Η αρχιτεκτονική έχει τη δύναμη να επηρεάζει και πιο βαθιές κοινωνιολογικές δομές… Γιατί δεν είναι μόνο ο αρχιτέκτονας που βάζει την υπογραφή του, είναι και το τι συμβολίζει κάθε κτίριο για την πόλη και την χώρα που το φιλοξενεί.
της Σάντυς Τσαντάκη
Το ARC Power Plant στην Κοπεγχάγη από το Bjarke Ingels Group. Τι γίνεται όταν ο 43χρονος Δανός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels αφήνει για λίγο τους ουρανοξύστες που χτίζει στον πλανήτη για να βρεθεί πιο κοντά στη γενέτειρά του; Το ARC Power Plant συνδυάζει ντιζάιν και φιλική προς το περιβάλλον αρχιτεκτονική.
Στόχος είναι με το αλουμίνιο να καίγονται 400.000 τόνοι απορριμμάτων τον χρόνο ώστε να παράγεται καθαρή ενέργεια που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες για 60.000 σπίτια στην περιοχή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην ταράτσα του κτιρίου θα δημιουργηθεί μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές πίστες για σκι παγκοσμίως, για αρχάριους και προχωρημένους. Γιατί η οικολογική συνείδηση πηγαίνει μαζί με την ψυχαγωγία..
Το Nanjing Green Towers από το γραφείο Stefano Boeri Architetti αποτελεί ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, πράσινο κι αυτό, με διαφορετικό τρόπο, από την Ιταλία στην Κίνα. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Stefano Boeri, μετά από το Vertical Forest που σχεδίασε για το Μιλάνο, σαν πρότυπο πράσινης αρχιτεκτονικής, αποφάσισε στα 61 του χρόνια να χτίσει τον πρώτο πράσινο πύργο στην Ασία, έναν πράσινο ουρανοξύστη με μουσείο, γραφεία, αρχιτεκτονική σχολή, κλαμπ στην ταράτσα και ξενοδοχείο.
Το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ από τον Jean Nouvel στην Ντόχα. Ο Jean Nouvel βάζει την υπογραφή του μόνο σε αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής για να γράψει τη δική του ιστορία. Μετά το Λούβρο στο Άμπου Ντάμπι, σειρά έχει το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ που μοιάζει σα να φτιάχτηκε για έναν άλλον πλανήτη. Μένει μόνο να κλείσουμε διαστημόπλοιο για να πάμε να το δούμε από κοντά.
πηγή:www.clickatlife.gr