-
Είναι απελπιστικό να επιστρέφεις σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα και να βρίσκεις σημάδια από τα δόντια του τετράποδου φίλου σου πάνω στα καινούρια σου παπούτσια ή στην αγαπημένη σου πολυθρόνα. Για ποιο λόγο οι σκύλοι απολαμβάνουν τόσο το μασούλημα και τι μπορούμε να κάνουμε για να τους αποτρέψουμε από αυτή την ενοχλητική συνήθεια;
της Γεωργίας Καρκάνη (Εκπαιδεύτρια σκύλων)
Τα αίτια του μασουλήματος
Το μασούλημα είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό στάδιο της οδοντοφυΐας του σκύλου, που συμβαίνει μεταξύ των πρώτων 4 και 30 εβδομάδων της ζωής του, καθώς με αυτό τον τρόπο το ζώο ανακουφίζει τα ούλα γύρω από τα δόντια του. Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου τα κουτάβια, όπως και τα ανθρώπινα μωρά, χρησιμοποιούν το μασούλημα ως ένα μέσο εξερεύνησης του περιβάλλοντος και είναι πρόθυμα να βάλουν τα πάντα στο στόμα τους.
Γι’ αυτό, τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του σκύλου σας πρέπει να προσέχεις να μην αφήνεις επικίνδυνα αντικείμενα –ή αντικείμενα αξίας– σε σημεία προσβάσιμα από το κουτάβι.
Το έντονο μασούλημα κατά κανόνα υποχωρεί μετά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του σκύλου, αλλά πολλά ζώα, καθώς απολαμβάνουν ιδιαίτερα αυτή τη δραστηριότητα, τη διατηρούν ακόμα και μετά την ενηλικίωσή τους.
Πώς θα το ελέγξεις
Όπως συμβουλεύει η Αμερικανίδα εκπαιδεύτρια σκύλων Victoria Stilwell, αντί να επιπλήξεις το σκύλο σου προσπάθησε να κατευθύνεις την προσοχή του προς κάποιο αντικείμενο που δεν σε ενοχλεί να μασουλάει, επαινώντας τον κάθε φορά που υπακούει. Καλό είναι να αποφεύγεις την τιμωρία, καθώς με αυτό τον τρόπο το μόνο που θα πετύχεις θα είναι να καταφεύγει στο μασούλημα την ώρα που δεν βρίσκεσαι στο σπίτι.
Φρόντισε, επιπλέον, να του αγοράσεις παιχνίδια οδοντοφυΐας και μασήματος, αφού βεβαιωθείς ότι πληρούν τις προδιαγραφές αντοχής. Ιδανική επιλογή είναι και τα Κονγκ, τα παιχνίδια με ειδική υποδοχή για λιχουδιές, τις οποίες το σκυλάκι καλείται να ξετρυπώσει. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να το κρατήσουν απασχολημένο για ώρες, προσφέροντας ταυτόχρονα δύο οφέλη: βοηθώντας το σκύλο σου να αντιμετωπίσει το άγχος αποχωρισμού όταν λείπεις από το σπίτι και απομακρύνοντας την προσοχή του –και τα δόντια του!– από αντικείμενα αξίας.
Πότε το μασούλημα πρέπει να με οδηγήσει στον κτηνίατρο;
Αν τα παραπάνω μέτρα αποτύχουν, σύμφωνα με τη Stilwell, το μασούλημα ενδεχομένως να συνδέεται με κάποια αγχώδη διαταραχή ή μια σωματική ασθένεια. Το καταστροφικό μασούλημα παρατηρείται συνήθως όταν ο σκύλος μένει μόνος του στο σπίτι για πολλές ώρες και έχει συνδεθεί με αισθήματα μοναξιάς, απομόνωσης, ακόμα και πανικού. Συχνά επίσης συσχετίζεται με το άγχος αποχωρισμού, οπότε καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ώστε να τροποποιήσετε μαζί τη συμπεριφορά του σκύλου σου μέσα από μια σειρά συνεδριών ή μαθημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ενημερώσεις τον κτηνίατρο για την καταστροφική συνήθεια του φίλου σου, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας αρρώστιας.
Τέλος, μην ξεχνάς να προσφέρεις στο σκύλο σου αρκετές ευκαιρίες για σωματική εκτόνωση, η οποία αποθαρρύνει καταστροφικές συνήθειες όπως το μασούλημα.Όπως λέει χαρακτηριστικά η εκπαιδεύτρια, ένας κουρασμένος σκύλος είναι ένας ευτυχισμένος σκύλος.
Βάλε λοιπόν στο πρόγραμμα της ημέρας τουλάχιστον μία βόλτα ή πολλές μικρότερες, σε συνδυασμό με άλλες σωματικές δραστηριότητες που θα τον ανακουφίσουν από το στρες και την ένταση, ιδιαίτερα π.χ. μέσα στο Σαββατοκύριακο.
πηγή: http://www.tetrapodo.gr