Airbnb: Επιχειρείται να μπει “τάξη”… Όλη η διαδικασία από την ΑΑΔΕ

0

Πρόστιμα 5.000 ευρώ θα μοιράζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε όσους φορολογούμενους συλλαμβάνει να προχωρούν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω της πλατφόρμας Airbnb χωρίς προηγουμένως να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Του Μάριου Χριστοδούλου*

Τα ίδια πρόστιμα θα αντιμετωπίζουν και όσοι δεν αναγράφουν εμφανώς στην ψηφιακή πλατφόρμα είτε τον αριθμό εγγραφής στο Μητρώο είτε τον αριθμό του ειδικού σήματος λειτουργίας.




Το Μητρώο θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και η εγγραφή θα πρέπει να γίνει για βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένα «σπορ» που έχει ανθήσει μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της αυξημένης λιτότητας που έχουν επιβάλει τα μνημόνια στην Ελλάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι βρήκαν «λιμάνι» στις μισθώσεις ακινήτων μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb.

Μάλιστα η ζήτηση ακινήτων ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας έχει αυξηθεί κατακόρυφα ανεβάζοντας στα ύψη τις τιμές πώλησης διαμερισμάτων σε περιοχές όπως είναι το Θησείο, το Κουκάκι, ο Λυκαβηττός, το Μετς, το Παγκράτι, αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως είναι η Βάρκιζα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη, η Ανάβυσσος και το Λαύριο.




Οι ιδιοκτήτες προτιμούν να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, η Εφορία όμως καραδοκεί.

Αρχίζει η φορολόγησή τους

Στο ετήσιο εισόδημα που θα αποκτήσουν φέτος οι φορολογούμενοι από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φτάνουν το 45% ως εξής:

Για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του 10.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει το επόμενος έτος φόρο που ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.
35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και
45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Οι συντελεστές αυτοί ισχύουν εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας, πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με:

22% μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ,
29% στο τμήμα από 20.001 έως 30.000 ευρώ,
37% στο τμήμα από 30.001 έως 40.000 ευρώ και
45% στο τμήμα πάνω από 40.000 ευρώ.




Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη τα εξής:

Το εισόδημα απαλλάσσεται του ΦΠΑ.
Εάν το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές 2,2% έως 10%.

Σύμφωνα με την απόφαση του Γ. Πιτσιλή, όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις υποχρεούνται στις εξής κινήσεις:

Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
 Υποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή.
 Καταχώριση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στοιχείων (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.ά.), απαραίτητων για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος του αρ. 39Α του Ν. 4172/2013, ανά δικαιούχο εισοδήματος.
Δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) του ποσού που αναλογεί σε άγνωστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο Διαχειριστής δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του Ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Ως Διαχειριστής βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται είτε ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής ή τρίτος (κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής, μεσεγγυούχος, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας, που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση).

Σε περίπτωση που ο Διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρου στο ίδιο ακίνητο, θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς.

Υπογραμμίζεται ότι για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας μόνο Διαχειριστής.

*Πηγή: http://www.efsyn.gr/

Διαβάστε:   Η Απόφαση για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων





Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.