Σύμφωνα με την παρ. 1, του άρθρου 39, του Ν. 4387/2016, από 1.1.2017, ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται για τα πρόσωπα που υπάγονται σε ασφάλιση του ΟΑΕΕ βάσει των γενικών ή ειδικών καταστατικών διατάξεων του εν λόγω οργανισμού.
Ειδικότερα, σύμφωνα τον ισχύοντα κανονισμό του ανωτέρω ασφαλιστικού ταμείου που από 1.1.2017 εντάσσεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η υπό εκκαθάριση εταιρεία παύει να λειτουργεί για την επίτευξη των σκοπών της που ορίζονται στο καταστατικό και υφίσταται μόνο για τους σκοπούς της εκκαθάρισης.
Ως εκ τούτου, από το χρόνο που μια εταιρεία περιέρχεται στο στάδιο της εκκαθάρισης, τα μέλη της στερούνται πλέον της ιδιότητας υπό την οποία ασφαλίστηκαν υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ και ο Οργανισμός υποχρεούται να τα διαγράψει (πηγή: www.oaee.gr)[1]. Από τον συνδυασμό των παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα μέλη εταιρειών που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, δεν υποχρεούνται σε ασφάλιση στον ΕΦΚΑ ως αυτοαπασχολούμενοι.
[1] Η υπό εκκαθάριση εταιρεία παύει να λειτουργεί για την επίτευξη των σκοπών της που ορίζονται στο καταστατικό και υφίσταται μόνο για τους σκοπούς της εκκαθάρισης. Ως εκ τούτου, από το χρόνο που μια εταιρεία περιέρχεται στο στάδιο της εκκαθάρισης, τα μέλη της στερούνται πλέον της ιδιότητας υπό την οποία ασφαλίστηκαν υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ και ο Οργανισμός υποχρεούται να τα διαγράψει. Μία εταιρεία διαπιστώνεται ότι έχει τεθεί σε λύση και εκκαθάριση με:
α) Επικυρωμένο αντίγραφο καταστατικού λύσης της εταιρείας στο οποίο αναφέρεται ότι τέθηκε σε εκκαθάριση, καταχωρημένο στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και
β) Βεβαίωση μεταβολής Δ.Ο.Υ. ότι η εταιρεία τέθηκε σε θέση εκκαθάρισης.
Από το “Βήμα Λογιστών” του http://epixeirisi.gr/