Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 80/Α/7-5-2018) δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα 41/2018 αναφορικά με τον «Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων», το οποίο εναρμονίζει το εθνικό θεσμικό πλαίσιο με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τα δομικά προϊόντα και την «αντίδραση αυτών στη φωτιά».
Ο Νέος «Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων» λαμβάνει υπόψη τις σημερινές σχεδιαστικές, κατασκευαστικές και λειτουργικές ανάγκες των κτιρίων, ώστε οι επιβαλλόμενες απαιτήσεις πυροπροστασίας των κτιρίων να συνάδουν με τη βέλτιστη λειτουργία τους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα αυξημένα επίπεδα ασφάλειας του κοινού.
Ο Νέος «Κανονισμός εναρμονίζει το εθνικό θεσμικό πλαίσιο με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τα δομικά προϊόντα σε σχέση με την ταξινόμησή τους ως προς την “αντίσταση στη φωτιά” (fire resistance) και την «αντίδραση στη φωτιά» (fire reaction).
Μέχρι σήμερα υπήρχε εκκρεμότητα συμμόρφωσης της Ελλάδας, με σοβαρές επιπτώσεις στη σχετική αγορά, δεδομένου ότι μέρος των κριτηρίων αξιολόγησης της σήμανσης CE είναι και η απόδοση του δομικού προϊόντος ως προς την αντίσταση και την αντίδρασή του στη φωτιά.
Το σώμα του Κανονισμού αναπτύσσεται σε δύο μεγάλα κεφάλαια, τις γενικές και τις ειδικές διατάξεις, ενώ περιλαμβάνει πληθώρα συγκεντρωτικών πινάκων ώστε να αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο για τους μελετητές μηχανικούς.
Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων καθορίζει τις απαιτήσεις και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στα κτίρια, προκειμένου:
α) Να προστατεύεται η ζωή και η υγεία των ατόμων που βρίσκονται σε αυτά σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
β) Να εμποδίζεται η εξάπλωση της φωτιάς από τον χώρο όπου εκδηλώθηκε στους άλλους χώρους του κτιρίου.
γ) Να αποτρέπεται η μετάδοση της φωτιάς από τον χώρο που εκδηλώθηκε στα όμορα και στα γειτονικά ακίνητα καθώς και στις γειτονικές περιοχές.
δ) Να προστατεύονται τα ίδια τα κτίρια και τα περιεχόμενά τους.
Πρωταρχικός στόχος του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων παραμένει η ασφάλεια του κοινού σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, η οποία επιτυγχάνεται γενικά με κατάλληλο σχεδιασμό του κτιρίου και των επιμέρους χώρων του, με την εγκατάσταση ενεργητικών μέσων και συστημάτων, καθώς και με την κατάλληλη επιλογή υλικών και εξοπλισμού.
Η ισχύς του νέου Κανονισμού προτείνεται να ξεκινήσει τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ήτοι από 8-8-2018), ώστε να υπάρξει ικανό διάστημα προσαρμογής των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων σε θέματα πυροπροστασίας, των ιδιωτών μηχανικών που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, καθώς και της αγοράς.
Διαβάστε αναλυτικά το πλήρες κείμενο του Νέου Κανονισμού.
Προεδρικό Διάταγμα 41/2018 – ΦΕΚ 80/Α/7-5-2018 : Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων.