Ελέγχους ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομικών στην αγορά , για τη πάταξη της φοροδιαφυγής… Οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται κυρίως στην έκδοση των Λιανικών Συναλλαγών (Πώλησης & Υπηρεσιών) ιδιαίτερα κατά την έξοδο των πελατών από κάθε επαγγελματική εγκατάσταση.
Που θα επικεντρώνονται και σε τι οι έλεγχοι ?
“… κάθε συνεργείο μερικού επιτόπιου ελέγχου όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στο δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, θα ζητά το προβλεπόμενο από το ν.4308/2014 παραστατικό διακίνησης ή πώλησης. Εφόσον διαπιστωθεί ότι εκδόθηκε το προβλεπόμενο από το ν.4308/2014 παραστατικό, θα σημειώνονται τα στοιχεία του εκδότη (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, Α.Φ.Μ., διεύθυνση, αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει λόγος για την είσοδο των μελών του συνεργείου στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία. Αντίθετα, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση παραστατικού διακίνησης ή πώλησης, καθώς και στις περιπτώσεις που τα παραστατικά που αφορούν τη συναλλαγή δεν επιδεικνύονται στο συνεργείο ελέγχου, τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα και θα επαληθεύουν την παράβαση, θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία (στις περιπτώσεις που η επιχείρηση υποχρεούται σε ενημέρωση βιβλίων και εφόσον αυτά επιδειχθούν) και τα στοιχεία της επιχείρησης (ημερομηνία ελέγχου, ονοματεπώνυμο υπαλλήλων, υπογραφές). Στη συνέχεια θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (Φ.Π.Α, Φ.Μ.Υ., Αμοιβές τρίτων, κ.λπ.) θα αναζητείται η υποβληθείσα δήλωση και η σχετική ταυτότητα οφειλής….”
“…Ευνόητο είναι ότι στις περιπτώσεις επιχειρήσεων εστιάσεως και αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λπ.), η είσοδος εντός του καταστήματος ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση παραστατικού λιανικής πώλησης για την επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών, κ.λπ…”
Επίσης…
“… Σε περίπτωση που από τις υποβληθείσες δηλώσεις Φ.Π.Α. επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές Φ.Π.Α (π.χ φαρμακεία, εστιατόρια κ.λπ.) προκύπτουν υπόνοιες μετακύλησης του Φ. Π.Α στο χαμηλότερο συντελεστή, η αρμόδια για τον έλεγχο Δ.Ο.Υ. θα προβαίνει στις περαιτέρω δικές της ενέργειες (έκδοση εντολής μερικού ελέγχου)…”
(Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από την Αριθ. πρωτ.: ΔΕΛ Β 1076560 ΕΞ 2015/2.6.2015 Οδηγίες διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων σε κλάδους ή επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα Πηγή: http://www.taxheaven.gr )
Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε όπως γίνεται αντιληπτό, ότι οι επαγγελματίες πέραν από την ιδιαίτερη προσοχή -υποχρέωση στην έκδοση των Αποδείξεων , θα πρέπει να φροντίζουν οι πελάτες τους να παραλαμβάνουν και τις αποδείξεις τους μαζί με τα προϊόντα που αγοράζουν. Επίσης και στην παροχή υπηρεσιών να εκδίδουν πάντα και να παραδίδουν την απόδειξη στον πελάτη τους.
Διαβάζετε καθημερινά τη σελίδα μας ΟΔΗΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΡΓΙΑ-ΛΗΞΗ , με όλα τα θέματα που αφορούν τις τραπεζικές διαδικασίες. (Ανανεώνεται συνέχεια)