Αφορολόγητο 2017: Το σενάριο με τις χάρτινες αποδείξεις

0

 Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ο κωδικός 049-050 της φετινής φορολογικής δήλωσης για τις δαπάνες με “πλαστικό” χρήμα θα προσυμπληρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ θα είναι ξεκλείδωτος για όλους. Στην πράξη αυτό που θα γίνεται από το υπουργείο είναι να μπορούν όλοι να χτίσουν το αφορολόγητο, είτε με χάρτινες, είτε με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για να λάβουν οι περισσότεροι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να έχουν εντός του 2017 δαπανήσει ένα ελάχιστο μέρος του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικό χρήμα, όπως είναι οι πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες και η απευθείας μεταφορά ποσών στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό των καταστημάτων και επαγγελματιών. Εφόσον δεν έχουν πραγματοποιήσει αυτές τις ελάχιστες πληρωμές με κάρτα τότε για την αξία των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα που τους λείπει τους επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών έφτασαν έντονα παράπονα και ενστάσεις φοροτεχνικών οι οποίοι σημειώνουν πως κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της υποχρεωτικής δαπάνης μέρους του εισοδήματος με πλαστικό χρήμα επικράτησε σύγχυση ενώ και η οριστικοποίηση της μορφής του όλου εγχειρήματος έγινε στο μέσον της περασμένης χρονιάς. Έτσι, σημειώνουν ότι πολλοί φορολογούμενοι που ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα συγκέντρωναν χάρτινες αποδείξεις και το αντίστροφο.



Προσυμπλήρωση ηλεκτρονικών δαπανών

Στο πλαίσιο αυτό, στην πράξη θα μπορούν όλοι οι φορολογούμενοι να δηλώσουν στη φετινή φορολογική δήλωση και ηλεκτρονικές δαπάνες αλλά και χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να “οικοδομήσουν” το αφορολόγητο όριο. Μάλιστα, ο κωδικός 049-050 που αφορά στις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα θα είναι προσυμπληρωμένος από το υπουργείο Οικονομικών με τα στοιχεία που λαμβάνει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο διενέργειας της μηνιαίας φορο-λοταρίας.

Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες με αποδείξεις και ηλεκτρονικές πληρωμές θα δηλώνονται ατομικά από τους συζύγους αλλά εφόσον υπάρχει έλλειμμα στον ένα σύζυγο θα μπορεί να καρπώνεται αξία αποδείξεων από τον άλλο σύζυγο.

Από την  υποχρέωση ελάχιστων δαπανών με κάρτα, όμως, εξαιρούνται διάφορες κατηγορίες μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών οι οποίοι υποχρεώνονται να χτίσουν το αφορολόγητο όριο με συλλογή χάρτινων αποδείξεων. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τις εξής κατηγορίες:

– φορολογούμενοι 70 ετών και άνω

-άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

– δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή

-ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων

-φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους

-οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013.





-φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος τους, -οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

-οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία

-οι τρόφιμοι ψυχιατρείων και οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας.

Και αυτοί όμως οι φορολογούμενοι θα μπορούν να χτίσουν το αφορολόγητο όχι μόνο με χάρτινες αποδείξεις αλλά και με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Χάρτινες και e-αποδείξεις από όλους για το αφορολόγητο

 

sfds

πηγή:www.capital.gr

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.