Την παραίτησή της από τη θέση της προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF ανακοίνωσε η Σοφία Τζιτζίκου, αφήνοντας αιχμές για την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και εκφράζοντας την αγωνία της για το μέλλον των εργαζομένων.
Η ίδια ανησυχεί όμως για το αν θα προσκομιστούν όλα τα στοιχεία και τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για την εισαγγελική έρευνα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.
Τον περασμένο Απρίλιο η Διεθνής Επιτροπή της UNICEF απέσυρε το Σύμφωνο Αναγνώρισης από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή, διακόπτοντας τη συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης, λόγω οικονομικών ατασθαλιών που εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων.
Η απόφαση αυτή οδήγησε στο «πάγωμα» των εργασιών της Εθνικής Επιτροπής, με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων που «έτρεχαν» και την εξασφάλιση της μισθοδοσίας των 29 εργαζομένων μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Το «επίμονο» Δ.Σ.
Από τη μέρα της ανάκλησης, το ελληνικό τμήμα της UNICEF, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο φιλανθρωπικού χαρακτήρα, λειτουργούσε με υπηρεσιακό Διοικητικό Συμβούλιο, η σύσταση του οποίου ήταν ακριβώς ίδια με αυτήν του προηγούμενου Δ.Σ.
Η απόλυτη και σταθερή πλειοψηφία της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του σωματείου προσέφυγε την Παρασκευή 11 Μαΐου στο Πρωτοδικείο ζητώντας τον διορισμό της. Είναι η ίδια πλειοψηφία που τορπίλιζε συνεχώς τις προσπάθειες συνεννόησης και εμπόδιζε την εξυγίανση, με αποτέλεσμα την ανάκληση του Συμφώνου Αναγνώρισης.
Η κ. Τζιτζίκου διαφώνησε με την προσφυγή στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι τέτοιες διαδικασίες δεν συνάδουν με τις αρχές της οργάνωσης και, παρ’ ότι διορίστηκε και η ίδια από το Πρωτοδικείο, υπέβαλε την παραίτησή της στη σύσκεψη του Δ.Σ. το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης.
«Υπό το βάρος των πρόσφατων δυσάρεστων εξελίξεων […] θα ήθελα να εκφράσω τη ρητή μου άρνηση στην οιαδήποτε σύμπραξη και συνύπαρξη με τη διορισμένη από το δικαστήριο Διοικούσα Επιτροπή, κατόπιν προσφυγής της πλειοψηφίας των μελών της, μη αποδεχόμενη τον “διορισμό” μου» αναφέρει η Σοφία Τζιτζίκου στην παραίτησή της.
Σε επικοινωνία που είχαμε με την ίδια, δήλωσε «παρούσα και σε εγρήγορση» για το ζήτημα των εργαζομένων, οι οποίοι ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και την αγωνία, καθώς κανείς δεν τους εγγυάται για την επόμενη μέρα.
Τους χαρακτήρισε μάλιστα «ιδανικούς ομήρους», με το σκεπτικό ότι από τη μέρα που λήγει η μισθοδοσία τους δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι και απλώς περιμένουν.
«Μιλάμε για μονογονεϊκές οικογένειες, για οικογένειες με ΑμεΑ και ανέργους στους κόλπους τους. Γνωρίζω την περίπτωση μιας γυναίκας που απασχολούνταν ως καθαρίστρια επί δέκα χρόνια με το καθεστώς της ωρομίσθιας και η οποία αν εν τέλει απολυθεί θα πάρει αποζημίωση που αντιστοιχεί στο ποσό τριών ωρομισθίων», μας λέει η κ. Τζιτζίκου, καλώντας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να διασφαλίσει με όποιον τρόπο διαθέτει και σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση της UNICEF τους 29 εργαζομένους του σωματείου.
Κρίσιμη στιγμή
Την ίδια στιγμή, όμως, η τέως πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF φοβάται «διαρροή» εγγράφων απαραίτητων για την εισαγγελική έρευνα, στα οποία βασίστηκαν οι έλεγχοι που έχουν ήδη γίνει και τα οποία βρίσκονται στο κτίριο όπου στεγάζεται το ελληνικό τμήμα.
Βασίζει τους φόβους της στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν χαθεί έγγραφα, για την «απώλεια» των οποίων έχει καταθέσει μηνύσεις.
«Θεωρώ ότι είναι μία από τις κρίσιμες στιγμές που όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η παραίτησή μου κινείται σε αυτό το πλαίσιο. Σαν εθελόντρια ανέλαβα τη θέση της προέδρου ακριβώς για να υπηρετήσω τα δικαιώματα των παιδιών στη χώρα μας και παντού στον κόσμο. Σε όλη μου την πορεία μέχρι σήμερα έχω κινηθεί σεβόμενη ηθικές αξίες, προκειμένου να ωφεληθούν ευάλωτες ομάδες όπως είναι τα παιδιά. Το μόνο μου “όπλο” σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι η αλήθεια και η απόλυτη δέσμευσή μου στην αποκάλυψή της. Προσδοκώ τη σύντομη επιστροφή της UNICEF στη χώρα μας μέσα από συνθήκες διαφάνειας και αποτελεσματικότητας» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Σοφία Τζιτζίκου.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/ – Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή
Διαβάστε ακόμα από το http://www.tovima.gr/
- Το πόρισμα που αποκαλύπτει πώς στήθηκε το σκάνδαλο της UNICEF Ελλάδος
- Μαρτυρία: «Δίναμε τα λεφτά για τα παιδιά της Αφρικής σε νυκτερινά κέντρα διασκέδασης και ασημένια …κηροπήγια»