Πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν τις 20.000 ευρώ ανακοίνωσε χθες ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής.
Με εγκύκλιό του προς τον ελεγκτικό μηχανισμό ζητεί την άμεση εφαρμογή των νέων προστίμων σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, δεν τηρούν τα βιβλία τους ή έχουν «πειράξει» τις ταμειακές μηχανές τους. Συγκεκριμένα:
Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται.
2. Στους επιτηδευματίες και στις επιχειρήσεις που εισπράττουν μετρητά για έκδοση φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 500 ευρώ, προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ ανά απόδειξη, καθώς πλέον είναι υποχρεωτική η εξόφληση με τη χρήση «μέσων πληρωμής με κάρτα» (όπως πιστωτικής, χρεωστικής, προπληρωμένης κ.λπ.) ή άλλων «ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής» (όπως τραπεζικό έμβασμα, μέσω λογαριασμού πληρωμών κ.λπ.).
Στις περιπτώσεις υποτροπής των παραπάνω παραβάσεων, το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ σε δεύτερη υποτροπή το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.
3. Πρόστιμο 100 ευρώ προβλέπεται για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων.
4. Στις περιπτώσεις παραβίασης των φορολογικών μηχανισμών (ταμειακές, Φορολογικός Ηλεκτρονικός Μηχανισμός κ.λπ.) επιβάλλονται πρόστιμα:
α) 5.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο χρήστης ή ο κάτοχος ΦΗΜ (Φορολογικός Ηλεκτρονικός Μηχανισμός).
β) 10.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης που έχει εξουσιοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής ΦΗΜ.
γ) 20.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει, από την αρμόδια επιτροπή, έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware).
Σημειώνεται ότι για παραβάσεις που αφορούν την έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης χωρίς τη χρησιμοποίηση εγκεκριμένου φορολογικού μηχανισμού σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις περί τεχνικών προδιαγραφών ΦΗΜ, καθώς και την έκδοση από μη εγκεκριμένο φορολογικό μηχανισμό, οι οποίες διαπιστώνονται από 1.1.2016 και εφεξής, ανεξαρτήτως του χρόνου διάπραξης αυτών, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο και όχι ανά απόδειξη. Το πρόστιμο αυτό ισχύει και για τα πρατήρια που χρησιμοποιούν τα συστήματα εισροών-εκροών, τα οποία πρέπει να είναι συνδεδεμένα με ταμειακή μηχανή.
5. Ορίζεται ότι το σύνολο των τηρούμενων λογιστικών αρχείων διαφυλάσσεται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από: α) πέντε έτη από τη λήξη της περιόδου και β) τον χρόνο που ορίζεται από άλλη νομοθεσία.
6. Με πρόστιμο 2.500 ευρώ κινδυνεύουν όσοι δεν διαφυλάττουν τα φορολογικά τους βιβλία και στοιχεία για το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο ανέρχεται σε 5ετία. Η μη συμμόρφωση του φορολογουμένου με τις διατάξεις της νομοθεσίας, δηλαδή η μη διαφύλαξη των χρησιμοποιηθέντων βιβλίων και στοιχείων στον χρόνο που ορίζουν οι διατάξεις αυτές, επισύρει κυρώσεις που ανέρχονται στο ποσόν των 2.500 ευρώ.
πηγή: Έντυπη Καθημερινή