγάλη Βρετανία «βασίλειο των εταιρειών “φαντασμάτων”». Από την εν λόγω έκθεση προκύπτει ότι είναι εγγεγραμμένες στο βρετανικό μητρώο επιχειρήσεων εταιρείες που τα τελευταία 14 χρόνια έχουν εμπλακεί σε τουλάχιστον 52 σημαντικές υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και έχουν νομιμοποιηθεί τουλάχιστον 80 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 89 δισ. ευρώ.

Αποδεικνύεται έτσι ότι δεν χρησιμοποιούνται μόνον τα νησιά της Καραϊβικής για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων. Αντιθέτως, η Βρετανία και κυρίως το Λονδίνο βρίσκονται στο επίκεντρο ορισμένων εκ των πλέον ηχηρών σκανδάλων διαφθοράς τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό γιατί συχνά οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις δραστηριότητες επιλέγουν να εγγράψουν εταιρείες στη Βρετανία, ώστε να παρουσιάζουν μια εικόνα αξιοπιστίας που σε καμία περίπτωση δεν τους προσφέρουν οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι ή οι Νήσοι Κέιμαν.

Πάντως, η εγγραφή στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους είναι πολύ πιο ακριβή. Οπως επισημαίνουν οι δύο δημοσιογράφοι, κοστίζει περίπου 1.000 στερλίνες, ενώ απαιτούνται κάποιες ημέρες αναμονής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οπως προκύπτει από την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα που έχει θεσπίσει πραγματικό μητρώο «τελικών ωφελούμενων», των πραγματικών ιδιοκτητών δηλαδή. Πλην όμως το μητρώο επιχειρήσεων δεν είναι ούτε επαρκώς στελεχωμένο ούτε διαθέτει τα μέσα για να εξακριβώνει κατά πόσον αληθεύουν και σε τι ανταποκρίνονται οι πληροφορίες που λαμβάνει κάθε φορά.

πηγή: Έντυπη Καθημερινή




Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.