Επιχείρηση “εκκαθάρισης” των “κόκκινων” δανείων που βρίσκονται στην “ομπρέλα” του νόμου Κατσέλη, ξεκινούν οι τράπεζες.
της Νένας Μαλλιάρα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στα σκαριά βρίσκεται διατραπεζικό project αποσυμφόρησης των περιπτώσεων οφειλετών που είναι ενταγμένοι στο νόμο Κατσέλη. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία “κοινού μετώπου” των τραπεζών έναντι των οφειλετών που υπάγονται στο νόμο, στους οποίους οι τράπεζες θα απευθυνθούν με ενιαίες αντιπροτάσεις για την παραίτησή τους από αυτόν.
Ειδικότερα, το προσεχές διάστημα οι τράπεζες θα απευθυνθούν στους οφειλέτες του νόμου Κατσέλη, προσφέροντάς τους ρυθμίσεις των δανείων τους με “κούρεμα” αντίστοιχο αυτού που θα λάμβαναν από το δικαστήριο κατά την εκδίκαση της αίτησής τους.
Το “κούρεμα” θα προσδιορίζεται με βάση τη συνολική περιουσία του οφειλέτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και στο εναπομείναν ποσό της οφειλής θα ρυθμίζονται το ύψος της δόσης και η διάρκεια αποπληρωμής.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών, στους οφειλέτες καταναλωτικών δανείων με έκθεση σε περισσότερες από μία τράπεζες, θα παρέχονται κοινές λύσεις μέσω ειδικής πλατφόρμας.
Τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων, η κάθε τράπεζα θα τους χειρίζεται ατομικά. Όλες οι λύσεις θα κατατείνουν στη ρύθμιση που θα λάμβανε ο οφειλέτης από το δικαστήριο και εξ αυτού του λόγου, δεν θα μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση με την τράπεζα.
Το διατραπεζικό σχέδιο, το οποίο δουλεύεται σε συνεργασία με τον “Τειρεσία” και την PWC, είναι εις γνώσιν της Τράπεζας της Ελλάδος και της κυβέρνησης. Το μήνυμα για το αναγκαίο “ξεκαθάρισμα” των περιπτώσεων του νόμου Κατσέλη έχει δοθεί και από τον SSM και αναμένεται να επαναληφθεί προς πάσα κατεύθυνση την ερχόμενη εβδομάδα (27 και 28/2) από την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, η οποία επισκέπτεται την Αθήνα για να συμμετάσχει στο Συνέδριο των Δελφών (1 – 4/3).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται στην “ομπρέλα” του νόμου έχουν αυξηθεί στα 18 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό συνιστά “τοίχο” στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια, καθώς κρύβει αποδεδειγμένα τη μεγάλη μάζα των στρατηγικών κακοπληρωτών που ενώ μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, εκμεταλλεύονται καταχρηστικά τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου. Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση της ΤτΕ (5/12/2017) για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, επισημαίνεται ως αξιοσημείωτο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που τελεί σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Με τα δεδομένα γ΄ τριμήνου 2017, η ΤτΕ αναφέρει ότι στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 14,5% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία, ενώ στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο το ποσοστό ξεπερνά το 30%.
Η διατραπεζική συνεργασία για την παροχή κοινών λύσεων σε οφειλέτες του νόμου Κατσέλη με αντίτιμο την παραίτησή τους από το νόμο, θα συμβαδίσει με τον έτερο βραχίονα για την “εκκαθάριση” του στοκ των “κόκκινων” δανείων που έχουν σωρευτεί σε αυτόν. Πρόκειται για τις αλλαγές που αναμένεται να ψηφιστούν στο νόμο Κατσέλη τον Απρίλιο και οι οποίες θα προβλέπουν “φίλτρα” για τη διαλογή των οφειλετών που πληρούν τα κριτήρια του νόμου πριν η αίτησή τους φτάσει στο δικαστήριο.
Όπως έχει γράψει το Capital.gr, εφεξής, προϋπόθεση για την προστασία της πρώτης κατοικίας με ένταξη στο νόμο Κατσέλη θα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου του αιτούντος. Πέραν αυτού, η αίτησή του θα απορρίπτεται αν αποδειχθεί δόλος εκ μέρους του (μεταβίβαση ή πώληση ακινήτων σε συγγενείς, απόκρυψη οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων, πτώχευση εταιρίας κ.λπ.). “Έξωση” από το νόμο θα γίνεται σε όσους αναβάλλουν την δικάσιμο της αίτησής τους ή παύσουν να ανταποκρίνονται στο συμφωνημένο πλάνο αποπληρωμής της οφειλής.
πηγή: www.capital.gr