«Τα φιλαράκια»: Εκπαιδεύοντας τον ιδιοκτήτη του σκύλου

0

Αρκετοί ιδιοκτήτες σκύλων δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στην εκπαίδευση υπακοής του μικρού τους φίλου. Αρχίζουν τα μαθήματα, όμως στην πορεία δεν βλέπουν τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαν. Και συμπεραίνουν ότι το ζωάκι τους είναι ανυπάκουο, ξεροκέφαλο και ενίοτε… χαζό!

της Τζούλης Τούντα, εκπαιδεύτριας σκύλων-
http://tztountadogstraining.gr/facebook: tztountadogstraining

Αλλά, αναρωτήθηκαν ποτέ, μήπως κι εκείνοι κάνουν κάτι λάθος; Μήπως δεν δίνουν στον σκύλο τους να καταλάβει τι ακριβώς του ζητούν;


Αυτό που λείπει από τους περισσότερους ιδιοκτήτες σκύλων είναι η υπομονή, η ηρεμία και ο χρόνος. Πιστεύουν ότι ο σκύλος τους θα ανταποκριθεί με την πρώτη στις εντολές τους. Και όταν δεν το κάνει, αρχίζουν να εκνευρίζονται. Χάνουν τον έλεγχο. Προσπαθούν να κάνουν τον σκύλο τους να πειθαρχήσει, όμως δεν… πειθαρχούν ούτε οι ίδιοι.

Πρώτα μερικές συμβουλές:

Να αφιερώνετε πάντα χρόνο στον σκύλο σας. Να ζείτε μαζί στιγμές. Να παίζετε μαζί του. Να τον χαϊδεύετε, να τον αγκαλιάζετε. Να τον φροντίζετε, να τον προστατεύετε από το κρύο ή τη ζέστη. Να μην του στερείτε τις βόλτες. Να τον αφήνετε να μυρίζει. Να παίζει με άλλα σκυλιά. Να του βάζετε όρια. Να του δείχνετε ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος.

Και να θυμάστε: στα σκυλιά αρέσει η ρουτίνα. Να έχουν ένα πρόγραμμα. 

Όλα, ως προς την εκπαίδευσή τους, θα γίνουν πιο εύκολα, εάν καταφέρετε να καθοδηγείτε εσείς τον σκύλο, κι όχι ο σκύλος εσάς. Γιατί, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχει και η εκπαίδευση συμπεριφοράς, η οποία συνδυάζεται με την εκπαίδευση υπακοής.

Για να πείσετε, λοιπόν, ένα σκυλί να σας ακολουθήσει, πρέπει να έχετε αυτοπεποίθηση. Σταθερό τόνο φωνής και επιβλητική κορμοστασιά.

Αρχίστε τα μαθήματα βασικής υπακοής με λουρί σε εσωτερικό χώρο. Ο τόνος της φωνής σας πρέπει να είναι σταθερός και ήρεμος. Η εντολή να είναι μία και ΜΟΝΟ μία λέξη. Δεν φωνάζουμε (δεν είναι κουφό το σκυλί), δεν το μαλώνουμε, δεν το τραβάμε, δεν το πιέζουμε με το χέρι μας για να κάτσει. Με το που θα καθίσει, του προσφέρουμε λιχουδιά. Επαναλαμβάνουμε. Το μάθημα να διαρκεί 10-15 λεπτά. Τα μαθήματα πρέπει να γίνονται πάντα με ευχάριστο τρόπο, στο ίδιο μέρος, την ίδια ώρα. Δηλαδή, πρωί ή απόγευμα ή βράδυ. Όταν ο σκύλος μάθει την εντολή, κάνουμε τα μαθήματα σε χώρους με περισσότερους περισπασμούς, όπως είναι η βεράντα, το πεζοδρόμιο. Ο χώρος αλλάζει ανάλογα με την πρόοδο του σκύλου σας.

Ποτέ μη χτυπήσετε ή επιπλήξετε υπερβολικά τον σκύλο σας. Κάτι τέτοιο, θα έχει ως αποτέλεσμα να σας φοβάται και να μη σας εμπιστεύεται. Αυτό που θέλουμε από έναν σκύλο, είναι να μας σέβεται. Και, βεβαίως, τον σεβόμαστε κι εμείς.

Η εκπαίδευση πρέπει να τελειώνει με μεγάλο ενθουσιασμό. Να επαινούμε πάντα το φιλαράκι μας για την προσπάθειά του.

Πριν δώσετε μία εντολή, βεβαιωθείτε ότι έχετε την προσοχή του σκύλου σας. Και να θυμάστε ότι έχει μεγάλη σημασία το πώς δίνεται μία εντολή. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνετε, ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Για να σας δείξει την τεχνική, αλλά και για να σας μυήσει στον τρόπο με τον οποίο οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Καλή επιτυχία!

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.