Έξι λόγοι για να μην πάρει κάποιος κοινωνικό μέρισμα

1

Σχεδιασμένα με τρόπο που αποκλείει εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμους πολίτες είναι τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για την παροχή του φετινού  “Κοινωνικού Μερίσματος”.

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων άνοιξε (www.koinonikomerisma.gr) και έχει δοθεί προθεσμία υποβολής έως τις 12/12.

Ωστόσο, πολλοί φορολογούμενοι βλέπουν ήδη τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται από το  αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου που έχουν εγκαταστήσει τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Έτσι, ακόμα και αν πολλοί μισθωτοί, συνταξιούχοι και  επαγγελματίες είδαν το 2016 τα εισοδήματα τους να μειώνονται κατακόρυφα και να μην ανακάμπτουν φέτος, δεν θα λάβουν ούτε σεντ οικονομικής ενίσχυσης.

Παρακάτω παρατίθενται 6 “κόφτες” που έχει ενσωματώσει η κυβέρνηση στην παροχή του “Κοινωνικού Μερίσματος”.

1) Στο συνολικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των επιδομάτων  (π.χ οικογενειακό επίδομα) τα οποία έλαβε το 2016

Έτσι, αν για παράδειγμα μία οικογένεια με 2 ανήλικα και φορολογητέο ετήσιο εισόδημα 17500 ευρώ λαμβάνει οικογενειακό επίδομα 640 ευρώ, αποκλείεται από το “Κοινωνικό Μέρισμα” γιατί το συνολικό εισόδημα φτάνει τα 18140 και έτσι ξεπερνά το πλαφόν των 18000 ευρώ που ισχύει για αυτού του τύπου τα νοικοκυριά.

2) Για να λάβει ένας εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ άνεργος “Κοινωνικό Μέρισμα” θα πρέπει να έχει κλείσει τουλάχιστον 6 μήνες ανεργίας έως τις 31/10/2017

Έτσι όποιος άνεργος με εισόδημα έως 9000 ευρώ το 2016 έχει  έως την παραπάνω ημερομηνία 5 μήνες ανεργίας δεν θα λάβει το “Κοινωνικό Μέρισμα”.

3) Για να λάβει ένα νοικοκυριό “Κοινωνικό Μέρισμα” πρέπει να έχει δηλώσει το 2016 εισόδημα κάτω  από 9000 ευρώ

Έτσι, αν ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, δηλαδή ένα νοικοκυριό με ένα μόνο μέλος, έχει εισόδημα 9.100 ευρώ, δεν δικαιούται να λάβει “Κοινωνικό Μέρισμα”. ακόμα και αν πληροί όλα τα άλλα κριτήρια.

4) Δικαιούχος του “Κοινωνικού Μερίσματος” είναι όποιος (πέραν των άλλων κριτηρίων ) έχει ακίνητη περιουσία αξίας κάτω  των 120.000 ευρώ

Αυτό σημαίνει πως αν ένας πολίτης είχε δηλώσει στην εφορία μηδενικό εισόδημα για  το 2016, αλλά έχει ακίνητα αξίας 120.000 ευρώ, δεν θα λάβει την εν λόγω ενίσχυση.

5) Δεν μπορεί να λάβει κάποιος πολίτης το “Κοινωνικό Μέρισμα” αν έχει καταθέσεις πάνω από 9000 ευρώ

Έτσι ακόμα και αν ένας πολίτης έχει δηλώσει κάτω από 5000 ευρώ ετήσιο εισόδημα στην εφορία, δεν θα λάβει το εν λόγω μέρισμα, λόγω του ότι οι καταθέσεις του (τις οποίες μπορεί να τις απέκτησε πχ από κάποια κληρονομιά ) ξεπερνάνε τις 9000 ευρώ.

6)  Αν ένας πολίτης δεν έχει ασφαλισθεί ποτέ έως 31/10/2017 ,τότε δεν δικαιούται “Κοινωνικό Μέρισμα”

Έτσι ακόμα και αν έχει πληροί τα εισοδηματικά κι άλλα κριτήρια, δεν θα λάβει “Κοινωνικό Μέρισμα”.

πηγή: www.capital.gr



1 Σχόλιο

  1. Σας έχω και μια 7η περίπτωση: συνταξιούχος χήρα με μοναδικό εισόδημα τη σύνταξη χηρείας, αρκετά κάτω από 9.000 ευρώ, με καταθέσεις που δεν ξεπερνούν το ορισθέν όριο και χωρίς ακίνητη περιουσία, που διαμένει ΜΟΝΗ της στο διαμέρισμα ιδιοκτησίας του γιού της, το οποίο της παραχωρεί ΔΩΡΕΑΝ ενώ αυτός διαμένει αλλού με την οικογένειά του – σε άλλο νοικοκυριό, θα νόμιζε κάποιος! – φαίνεται για τις ανάγκες του κοινωνικού μερίσματος ότι ανήκει στο νοικοκυριό του (μη δικαιούμενου) γιού της και με αθροιζόμενα τα εισοδήματα όλων των παραπάνω, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να λάβει (αυτή μόνη της) το κοινωνικό μέρισμα!
    Αναρωτιέμαι εγώ τώρα: τι θα γίνει με άλλες περιπτώσεις, π.χ. τετραμελής οικογένεια (με ανήλικα παιδιά) που διαμένει σε δωρεάν παραχωρηθέν (από ανιόντες συγγενείς) διαμέρισμα; Θα αντιμετωπιστούν επίσης σαν ΕΝΑ ενιαίο νοικοκυριό, ούτως ώστε, αν οι ανιόντες συγγενείς ξεπερνούν τα εισοδηματικά όρια, να απορριφθούν όλοι από δικαιούχοι;
    Αν θέλετε, μου απαντάτε!

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.