Ο Λουκάνικος ήταν γέννημα θρέμμα Εξαρχειώτης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο τρίγωνο Μεσολογγίου, Ναυαρίνου, Χαριλάου Τρικούπη. Οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες των γύρω μπαρ τον τάιζαν και τον χάιδευαν, κι αυτός ανταπέδιδε την αγάπη.
του Άρη Δημοκίδη*
Έγινε γνωστός παγκοσμίως την περίοδο των διαδηλώσεων του Συντάγματος, πάντα στο πλευρό των Αγανακτισμένων και απέναντι στην αστυνομία. Η συμμετοχή του στις διαδηλώσεις φυσικά μεγαλοποιήθηκε και απέκτησε συμβολισμούς που δεν ταιριάζουν σε έναν σκύλο (δόθηκαν στις πράξεις του ανθρώπινα χαρακτηριστικά, σαν να ήταν ο Τσε Γκεβάρα), όμως παρότι δεν είχε πλήρη πολιτική συνείδηση κι ούτε ήξερε πραγματικά γιατί γίνονταν οι διαδηλώσεις, ήξερε άλλα πράγματα, και πολύ καλά μάλιστα.
Ένιωθε ποιοι τον αγαπούσαν, ποιοι τον ήθελαν μαζί τους, ποιοι του φέρονταν καλά. Και ένιωθε ότι οι αστυνομία προσπαθούσε να περιορίσει και συχνά να χτυπήσει τους συντρόφους του. Διαισθανόταν ποιοι είναι οι ‘καλοί’ και ποιοι οι ‘κακοί’ και πάντα γάβγιζε τους αστυνομικούς για να αφήσουν ήσυχους τους φίλους του.
Δεν δάγκωνε τους εχθρούς: Μόνο τους γάβγιζε. Ο σκοπός του δεν ήταν να επιτεθεί, αλλά να προστατέψει -αμυνόμενος, με δυνατές φωνές- τον εαυτό του και τους φίλους του.
Στο βίντεο πάνω ο Λουκάνικος εναντίον βουλευτών
Ο διάδοχος του αείμνηστου Κανέλλου ήταν κάθε μέρα στην πλατεία Συντάγματος. Αποδοκίμαζε τους βουλευτές, συμμετείχε με παλμό γαβγίζοντας στα συνθήματα, χαϊδευόταν κι έκανε χαρές με όποιον τον πλησίαζε.
Λέγεται πως το όνομα “Λουκάνικος” του το έδωσαν θαμώνες του κέντρου διαπιστώνοντας πως απ’ όλα τα φαγητά που του έδιναν, τα λουκάνικα ήταν τα πιο αγαπημένο του.
Την περίοδο των Αγανακτισμένων, ο Λουκάνικος έγινε μεγάλη φίρμα παγκοσμίως.
Έπαιξε σε ρεπορτάζ του BBC, του έγινε φωτογραφικό αφιέρωμα στον Guardian (αν και τον μπέρδεψαν με τον Κανέλλο), συζητήθηκε στα μίντια όλου του πλανήτη.
Επίσης, έγινε πρωταγωνιστής σε brief για διαφήμιση που ετοίμαζε η Nikon:
Έγινε μπαρ στη Μαδρίτη:
Δημιουργήθηκαν μπλογκ αφιερωμένα σε αυτόν, η σελίδα ΑΝΑΡΧΟΣΚΥΛΟΣ Ο ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΣ, αλλά και ένα Facebook Group που τον ήθελε για Πρωθυπουργό Εθνικής Ενότητας:
Έγινε και πιασάρικο αγγλικό τραγούδι!
Η μεγαλύτερη αναγνώριση όμως ήρθε απ’ το περιοδικό ΤΙΜΕ
Οι διαδηλωτές παγκοσμίως ονομάστηκαν απ’ το περιοδικό “Πρόσωπα της Χρονιάς” στο τέλος του 2011, και ανάμεσα σε ανθρώπους πολλών εθνικοτήτων που συμμετείχαν σε εξεγέρσεις ή διαδηλώσεις σε όλο τον πλανήτη, είδαμε και αρκετούς Έλληνες που φωτογραφήθηκαν και μίλησαν στο περιοδικό.
Δεν ήταν μόνο άνθρωποι: ξεχώριζε φυσικά ο Λουκάνικος για τον οποίο το Time είχε γράψει και στην ψηφιακή του έκδοση.
Στο τεύχος πάντα υπήρχε ένα μεγάλο portfolio του φωτογράφου Peter Hapak, που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και φωτογράφησε πορτρέτα διαδηλωτών, στα οποία περιλαμβάνονταν φυσικά ο περίφημος σκύλος.
Μετά τις συγκεντρώσεις, τον πήρε υπό την προστασία του ένας καλός Αθηναίος που τον φρόντιζε κάθε μέρα. Δεν τον φώναζε πια Λουκάνικο, αλλά Θόδωρο, όνομα στο οποίο άκουγε ο σκύλος τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Ο Λουκάνικος είχε αποτραβηχτεί τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που είχε υποστεί η υγεία του από τα δακρυγόνα. Η καρδιά του είχε επιβαρυνθεί αρκετά και στις 21 Μαΐου του 2014 σταμάτησε να χτυπά. Ο θάνατός του, συγκίνησε όσους τον είχαν γνωρίσει από κοντά, αλλά και όσους τον είχαν δει στην τηλεόραση ή σε φωτογραφίες.
- Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 9-10-2014, με αφορμή την γνωστοποίηση του θανάτου του Λουκάνικου.
πηγή : www.lifo.gr