“Αντίστροφα” μετρά ο χρόνος για την προκήρυξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για 7.180 προσλήψεις μακροχρόνια άνεργων σε 34 δήμους της χώρας.
Κι αυτό, γιατί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο Dimosio.gr ότι η προκήρυξη θα εκδοθεί μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη.
Οι άνεργοι θα εργαστούν στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).
Αντικείμενο της Δράσης είναι η δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης προσωπικού σε Δήμους – Θύλακες Υψηλής Ανεργίας.
Μετά την έκδοση της σχετικής προκήρυξης θα ακολουθήσει άμεσα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους
Κριτήρια Μοριοδότησης
Στα κριτήρια μοριοδότησης περιλαμβάνονται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στα νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο.
Οι ωφελούμενοι απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ενώ η μοριοδότηση διαμορφώνεται απο τους παρακάτω παράγοντες:
- • Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
- • Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
• Αναπηρία (του υποψηφίου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω. - • Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό
- . • Ηλικία.
- • Αριθμός ανήλικων τέκνων.
- • Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή / και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
- • Εντοπιότητα.
- • Δικαιούχοι ΚΕΑ.
Οι άνεργοι πρέπει:
Να είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες κρατών- μελών της Ε.Ε. χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους. Για τους πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. απαιτείται η γνώση της ελληνικής γλώσσας, η οποία αποδεικνύεται με πιστοποιητικό ελληνομάθειας που χορηγείται από αρμόδιες κρατικές αρχές (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του υπουργείου Παιδείας, Σχολείο της Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου).
Οι υποψήφιοι θα πρέπει:
- α) να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, και άλλα αδικήματα,
- β) να μην είναι υπόδικοι,
- γ) να μην έχουν στερηθεί λόγω καταδίκης τα πολιτικά τους δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή,
- δ) να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) και υπό τις δύο αυτές καταστάσεις.
Για τους άντρες υποψηφίους δεν απαιτείται εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. Σε περίπτωση στράτευσης κατά τη διάρκεια της εργασιακής σύμβασης, η σύμβαση εργασίας λύεται αυτοδικαίως.
Οι άνεργοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία (1) ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής και να επιλέξουν μία (1) μόνο ειδικότητα τοποθέτησης από τις αναφερόμενες στη σχετική λίστα και μέχρι τρεις (3) επιβλέποντες φορείς (δήμους).
Ειδικότητες
Ανάμεσα στις ειδικότητες που θα ζητούνται από τους δήμους για την πρόσληψη των ανέργων είναι: Κοινωνικοί φροντιστές, φωτογράφοι, γεωπόνοι, μηχανικοί περιβάλλοντος, κτηνίατροι, βιβλιοθηκονόμοι, οικοδόμοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, δημοσιογράφοι, βρεφοκόμοι, τοπογράφοι, τραπεζοκόμοι, χειριστές Η/Υ, ψυκτικοί, λογοθεραπευτές, ελαιοχρωματιστές, νηπιαγωγοί, γενικών καθηκόντων, οικονομικού, δασολόγοι, δάσκαλοι, θεατρολόγοι, βοηθοί βρεφονηπιοκόμων, νοσηλευτές, οδηγοί, μάγειρες, ξεναγοί, κ.α
Στόχοι και δράση κατάρτισης
Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης ειδικά σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργία και αφετέρου η αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Τα νέα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στον ωφελούμενο να βελτιώσει το βιογραφικό του, ώστε να διευκολυνθεί στην επανένταξη του στην αγορά εργασίας. Η αναβάθμιση των προσόντων θα γίνεται μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης. Ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελούμενους του Προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό.
Η Δράση της Κατάρτισης είναι προαιρετική. Ξεκινά μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του Προγράμματος και περιλαμβάνει κατάρτιση με αντικείμενο την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας. Μετά το πέρας της κατάρτισης οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής.
Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος κατάρτισης θα παρακολουθήσουν και σεμινάρια με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».
Εφόσον οι ωφελούμενοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάρτιση/επιμόρφωση θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας
Στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα Κατάρτισης, θα εργάζεται και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.
Αναφορικά με τη συμβουλευτική, στα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ θα προσφέρονται δύο υποχρεωτικές συνεδρίες στους ωφελουμένους, κατά την είσοδο και την έξοδό τους στην πράξη χωρίς κόστος, με όρους που θα εξειδικεύονται στην προκήρυξη του ΟΑΕΔ.
Κατανομή θέσεων ανά δήμο :
- 1 ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 105
- 2 ΑΙΓΑΛΕΩ 234
- 3 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 86
- 4 ΑΧΑΡΝΩΝ 439
- 5 ΒΕΡΟΙΑΣ 173
- 6 ΓΡΕΒΕΝΩΝ 77
- 7 ΔΕΛΤΑ 103
- 8 ΔΡΑΜΑΣ 195
- 9 ΉΛΙΔΑΣ 114
- 10 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1083
- 11 ΙΛΙΟΥ (ΝΕΩΝ ΛΙΟΣΙΩΝ) 288
- 12 ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 259
- 13 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 129
- 14 ΚΙΛΚΙΣ 155
- 15 ΚΟΖΑΝΗΣ 264
- 16 ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ 66
- 17 ΛΑΓΚΑΔΑ 141
- 18 ΛΑΜΙΕΩΝ 247
- 19 ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ 52
- 20 ΛΕΒΑΔΕΩΝ 101
- 21 ΜΕΓΑΡΕΩΝ 110
- 22 ΝΑΟΥΣΑΣ 66
- 23 ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 92
- 24 ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 347
- 25 ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ Ι. ΡΕΝΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 450
- 26 ΞΑΝΘΗΣ 337
- 27 ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 44
- 28 ΠΑΤΡΕΩΝ 1058
- 29 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ 143
- 30 ΠΡΕΒΕΖΑΣ 86
- 31 ΠΥΡΓΟΥ 211
- 32 ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ 263
- 33 ΦΛΩΡΙΝΑΣ 98
- 34 ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ 69
- Σύνολο 7685
-
πηγή: http://dimosio.gr