«Διαβάζει» την απόφαση του ΣτΕ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η αίτηση στην Εφορία για το κόψιμο στα δύο του εκκαθαριστικού. Τι ισχύει έως τώρα για τους έγγαμους φορολογούμενους.
Για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις θεωρείται δύσκολο να υπάρξει «συμμόρφωση» προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τη δυνατότητα χωριστής υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από συζύγους. Παρ’ όλα αυτά, όσοι θέλουν άμεσα να χωρίσουν φόρους και επιστροφές, μπορούν να το κάνουν με την υποβολή αίτησης στην εφορία τους, όπως διευκρινίζουν φοροτεχνικοί.
Το ΣτΕ με απόφασή του δικαίωσε φορολογούμενο ο οποίος είχε ζητήσει από την εφορία του, για το φορολογικό έτος 2016 και μετά, να μπορεί να υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, να εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό και να μη γίνονται μεταξύ τους συμψηφισμοί. Έκρινε ότι μπορεί ο φορολογούμενος να υποβάλλει αυτοτελώς δήλωση φόρου περί του εισοδήματός του.
Την απόφαση αυτή μελετούν διεξοδικά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πριν καταλήξουν σε προτάσεις αλλαγής των ισχυουσών διατάξεων νόμου προς την πολιτική ηγεσία.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως η απόφαση εξετάζεται και η προσαρμογή θα γίνει σε χρόνο που είναι «διοικητικά εφικτός», επισημαίνοντας πιθανά προβλήματα ως προς την αποτύπωση οικογενειακών δαπανών -και τη μοιρασιά τους- ή την κάλυψη τεκμηρίων.\
Συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερα ζητήματα που πρέπει να λυθούν:
. Τι θα γίνει με τα τεκμήρια διαβίωσης. Σήμερα, το εισόδημα των παντρεμένων αθροίζεται για να δικαιολογηθεί η κατοχή σπιτιών, αυτοκινήτων, η πληρωμή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία κλπ. Ετσι, ο ένας σύζυγος καλύπτει τον άλλον.
2. Τι θα γίνει με την ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών. Είναι ο «κουμπαράς» που γεμίζει με τα εισοδήματα που είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογηθεί η αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου. Αυτός ο «κουμπαράς» είναι οικογενειακός. Ετσι, η σύζυγος, με το ισχύον καθεστώς μπορεί να αγοράσει ένα αυτοκίνητο στο όνομά της επικαλούμενη τον «οικογενειακό κουμπαρά» ανεξάρτητα αν αυτός έχει γεμίσει με τα εισοδήματα μόνο του συζύγου.
3. Τι θα γίνει με την υποχρέωση πραγματοποίησης συγκεκριμένου ύψους συναλλαγών με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Το ύψος των υποχρεωτικών συναλλαγών προκύπτει αυτή τη στιγμή με βάση το ατομικό εισόδημα του κάθε συζύγου αλλά η κάλυψη είναι οικογενειακή υπόθεση. Δηλαδή, αν η σύζυγος χρειάζεται 1.000 ευρώ ηλεκτρονικές πληρωμές με βάση το ατομικό της εισόδημα αλλά έχει μόνο τα 500 ευρώ, το «περίσσευμα» των 500 ευρώ του συζύγου μπορεί να την καλύψει.
4. Τι θα γίνει με τα κοινωνικά επιδόματα που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία. Ολες οι παροχές –επιδόματα τέκνων, επίδομα θέρμανσης, κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κλπ.– έχουν συνδεθεί με το οικογενειακό εισόδημα. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει κάνει ένα βήμα παραπάνω και έχει συμπεριλάβει στο οικογενειακό εισόδημα και τις αποδοχές των ατόμων που φιλοξενούνται κάτω από την ίδια στέγη είτε είναι συγγενείς είτε όχι (σ.σ. ουσιαστικά έχει θεσπιστεί ως έννοια το εισόδημα του νοικοκυριού). Αν με την υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων διαταραχθούν οι έννοιες του οικογενειακού εισοδήματος ή του εισοδήματος του νοικοκυριού, το δημοσιονομικό κόστος θα είναι τεράστιο. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιφέροντας τις λιγότερες δυνατές αλλαγές. Ετσι, ακόμη και αν οι σύζυγοι αποφασίσουν να υποβάλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, το εισόδημά τους θα εξακολουθήσει να αθροίζεται για την καταπολέμηση των τεκμηρίων, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και για τις ανάγκες χορήγησης των κοινωνικών εισοδημάτων. Αυτό δεν θα ισχύει μόνο αν δηλωθεί στην εφορία διαζύγιο ή διάσταση.
Γίνεται και σήμερα με αίτηση στην εφορία
Πάντως οπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί και σήμερα οι σύζυγοι μπορούν να «κόψουν στα δύο» το εκκαθαριστικό τους με μια αίτηση στην εφορία. Κάθε έγγαμος μπορεί να ζητήσει με αίτησή του στην εφορία τον διαχωρισμό του εκκαθαριστικού σε δύο ξεχωριστές πράξεις, ώστε οι οφειλόμενες δόσεις να αφορούν τα εισοδήματα εκάστου συζύγου και να μην καταβάλλονται από κοινού. Έτσι, ο κάθε σύζυγος έχει τη δυνατότητα να καταβάλει αυτό που του αναλογεί, χωρίς προηγούμενο συμψηφισμό των φορολογικών αποτελεσμάτων.
Η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης επιφέρει τις ακόλουθες αλλαγές:
– θα γίνεται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου εισοδήματος σε κάθε σύζυγο. Με το σημερινό σύστημα η βεβαίωση γίνεται στο όνομα του συζύγου
– η φορολογική διοίκηση θα επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μόνο στον σύζυγο ο οποίος δεν εκπληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Έτσι, θα επιβάλλονται κατασχέσεις σε κάθε σύζυγο ξεχωριστά. Με το σημερινό σύστημα η φορολογική διοίκηση μπορεί να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και στους δυο συζύγους όταν δεν εξοφλείται στο σύνολό του ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώνεται με το κοινό εκκαθαριστικό
– η φορολογική διοίκηση θα εκδίδει ξεχωριστά για τους συζύγους αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν ένας από τους συζύγους έχει τακτοποιήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις θα μπορεί να προχωρά στην πώληση περιουσιακών στοιχείων ή στην είσπραξη απαιτήσεων από το δημόσιο ακόμη και αν ο άλλος σύζυγος έχει οφειλές προς την εφορία
– θα γίνεται ξεχωριστή εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης για τον ένα σύζυγο δεν θα επηρεάζει το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης για τον άλλο. Έτσι, όταν ο ένας σύζυγος θα δικαιούται επιστροφή φόρου θα την εισπράττει κανονικά χωρίς αυτή να συμψηφίζεται με τυχόν οφειλόμενο φόρο του άλλου συζύγου.
πηγές: Έντυπη Καθημερινή-www.euro2day-www.capital.gr
3 Σχόλια
ΣΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
Να είστε καλα!
Να είστε καλά