“Τέτοια ώρα , τέτοια λόγια”… Θα μπορούσε να πει κάποιος ,11 ημέρες πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου , μιας και τα “επώδυνα” σχέδια τέτοιους καιρούς δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των προεκλογικών εξαγγελιών.
Παρόλα αυτά η νέα λέξη “Περιουσιολόγιο” ακούγεται και διαφημίζεται εδώ και πολύ καιρό , ως εργαλείο περιορισμού της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μιλούν για έναν “Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο ” που θα διαθέτει όλα τα περιουσιακά στοιχεία κάθε Πολίτη και θα είναι προσβάσιμος ανά πάσα στιγμή από τη Φορολογική αρχή.
Τι θα περιέχει όμως ο “φάκελος” αυτός ?
Ακίνητα, μετοχές, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρηματοπιστωτικά προϊόντα, συμμετοχές σε οποιεσδήποτε εταιρείες , ασφαλιστικά – καταθετικά προγράμματα σε ασφαλιστικές εταιρείες, αυτοκίνητα(ακόμα και με κατατεθειμένες πινακίδες), αγρούς, σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά αεροπλάνα, έργα τέχνης , διαθέσιμα μετρητά (από ένα ποσό και πάνω) κά.
Πως θα δηλωθούν τα στοιχεία αυτά ?
Είναι δεδομένο ότι πολλά από τα παραπάνω στοιχεία είναι ήδη γνωστά στη Φορολογική αρχή. Το σχέδιο που συζητείται είναι , ότι κάθε φορολογούμενος θα έχει ηλεκτρονική πρόσβαση στο “Περιουσιολόγιο του” όπως ήδη έχει διαμορφωθεί και θα του δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσει ή να τροποποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ώστε να συμπληρωθεί τελικά ο πλήρης “Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος ” του.
Πότε θα γίνει αυτό ?
Οι “υπεραισιόδοξοι” μιλούν για τον Νοέμβριο του 2015 , έτσι ώστε από 01-01-2016 να βρίσκεται το “Περιουσιολόγιο” σε πλήρη εφαρμογή. Μάλιστα γράφτηκε στο τύπο , ότι και τα παιδιά που θα γεννηθούν από την 1-1-2016 με την εγγραφή τους στο ληξιαρχείο θα λαμβάνουν και αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
Οι επιπτώσεις για τους αμελείς ?
Όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα, και αμελήσουν να τα δηλώσουν από τη στιγμή που θα μπει σε εφαρμογή το “Περιουσιολόγιο” θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως να φθάσουν και σε έμμεση ή άμεση κατάσχεση των εισοδημάτων αυτών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα θα τα δηλώσουν και θα φορολογηθούν με τον συντελεστή φορολογίας που ίσχυε τη χρονιά που διαπράχθηκε η φοροδιαφυγή.Διαφορετικά, αν δεν τα δηλώσουν τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι εξαντλητικά, που θα φθάνουν έως και 100% του ποσού που δεν δηλώθηκε.
Όλα τα παραπάνω φυσικά αφορούν πληροφορίες και σχέδια που ακούγονται και πιθανόν να μην απέχουν κατά πολύ από τη πραγματικότητα.
Το βέβαιο είναι , ότι για να υπάρξει το “Περιουσιολόγιο” απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που προφανώς θα υπάρξει μετά την 1η Οκτωβρίου , όπου θα συνεδριάσει η Βουλή που θα συσταθεί μετά τις εκλογές.
Άρα ας αναμένουμε τις τελικές και κυρίως τις ψηφισμένες νομοθετικές διατάξεις για να μάθουμε…
1 Σχόλιο
Φαντάζομαι ότι αν βάλουν για δολωμα στο αγγίστρι λιγο κουτόχορτο κάτι θα πιάσουν να το προσφέρουν στα αφεντκά τους, στις Βρυξέλες.